Stucloper, wat is het?

Bij het horen van het woord ‘stucloper’ zal, vooral bij mensen van een iets oudere generatie, het een beeld oproepen van drankkarton verpakkingen op de vloer. Klopt, in een ver verleden werden vloeren afgedekt met veelal foutief gedrukte karton verpakkingen zoals van appel- of sinaasappelsap. Dit heeft bij veel mensen het stereotiep beeld gevormd van een stucloper.

stucloper

Het was in die tijd niet meer dan een rest- of afvalproduct uit een andere branche wat gewoon erg goed van pas kwam bij het beschermen van vloeren tijdens verbouwingen en dan voornamelijk tijdens het stucen. De stucloper ontleent zijn benaming dan ook uit deze periode en is een vervoeging van het woord ‘stucloop’. De drank verpakkingen hadden een aantal goede eigenschappen welke zeer van pas kwamen tijdens het stucen. Ze waren waterdicht (mits goed dichtgeplakt uiteraard) en oersterk. Vooral de laatste factor hebben deze drank verpakking stuclopers (evenals enorme vraag overigens) uiteindelijk de das om gedaan. Doordat zij zo sterk en stug waren werd het karton even neerleggen en weer opruimen een zeer tijdrovende klus. Het werd tijd voor een verbeterde, meer geprofessionaliseerde variant. Hier werd de stucloper zoals we die in onze huidige tijd kennen geboren.

Stucloper

Stucloper is een product geworden

Tegenwoordig is een stucloper een verbeterde versie van zijn drank verpakkings voorloper. Waar het destijds nog een restproduct was worden zij hedendaags speciaal gefabriceerd in daarvoor bestemde fabrieken. Het is een product op zich geworden. Ze zijn nog steeds waterdicht maar simpelweg dunner en van een iets ander materiaal waardoor zij sneller en makkelijker te verwerken zijn. Het is een ideaal hulpmiddel voor het snel en functioneel afdekken van vloeren bij het stucen, schilderen of latex spuiten.

Verschillende soorten stucloper

Naast de verschillende soorten stucloper zoals de dikte en mate van waterdichtheid zijn er vandaag de dag nog meer varianten. Met de opkomst van verschillende type vloeren is er tevens vraag ontstaan naar verschillende soorten afdekkingsmaterialen voor diverse type vloeren. De stucloper heeft bijvoorbeeld inmiddels goede ondersteuning van verschillende soorten afdekvlies. Wat de beste stucloper is kan per situatie verschillend zijn. Denk aan een zelfklevende stucloper of afdekvlies voor gladde vloeren en tapijten. Maar ook specifieke eisen als een ademende of dampdoorlatende stucloper voor gietvloeren of vloeren van beton ciré. Goede voorbeelden van dergelijke stuclopers zijn de afdekkingsmaterialen van Permafix en Primacover.

Uw nieuwbouw in één week laten stucen en latex spuiten?

Bestaat er speciale stucloper tape?

Absoluut! Er zijn een aantal zaken belangrijk voor een goede stucloper tape, denk aan de plakkracht en of deze waterdicht is. Maar vooral of de stucloper tape naderhand weer makkelijk te verwijderen is. En nog belangrijker of dit gaat zonder dat er lijmresten achterblijven op de te beplakken delen. Bij de keuze voor een verkeerde tape in combinatie met het te lang laten zitten kunnen de daaruit voortvloeiende lijmresten zorgen voor spreekwoordelijke slapeloze nachten.

Goedkope stucloper

Een goedkope stucloper bestaat uit vrij dun karton met een PE lamineerlaag aan weerszijden wat ervoor zorgt dat deze waterafstotend is. En het feit dat deze stucloper goedkoop is wil niet zeggen dat deze niet goed is. Wanneer deze waterafstotend is en de dikte van rond de 200 gram per vierkante meter heeft is deze prima om uw vloer kortstondig te beschermen voor lichte werkzaamheden als dunpleisteren en schilderen. Doorgaans wordt er met één rol 50m2 vloeroppervlak afgedekt.

Waar koop ik stucloper?

Zoals praktisch elk ander product is ook een stucloper tegenwoordig online te bestellen. Maar zij zijn ook verkrijgbaar bij bouwgroothandels en bouwmarkten als de Bouwmaat, Gamma, Praxis, Karwei of de Hornbach. Het nadeel van stuclopers van de meeste bouwmarkten is echter dat deze vaak dik karton betreffen, vergelijkbaar met de oude drankverpakkingen. Deze rollen zijn stug en lastig hanteerbaar en over het algemeen smal ten opzichte van de professionele rollen van speciaalzaken of online specialisten. Tevens zijn zij relatief prijziger, niet geheel onbelangrijk.

Graag een team vrolijke stucspecialisten bij u op visite?

Zelf een vloer afplakken

In principe is dit niet noodzakelijk daar wij deze handeling zelf ook aanbieden als meerwerk optie. In sommige situaties kan het echter wenselijk zijn om dit zelf uit te voeren. Denk aan de timing zodat de vloer direct na het plaatsen wordt afgedekt om tussentijdse beschadigingen te voorkomen of dat u misschien wel tegen onze plaatsingskosten aanhikt. Ondanks dat het geen hogere wiskunde betreft is het wel belangrijk dat het plaatsen van een stucloper op de juiste manier wordt uitgevoerd. Zodat deze volledig dicht en vastgeplakt zit en blijft zitten. Dit om ervoor te zorgen dat de vloer zelf uiteraard netjes blijft maar net zo goed dat de kwaliteit van de wanden gewaarborgd blijft. Hetgeen waar u ons tenslotte voor ingehuurd heeft.

Hoe moet je een stucloper neerleggen en vastplakken?

Er bestaan nog wel eens onduidelijkheden bij het neerleggen en vastplakken van stucloper wanneer mensen ervoor kiezen om deze handeling zelf uit te voeren. Allereerst is het van belang om te weten dat wanneer u de vloer plaatst voordat wij gaan dunpleisteren en/of latex spuiten u enkel de vloer plaatst en nog niet de plinten. Het plaatsen van de plinten voordat wij de genoemde werkzaamheden komen uitvoeren staat de kans op een topresultaat met bijbehorende strakke aansluitingen in de weg.

Benieuwd wat uw project ongeveer zou gaan kosten?

Vloer afplakken stappenplan

Stap 1. Zorg voor een schone en stofvrije ondergrond

Stap 2. Rol de eerste baan stucloper uit en houd altijd minimaal 2cm van de vloer vrij zodat u de stucloper kunt vastplakken aan de vloer

Stap 3. Na het afplakken van de eerste baan rolt u de volgende baan uit. Zorg voor een overlap van 5cm over de andere baan en plak de delen over de volledige lengte aan elkaar vast

Stap 4. Snij de delen stucloper uit waar nodig. Denk hierbij aan hoeken en smalle ruimtes. Houdt hierbij nog steeds rekening met de 2cm die u nodig heeft om de stucloper vast te plakken aan de vloer. 

Waarom zijn deze stappen belangrijk?

Wanneer u de stucloper uitrolt hou er dat rekening mee dat de stucloper nog vastgeplakt dient te worden aan de vloer. Hou daarom altijd minimaal 2 cm van de vloer vrij zodat u mogelijkheid behoudt om de stucloper rondom de ruimte vast te plakken. Dit is zeer belangrijk om los wapperende stucloper te voorkomen wanneer wij met hoge druk airless spuiten. Als u de eerste baan stucloper heeft uitgerold en afgeplakt heeft begint u met de volgende. Deze rolt u strak tegen de andere baan uit zodat u ze naderhand aan elkaar vast kunt plakken. Bij het vastplakken van de banen stucloper aan elkaar is het van belang dat deze voor de totale lengte aan elkaar vastgeplakt worden. Een stukje tape om de zoveel cm is niet voldoende omdat de stucloper in z’n totaliteit zo nooit water- en luchtdicht kan worden waardoor er alsnog vocht of spuitnevel de vloer kan bereiken.

Samen binnen 1 minuut uw project berekenen?

Moet je een dekvloer afplakken?

Afhankelijk van de type stukadoorswerkzaamheden is het afplakken van een dekvloer als zandcement of anhydriet in principe niet noodzakelijk. Tijdens de bouwfase wordt een anhydrietvloer immers ook niet afgedekt. De klodders gips, spack, pur, lijm of kit worden er naderhand weer met een vloerenschraper afgestoken waarna de woning wordt opgeleverd.

Wanneer wij plafonds stucen dekken wij de dekvloer standaard als service af. Bij het traditioneel stucen van plafonds zou de vloer naderhand kunnen ogen als een ‘slagveld’ door vallende klodders gips. Tijdens deze werkzaamheden ligt de stucloper er echter los op. De banen stucloper zijn enkel aan elkaar vastgeplakt. Rondom vastplakken is hiervoor niet vereist aangezien de stucloper enkel bescherming moet bieden tegen gips wat van boven valt. Na de werkzaamheden wordt de stucloper direct afgevoerd.

Indien onze stukadoors komen dunpleisteren en/of latex spuiten is de dekvloer afplakken niet nodig. Bij beide disciplines wordt relatief schoon gewerkt. Tevens wordt de dekvloer na de werkzaamheden aan geschraapt waarna de woning ‘bezemschoon’ aan u wordt opgeleverd. Overigens is het goed om te weten dat wij een dekvloer tijdens het dunpleisteren en latex spuiten überhaupt niet afplakken. Omdat wij in deze fase met hoge druk airless spuiten is het een vereiste dat een stucloper muurvast moet zitten langs de kanten bij de muur. Doordat de tape niet hecht aan de ruwe en stoffige dekvloer is dit een onmogelijke opgave. Met loslatende en wapperende stuclopers tijdens het spuiten als gevolg. En nog erger, het heeft effect op het eindresultaat, in negatieve zin welteverstaan. Wapperende stuclopers kenmerken zich door tegen vers gespoten wanden aan te klapperen. Tevens zal het vuil wat mogelijk op de stucloper ligt tegen de natte latex gespoten wand aanslaan.

 

Moet je een trap afplakken met stucloper?

Het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen in Nederland worden opgeleverd met in de grondverf gezette vurenhouten trappen. Enkel de zijkanten (wangen) van de trap zijn vaak al afgeschilderd, deze worden door ons afgeplakt. Doordat de treden zelf enkel nog maar gegrond zijn is afplakken tijdens onze werkzaamheden niet noodzakelijk. Viezigheid als een eventuele klodder dunpleister wordt voor het einde van de werkzaamheden verwijderd alvorens wij de woning bezemschoon aan u opleveren. Vervolgens zal de traditionele schilder de treden schuren en aflakken waarna de trap er picobello uitziet.

In uitzonderlijke gevallen kan het echter voorkomen dat een trap wel degelijk afgeplakt dient te worden. Bijvoorbeeld wanneer het een onbehandelde hardhouten trap of dat de trap al is voorzien van trapbekleding. In een dergelijk scenario is goed afplakken voordat wij starten met het stucwerk essentieel maar wel een tijdrovende klus. Het beste is om deze trap trede voor trede met stucloper af te plakken i.c.m. een geschikte stucloper tape die geen lijmresten achterlaat bij het verwijderen. Ook zou een zelfklevend afdekvlies uitkomst kunnen bieden. Al wil de plakkracht van dergelijke producten nog wel eens tekort schieten. Mocht u het afplakken van een dergelijke trap door ons willen laten uitvoeren hou dan rekening met een eenmalige financiële toeslag.

Oer-Hollandse topkwaliteit zonder zorgen?

Hoe moet je tapijt of vloerbedekking afplakken?

In tegenstelling tot alle harde en gladde vloeren dienen gestoffeerde varianten als tapijt of karpet net even anders afgedekt te worden. Stucloper is hier niet het geschikte materiaal voor, deze zal loskomen wanneer er op gelopen wordt. Een betere optie hiervoor is zelfklevend afdekvlies of zelfklevende folie. Deze afdekmaterialen veren enigszins mee waardoor zij vast blijven zitten indien er op gelopen wordt. Wel is het raadzaam om langs te randen bij een gestucte muur en de banen onderling even extra vast te plakken met geschikt stuclopertape. Ook bij vloerbedekking op de trap kunt u het beste kiezen voor zelfklevend folie of afdekvlies.

Veelgestelde vragen

Een goede stucloper is stevig en spatwaterdicht maar toch soepel genoeg om makkelijk te kunnen verwerken. Per project zou het benodigde type stucloper kunnen verschillen.

Over het algemeen kun je stuclopers altijd zo uitrollen. De manier hoe de stucloper is opgerold in de fabriek bepaald dus wat de boven- en onderkant is. Bij de meeste stuclopers is de bovenkant wit.

Er bestaat speciale stucloper tape. Deze tape kenmerkt zich door een goede plakkracht zonder daadwerkelijk aan de ondergrond te hechten bij langdurig gebruik. Hierdoor is de tape prima te verwijderen zonder dat het plakresten achterlaat op de ondergrond.

De kosten van een stucloper zijn helemaal afhankelijk van het type en het aantal m2 op een rol. De prijsrange begeeft zich vaak tussen de €20,- en €50,- per rol.

Bij het afplakken van een trap kunt u het beste kiezen voor een zelfklevend afdekvlies. Het afdekvlies is vochtdicht en biedt een betere bescherming door de schuimlaag

Toch nog vragen over vloeren afplakken? Laat het ons weten. We helpen graag!

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen