Leestijd: 5 minuten

Muren glad maken in een renovatiewoning

Als we het hebben over het stucen van muren in een bestaande woning (renovatiewoning) bedoelen we een muur stucen op de traditionele manier met gips. Traditioneel gestucte muren kunnen handmatig of machinaal van glad stucwerk worden voorzien. Vaak worden de kleinere projecten, zeg één à twee muren, handmatig gestuct door middel van een kuip waarin het water en gips met een bouwmixer tot een homogene massa gemixt wordt. Vervolgens wordt het gips handmatig over de muur of het plafond verdeeld.

Muren glad maken

Bij de grotere projecten komt er dikwijls een gipsspuit aan te pas. Het voordeel van het machinaal gips op muren spuiten is dat stucen op deze manier lichamelijk een stuk minder zwaar is. De zwaarste handelingen zoals het mixen en het aanbrengen van het gips worden helemaal door de spuit uit handen genomen. Uiteraard moet de lans en de slang waar het gips uitkomt nog wel vastgehouden en aangestuurd worden maar al met al scheelt dit enorm qua zwaarte voor het lichaam.

Verschil tussen plafond en muur stucen

In principe zit er geen verschil in de werkzaamheden van een plafond of een muur stucen. Bij beide wordt de muur of het plafond voor het glad maken voorzien van stucgaas (enkel de scheurkritieke delen), voorstrijk (of hechtprimer) en waar nodig wordt een aluminium stucprofiel of een stucstop geplaatst. Lichamelijk gezien zit er wel degelijk verschil in. Een muur stucen is over het algemeen minder zwaar voor het lichaam. Vandaar dat bij sommige stukadoors de muren glad maken relatief minder kost dan het stucen van de plafonds. Wij hanteren voor het stucen van muren en plafonds echter gewoon dezelfde prijs. In ons Stuc&Verf totaalpakket maken wij geen onderscheid tussen plafonds en muren glad maken. Het optische verschil tussen gestucte muren of plafonds is er al helemaal niet, bij beide is er sprake van glad stucwerk. Zeker nadat de muren en plafonds zijn voorzien van latex spuitwerk.

Uw nieuwbouw wanden in 3 dagen laten stucen en latex spuiten?

Verschillende soorten stucwerk

Er vallen ontzettend veel soorten stuc onder de noemer stucwerk. Voor een stukadoor is er maar één soort dat echt de naam stucwerk mag dragen, dat is traditioneel stucwerk van gips. Binnen traditioneel stucwerk van gips zijn ook weer verschillende benamingen te vinden. We benoemen de meest voorkomende en lichten deze even toe.

Raapwerk

Als we het hebben over ‘raapwerk’ bedoelen we een dikke laag stucwerk van gips. Gipslagen vanaf 1cm dikte vallen onder raapwerk. Raapwerk komt veelal voor bij renovatie woningen waar een overgang van verschillende wanden en/of materialen moet worden uitgevlakt. Of in oude jaren 50 woningen waar de oude cement stuclagen zo poreus zijn dat ze vanzelf loslaten met een wand vol putten en gaten als gevolg. Om dit weer volledig recht en glad te krijgen zal een dikke laag stucwerk moeten worden aangebracht. Raapwerk zelf doen is niet aan te raden, tenzij u ervaring heeft als stukadoor.

Filmwerk

Het ‘filmen’ van een wand of een ‘filmlaag’ aanbrengen op een wand zijn termen waar u misschien al eens eerder van heeft gehoord. Met het filmen van een wand wordt in dit geval echter geen cameraploeg bedoeld die de wand aan het filmen is. Dit zou natuurlijk wel kunnen, wij maken zelf ook zo nu en dan filmpjes van onze werkzaamheden. Toch hebben we het hier over iets anders, namelijk het aanbrengen van een dunne stuclaag. De termen filmen, filmlaag of filmwerk worden nog weleens door elkaar gebruikt en het kan zijn dat verschillende stukadoors er iets anders mee bedoelen. Wij zelf scharen filmwerk onder traditioneel stucwerk met een laagdikte van 2-5mm. Dit is de meest voorkomende stuclaag van gips die u ook in ons Stuc&Verf pakket vindt. Er zijn andere stukadoors van mening dat de naam ‘filmwerk’ toebehoort aan het pleisteren van een muur of plafond. Wij vinden dat de term ‘pleisteren’ beter tot zijn recht komt bij dunpleister. Het afwerken van een wand met een dunne pleisterlaag, vandaar dunpleister. Maar omdat dit een dusdanig dunne stuclaag betreft zou een ‘filmlaag'(afgeleid van het ouderwetse filmrolletje) ook op zijn plaats zijn. Enfin, u begrijpt het, de term kan 2 kanten op.

Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?

Behangklaar

Een iets bekendere benaming is ‘behangklaar’. De naam zegt het zelf al, het betreft stucwerk wat klaar is om behangen te worden. Toch zijn er binnen de noemer ‘behangklaar’ ook weer verschillende gradaties. Meer daarover in ons blog “Norm behangklaar opleveren”

Sausklaar

Net als behangklaar is sausklaar ook een bekendere term binnen de stukadoors wereld. De naam geeft aan dat het stucwerk klaar is om gesaust, ook wel geschilderd genoemd, te worden. Voor een iets diepere duik in het begrip ‘sausklaar’ kunt u het beste even ons blog “Tolerantie sausklaar stucwerk” lezen.

Spuitklaar

Spuitklaar is een minder bekende vorm van het glad afwerken van een muur. Eigenlijk is spuitklaar de overtreffende trap van sausklaar stucwerk. Doordat steeds meer gestucte muren en plafonds worden latex gespoten is de lat simpelweg hoger komen te liggen als we het hebben over de kwaliteit van de muurafwerking . Latex spuitwerk maskeert minder oneffenheden waardoor de eisen die een latexspuiter stelt aan het stucwerk exponentieel zijn gegroeid ten opzichte van de ouderwetse schilder die de roller hanteert. Wij als Wandgrimeurs.nl spuiten enkel latex en rollen niet. Onze gestucte muren en plafonds verdienen over het algemeen dan ook eerder het predicaat ‘spuitklaar’ dan ‘sausklaar’.

Schuurwerk

Het woord ‘schuurwerk’ doet vermoeden dat er stucwerk wordt geschuurd met een schuurpapier of schuurmachine. Toch komt er bij deze handeling geen schuurpapier aan te pas. U kent ze vast nog wel uit de woning bij uw vader en moeder of uw opa en oma. Zo’n beetje alle plafonds in woningen uit de jaren 60, 70 en 80 werden afgewerkt met halve maantjes op het plafond. De plafonds werden eerst gestuct en vervolgens werden er tijdens de laatste handeling ‘halve maantjes’ met een stucspons aangebracht. Het voordeel van schuurwerk was dat dit tevens ook direct de eindlaag betrof, een laag latex was dus niet meer nodig. Ondanks dat schuurwerk onder stucwerk valt werd hier wel een apart soort gips voor gebruikt. U merkt het al aan de verleden tijd van het schrijven, dit was vroeger. In het heden komt schuurwerk nauwelijks meer voor. Waarschijnlijk hoofdzakelijk nog bij mensen die erg naar nostalgie hangen. Maar wie weet komt de trend ooit weer terug. Wenst u uw plafond glad te laten stucen kunt u het beste even ons blog “Plafond stucen” lezen.

Granol

Als we het over nostalgisch stucwerk hebben mag granol zeker niet ontbreken. Ondanks dat het meer een sierpleister is en geen vorm van gips stucwerk komen we deze vorm van stucen nog vaak tegen in oudere renovatiewoningen. Lees ons blog over granol voor meer informatie dit type stucwerk.

Uw muren glad laten maken?

Kies voor ons Stuc&Verf pakket en uw wanden worden na het stucen ook direct voorzien van klasse 1 latex verfspuitwerk.

Is er een alternatief voor stucen om muren glad te maken?

Een echt goed alternatief voor het traditioneel glad stucwerk of glad maken van muren is er naar onze mening niet. Maar een redelijk alternatief voor stucen kan bijvoorbeeld vliesbehang of renovlies behang zijn. Dit komt voor bij nieuwbouwwoningen. De muren in de nieuwbouw worden behangklaar opgeleverd. Vliesbehang zou hier in principe op aangebracht kunnen worden. Toch is de kwaliteit van de behangklare muren vaak te laag om hier direct vliesbehang op aan te brengen. Doordat vliesbehang zo dun is komt elke oneffenheid of onregelmatigheid van de ondergrond naderhand door het behang heen.

Om vliesbehang echt als serieus alternatief voor stucen te zien dien je de muren te egaliseren of glad te maken met één of twee dunne pleisterlagen. Waarna deze naderhand licht opgeschuurd zouden moeten worden. De muren zouden nu echter sausklaar zijn en niet van traditioneel gestucte muren te onderscheiden zijn. Enkel nog afspuiten met latex zou in dit stadium ook kunnen. Dan is vliesbehang niet meer nodig. Een vliesbehang is in principe niet meer dan een afwerklaag net zoals latex of bijvoorbeeld beton ciré dat ook is. Maar dan is er dus toch een goed alternatief voor stucen? Klopt, muren dunpleisteren zou een goed alternatief voor stucen kunnen zijn. Op deze manier uw wanden afwerken is eigenlijk vele malen goedkoper dan goed kwalitatief aangebracht vliesbehang en uiteraard veel goedkoper dan glad traditioneel stucwerk. Dit klopt helemaal, wij zien dit ook als de beste wandafwerking voor nieuwbouw. Maar dit geldt enkel voor behangklare muren in de nieuwbouw. Bij elke andere situatie is er geen goed alternatief voor stucen. Een muur egaliseren zonder stucen is praktisch niet mogelijk. Elk serieus stukadoorsbedrijf zal dat beamen.

Heeft u een nieuwbouwwoning en bent u op zoek naar een goedkoper alternatief voor het stucen van uw muren? Laat uw nieuwbouw stucen met dunpleister en kies voor ons Pleister&Verf pakket. Dit totaalpakket herbergt naast het stucen van de behangklare muren met dunpleister tevens het latex spuiten hiervan. Daarnaast zijn alle mogelijke werkzaamheden zoals het stucwerk kitten, afplakken en het afval afvoeren standaard inbegrepen!

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes