Leestijd: 2 minuten

Wat is een stucloper?

Bij het horen van het woord ‘stucloper’ zal, vooral bij mensen van een iets oudere generatie, het een beeld oproepen van drankkarton verpakkingen op de vloer. Klopt, in een ver verleden werden vloeren afgedekt met veelal foutief gedrukte karton verpakkingen zoals van appel- of sinaasappelsap. Dit heeft bij veel mensen het stereotiep beeld gevormd van een stucloper. Het was in die tijd niet meer dan een rest- of afvalproduct uit een andere branche wat gewoon erg goed van pas kwam bij het beschermen van vloeren tijdens verbouwingen en dan voornamelijk tijdens het stucen. De stucloper ontleent zijn benaming dan ook uit deze periode en is een vervoeging van het woord ‘stucloop’. De drank verpakkingen hadden een aantal goede eigenschappen welke zeer van pas kwamen tijdens het stucen. Ze waren waterdicht (mits goed dichtgeplakt uiteraard) en oersterk. Vooral de laatste factor hebben deze drank verpakking stuclopers (evenals enorme vraag overigens) uiteindelijk de das om gedaan. Doordat zij zo sterk en stug waren werd het karton even neerleggen en weer opruimen een zeer tijdrovende klus. Het werd tijd voor een verbeterde, meer geprofessionaliseerde variant. Hier werd de stucloper zoals we die in onze huidige tijd kennen geboren.

stucloper

Wat is stucloper?

Tegenwoordig is een stucloper een verbeterde versie van zijn drank verpakkings voorloper. Waar het destijds nog een restproduct was worden zij hedendaags speciaal gefabriceerd in daarvoor bestemde fabrieken. Ze zijn nog steeds waterdicht maar simpelweg dunner en van een iets ander materiaal waardoor zij sneller en makkelijker te verwerken zijn. Het is een ideaal hulpmiddel voor het snel en functioneel afdekken van vloeren bij het stucen, schilderen of latex spuiten.

Verschillende soorten stucloper

Naast de verschillende soorten stucloper zoals de dikte en mate van waterdichtheid zijn er vandaag de dag nog meer varianten. Met de opkomst van verschillende type vloeren is er tevens vraag ontstaan naar verschillende soorten afdekkingsmaterialen voor diverse type vloeren. De stucloper heeft bijvoorbeeld inmiddels goede ondersteuning van verschillende soorten afdekvlies. Wat de beste stucloper is kan per situatie verschillend zijn. Denk aan een zelfklevende stucloper of afdekvlies voor gladde vloeren en tapijten. Maar ook specifieke eisen als een ademende of dampdoorlatende stucloper voor gietvloeren of vloeren van beton ciré. Goede voorbeelden van dergelijke stuclopers zijn de afdekkingsmaterialen van Permafix en Primacover.

Bestaat er speciale stucloper tape?

Absoluut! Er zijn een aantal zaken belangrijk voor een goede stucloper tape, denk aan de plakkracht en of deze waterdicht is. Maar vooral of de stucloper tape naderhand weer makkelijk te verwijderen is. En nog belangrijker of dit gaat zonder dat er lijmresten achterblijven op de te beplakken delen. Bij de keuze voor een verkeerde tape in combinatie met het te lang laten zitten kunnen de daaruit voortvloeiende lijmresten zorgen voor spreekwoordelijke slapeloze nachten.

Goedkope stucloper

Een goedkope stucloper bestaat uit vrij dun karton met een PE lamineerlaag aan weerszijden wat ervoor zorgt dat deze waterafstotend is. En het feit dat deze stucloper goedkoop is wil niet zeggen dat deze niet goed is. Wanneer deze waterafstotend is en de dikte van rond de 200 gram per vierkante meter heeft is deze prima om uw vloer kortstondig te beschermen voor lichte werkzaamheden als dunpleisteren en schilderen. Doorgaans wordt er met één rol 50m2 vloeroppervlak afgedekt.

Waar koop ik stucloper?

Zoals praktisch elk ander product is ook een stucloper tegenwoordig online te bestellen. Maar zij zijn ook verkrijgbaar bij bouwgroothandels en bouwmarkten als de Bouwmaat, Gamma, Praxis, Karwei of de Hornbach. Het nadeel van stuclopers van de meeste bouwmarkten is echter dat deze vaak dik karton betreffen, vergelijkbaar met de oude drankverpakkingen. Deze rollen zijn stug en lastig hanteerbaar en over het algemeen smal ten opzichte van de professionele rollen van speciaalzaken of online specialisten. Tevens zijn zij relatief prijziger, niet geheel onbelangrijk.

Benieuwd hoe een stucloper neergelegd en afgeplakt dient te worden? Lees het blogZelf een vloer afplakken’!

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes

Hè hè, even rust...

Op dit moment liggen wij op het strand! Vanaf 22 augustus starten wij weer fris en fruitig aan het 2e deel van 2022!

We hebben trouwens nog een klein gaatje voor uw project eind augustus of begin september!