Leestijd: 7 minuten

Stucen, stuken, stuccen, stukken en stucken

Met diverse vreemd gespelde woorden als stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken wordt één en dezelfde handeling bedoeld. Ondanks de verschillende spellingen van het woord stucen, spreken we het allemaal op dezelfde manier uit. ‘Stuu-ken’ met de klemtoon op de ‘u’ is de enige echte uitspraak. Maar wat is nu de juiste spellingswijze? Is het nu stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken? We nemen u mee op een grammaticale stuc reis.

stucen

Stucen, stuken, stuccen, stukken of stucken?

Als we de focus eerst weer even verleggen naar de uitspraak kunnen we aan de hand daarvan al twee spellingswijzen afstrepen. Bij de woorden ‘stuccen’ en ‘stukken’ ligt de klemtoon namelijk niet meer op de ‘u’ maar op de ‘k’(c). Dan houden we er nog drie over, stucen, stuken en stucken. Als we even een kleine speurtocht houden op het internet komt er bij alle taaltechnische websites eigenlijk hetzelfde uit: de juiste spellingswijze is, volgens onder andere Van Dale, ‘stuken’. Gek genoeg geven een aantal websites aan dat de spellingswijzen ‘stuccen’ en zelfs ‘stukadoren’ ook door de beugel kunnen. En gekker wordt het wanneer we zien dat, volgens de zoekresultaten van Google, het overgrote deel van Nederland (waaronder wijzelf) het woord ‘stucen’ gebruikt.

Stucwerk, stukwerk of stuck werk

Als we even in gedachten houden dat de juiste spellingswijze van het werkwoord ‘stucen’ dus eigenlijk ‘stuken’ is, wordt het nog vreemder wanneer we het woord ‘werk’ erachter willen plaatsen en op die manier het zelfstandig naamwoord ‘stucwerk, stukwerk of stuck werk’ ontstaat. Als we diverse taalwebsites er weer even op naslaan, komt er namelijk iets eigenaardigs aan het licht. Als het woord ‘stuken’ de juiste spellingswijze van het desbetreffende werkwoord is, zou je logischerwijs verwachten dat ‘stukwerk’ weer de afgeleide is van het werkwoord ‘stuken’. Maar nee, volgens o.a. Woorden.org is de juiste spelling ‘stucwerk’ en geen ‘stukwerk’. De crux zit hem in het zelfstandig naamwoord ‘stuc’: met dit woord wordt eigenlijk het materiaal (gips of pleisterkalk) bedoeld. Je zegt dan bijvoorbeeld, “een wand bepleisteren met stuc”. Onzetaal.nl geeft ook een mooi voorbeeld en trekt de vergelijking naar het woord ‘truc’: het werkwoord hiervan is ‘truken’, van ‘trukendoos’.

Gestuukt of gestuct?

Ook bij gestuukt en gestuct spreken we beide woorden hetzelfde uit, de spelling is echter totaal weer anders. Als voorbeeld borduren we even voort op het woord truc. Een foto die is gephotoshopt kun je getruukt noemen. En waarbij een foto ‘getruukt’ kan zijn, kan een wand zijn ‘gestuukt’. Maar merkwaardig genoeg klopt naast ‘gestuukt’, grammaticaal gezien, het woord ‘gestuct’ ook.

Wat ingewikkeld allemaal dat stuken!

Klopt, dit zijn we helemaal met u eens. De grammaticale benadering is voor menig stukadoor moeilijker dan het stucen zelf. En aangezien iedereen exact weet wat je bedoelt, welke spelling je ook gebruikt, hebben wij besloten om enkel de meest voorkomende spellingswijzen te gebruiken. Op onze website zullen wij dan ook enkel reppen over stucen, stucwerk en gestuct. Wel zo makkelijk!

Wat is stucen eigenlijk?

Als we de definitie van Wikipedia even deels overnemen en aanvullen, komen we tot de volgende conclusie: stucen is het aanbrengen van een laag pleister (stuc, gips of een andere mortel) op een wand of plafond. Het stucwerk kan op diverse ondergronden worden aangebracht om deze te egaliseren of glad te maken. Denk hierbij aan beton, metselwerk, kalkzandsteen, gipsblokken of gips- en stucplaten.

Wat kost stucen?

Het antwoord op deze vraag is veel langer dan de vraag zelf en kan bij elke stukadoor weer anders zijn. Het is een vrije markt dus elke stukadoor bepaalt zijn of haar eigen prijzen. Om erachter te komen of een gevraagde prijs rechtvaardig is, dekt enkel de vraag ‘wat kost stucen’ de lading niet. Om wat voor type stucwerk gaat het bijvoorbeeld, sausklaar stucen of behangklaar stucen? Ook het stucwerk enkel op prijs beoordelen of vergelijken zou zeer onverstandig zijn. Een goedkope stukadoor levert doorgaans mindere kwaliteit, maar een dure hoeft niet per se beter te zijn. De enige tip die wij kunnen meegeven is: “Vergelijk appels met appels, niet met peren en volg uw gevoel”. Bij Wandgrimeurs.nl hanteren we vaste pakketvormen met vaste prijzen. Bij ons ziet u direct wat stucen kost en bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit stucwerk en latex spuitwerk voor een eerlijke prijs!

Benieuwd naar onze pakketvormen met stucen en latex spuiten?

Een offerte bij een echt stukadoorsbedrijf of bij een offerte website?

Wanneer u op deze huidige pagina van Wandgrimeurs.nl bent gearriveerd, heeft u vast ook andere type ondernemingen tussen de zoekresultaten van Google zien staan. Of u nu ‘stucen’ of ‘stucwerk’ heeft ingetypt als zoekwoord, bij beide is de kans groot dat u bouwmarkten en ‘vermomde’ stukadoorsbedrijven bent tegengekomen. Met bouwmarkten is niet zozeer iets mis, zij leggen hoogstens uit hoe u zelf kunt leren stucen zodat zij het materiaal als betonstuc en gereedschappen kunnen verkopen. Bij ‘vermomde’ stukadoorsbedrijven ligt dat anders. Zij doen zich vaak voor als stukadoorsbedrijven (vandaar vermomd) maar zijn in werkelijkheid maar ordinaire doorgeefluiken. De meeste consumenten hebben allereerst geen flauw benul of ze met een echt stukadoorsbedrijf, die de stukadoorswerkzaamheden zelf uitvoert, te maken hebben of dat de website niet meer dan een façade is. Van veel websites die goed vindbaar zijn in Google op stucwerk gerelateerde onderwerpen staat vast dat het puur façades zijn. U heeft hier slechts te maken met offerte websites of kluswebsites zoals Werkspot.

Zoekt u een stukadoor gespecialiseerd in nieuwbouw stucen?

Hoe herken je bedrijven die zelf stucen?

Over het algemeen herken je bedrijven die ècht zelf stucen aan de informatie die gegeven wordt, al zal dat voor een leek misschien lastig te doorgronden zijn. Bij ‘vermomde’ bedrijven is het vaak het gebrek aan nuttige informatie die ze door de spreekwoordelijke mand doet laten vallen. De informatie op deze websites over stucen is oppervlakkig van aard en slaat vaak nergens op. Wat op zich natuurlijk goed verklaarbaar is aangezien de schrijvers waarschijnlijk nog nooit een stucspaan hebben vastgehouden, laat staan een wandje gestuct. Ook kun je deze bedrijven ontmaskeren door goed naar de foto’s op de website te kijken. Dit zijn allemaal stockfoto’s waarbij de fotografeerde mensen alles behalve lijken op Hollandse ambachtslieden die stucen. Het zijn bijeengeraapte foto’s, gedownload uit buitenlandse databases. Kortom, één grote wassen neus!

Deze bedrijven doen voorkomen dat zij zelf stucen of stukadoors in ‘hun netwerk’ hebben, maar in werkelijkheid zijn zij niet meer dan geraffineerde marketingbedrijven. Naast websites die stucwerk aanbieden hebben zij vaak nog talrijke andere websites over diverse uiteenlopende onderwerpen puur gericht om offertes binnen te harken. U heeft hier dan ook geen contact met de ‘stukadoor’ die het stucen zelf uitvoert. Maakt het uit? Nee, feitelijk niet. Maar het is wel fijn om dit te weten voordat u een offerte aanvraagt om uw hele woning te laten stucen. Zoals al eerder aangegeven richten zij zich enkel op het binnenhalen van offertes. Of plat gezegd: geld verdienen! Zonder dat zij zich daarbij ook daadwerkelijk om de klant en hun project bekommeren. De geplaatste aanvragen worden verstuurd aan kleine zelfstandige stukadoors die een flinke marge inleveren van het totaalbedrag. Dit zijn stukadoors, die over het algemeen de nederlandse taal niet machtig zijn en het vaak iets minder nauw nemen met normen en waarden. Kort door de bocht betaalt u dus meer voor minder kwaliteit.

Èchte stukadoors

Bij Wandgrimeurs.nl heeft u te maken met een ècht stukadoorsbedrijf met èchte stukadoors. Vakmannen die weten wat ze doen en zich ervan bewust zijn dat ze bij u te gast zijn. Onze stukadoors voeren het stucen en het schilderen van het stucwerk altijd zelf uit, zelfs uitbesteden aan externe ZZP’ers en huurlingen doen wij niet. Wij zijn zuinig en trots op ons stuc merk en willen dat graag blijven.

Waar staat Wandgrimeurs.nl voor?

Wandgrimeurs.nl staat voor hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs. Wij staan voor goed en snel communiceren op een duidelijke en oprechte manier zonder verrassingen achteraf. Plezier in ons werk is enorm belangrijk en dit dragen wij ook uit. Wij behandelen mensen en projecten zoals wij zelf behandeld wensen te worden, met aandacht en respect. Onze vakmannen hebben ambitie en een doel. Wij bouwen gezamenlijk aan “Het beste merk in stuc- en latex spuitwerk”. Helpt u ons mee?

het beste merk in stuc en latex spuitwerk

Benieuwd naar onze pakketvormen met stucen en latex spuiten?

Wat stucen jullie allemaal?

Wandgrimeurs.nl richt zich primair op de particuliere klant. Vanzelfsprekend focussen wij ons daarom op het stucen en latex spuiten van woningen en appartementen en minder op utiliteitsbouw, zoals winkel- en kantoorpanden. Wij stucen nieuwbouw maar ook renovatie woningen. Wij stucen woonkamers, slaapkamers, badkamers en toiletten, maar stucen bijvoorbeeld ook uw openhaard. Ook wanden en/of plafonds op zolder stucen wij. En een zolder spuiten draaien wij onze hand ook niet voor om. Wij zijn gespecialiseerd in totaalpakketten met daarin naast het stucwerk of dunpleisteren zelf, ook het airless spuiten van het stucwerk standaard inbegrepen. Maar naast stucen kunt u ook bij ons terecht voor enkel muren sauzen, hier is ons Latexspuiten pakket uitermate geschikt voor. Of spackspuiten, wanneer u uw nieuwbouw wanden van een fijne korrelstructuur wenst te voorzien.

Stucen op hout

Hetgeen waar wij niet op kunnen stucen, is stucen op hout. Het stucwerk hecht simpelweg niet op hout. Zelfs niet wanneer er voor het stucen een primer of voorstrijk als hechtbrug op het hout wordt aangebracht. Tevens is de kans op scheuren tijdens en na de droogtijd van het stucwerk enorm groot. Hout is namelijk een natuurproduct dat werkt en blijft werken. Wanneer u een houten wand of plafond heeft, kunt u dit het best bekleden met stucplaten. Als er eenmaal stucplaten op het hout zijn bevestigd, is het stucen van deze wanden en/of plafonds geen enkel probleem. Beton ciré zou overigens wel op hout aangebracht kunnen worden.

Stucen over tegels

Stucen over tegels is in principe geen probleem. Zolang alle tegels nog goed vastzitten kun je prima over tegels laten stucen. Wel is het belangrijk dat er een speciale voorstrijk of primer wordt gebruikt om te zorgen dat het stucwerk hecht op de gladde tegels. Tevens is het belangrijk om van tevoren te kijken of er wel ruimte is voor stucwerk over de tegels. In het ergste geval zou het kunnen voorkomen dat deuren of ramen na het stucen van de tegels niet meer volledig open kunnen, doordat het stucwerk voorbij het deur- of raamkozijn komt. En eigenlijk is stucwerk dat voorbij een deur- of een raamkozijn komt überhaupt niet zo fraai, los van het feit of dit bepaalde functionaliteiten belemmert.

Informatie over stucen en stucwerk

Wij vinden het belangrijk dat u als klant op de hoogte bent van bepaalde zaken binnen ons bedrijf, over onze werkwijze of over het vak stucen in het algemeen. U heeft misschien vragen als, “wat voor percentage btw stucwerk heeft?” of “hoe kan ik het aantal vierkante meter berekenen?” of “wat is de beste wandafwerking voor nieuwbouw?”. Of misschien heeft u geen idee wat sausklaar betekent.

Om u van antwoorden te voorzien op dit soort vragen over stucwerk plaatsen wij regelmatig nieuwe blogs op de website. Kunt u een vraag over stucen niet vinden? Heeft u al tussen de veelgestelde vragen gekeken? Mocht u het antwoord daar ook niet kunnen vinden, laat het ons weten! Uw vraag kan zomaar een onderwerp voor een nieuw blog over stucen worden.

stukadoorsbedrijf Noord Holland

Waar stucen jullie allemaal?

Wij stucen voornamelijk in de randstad. Ons werkgebied is dan ook met name de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht. Dus of u nu stucwerk wenst in Amsterdam, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Haarlem, Utrecht of een hele hoop andere steden in de randstad. Wij helpen u graag!

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes