Leestijd: 4 minuten

Fermacell, de nachtmerrie van elke nieuwbouweigenaar

Voor aannemers een wereldproduct, voor nieuwbouweigenaren een ramp. De fermacell platen kom je in zo’n beetje elke nieuwbouwwoning tegen, voornamelijk vanwege zijn geluidsisolerende, brandwerende en brandvertragende eigenschappen. Dit, in combinatie met de wettelijke brandregelgeving in nieuwbouwwoningen, maakt fermacell tot een wereldproduct voor aannemers. Waarom is het dan een ramp voor nieuwbouweigenaren? De stelling klinkt misschien licht overdreven maar als we het hebben over scheurvorming in nieuwbouwwoningen is hij dat zeer zeker niet.

fermacell-platen-stucen

Wat zijn fermacell platen?

Sinds begin jaren zeventig produceert het van origine Duitse Fermacell gipsvezelplaten. De gipsvezelplaten bestaan uit gerecycled papier, gips en water zonder toevoeging van lijm. De platen hebben vele goede eigenschappen zoals de eerder genoemde geluidsisolatie en brandwerendheid. Maar ook vochtbestendigheid en vochtregulatie zijn gunstige eigenschappen van de platen. En juist die vochtregulatie maakt de platen om scheurtechnische redenen iets minder populair.

Scheurvorming in nieuwbouw door fermacell

Laten we vooropstellen dat de kans op scheurvorming in nieuwbouwwoningen sowieso aanwezig is. En dat uiteraard niet alle scheuren aan fermacell platen toe te schrijven zijn. Toch zorgen deze platen op de plekken waar ze zijn geplaatst wel degelijk voor een hoger risico op scheuren. Je komt ze vaak tegen aan de binnenkant van de voor- en achtergevel van rijwoningen. Het hogere risico komt voornamelijk door 2 oorzaken.

  1. de vochtregulatie van de fermacell platen zelf
  2. de vochtregulatie van de, veelal houten,  constructie daarachter
logo-fermacell

We citeren even vanaf de website van Fermacell zelf. “Ze nemen overtollig vocht op en geven het vertraagd weer af wanneer de lucht in de ruimte droog is.” Super, dit klinkt geweldig want dit houdt in dat de platen ademen en zo bevorderen ze dus een gezond leefklimaat. Ja, behalve dat als materialen vocht absorberen, vasthouden en weer afgeven dit betekent dat ze uitzetten en inkrimpen, met scheurvorming in hoeken en tussen de platen in tot gevolg. De houten constructie daarachter doet eigenlijk exact hetzelfde. Dat betekent dus dat de totale constructie de platen en het hout daarachter uitzet en inkrimpt. En dit hoeft niet gelijktijdig te gebeuren. Dat komt scheurvorming niet ten goede. Oké, en nu? Is er een oplossing voor? Een directe oplossing niet zozeer, het materiaal en de constructie zit er nu eenmaal. Hoe kan je de platen dan het beste afwerken?

Fermacell platen stucen

In principe zou elke wandafwerking kunnen op fermacell, dus fermacell stucen kan op zich ook prima. Maar of je de platen nu van traditioneel stucwerk, dunpleister, spackspuitwerk of vliesbehang voorziet, de ondergrond met de bijbehorende kans op scheurvorming blijft hetzelfde. Het is voor de stuc varianten hoe dan ook verstandig om alle naden waar twee platen samenkomen te voorzien van wapeningsgaas. Op de uitwendige hoeken kunnen het beste aluminium hoeklijnen geplaatst worden. Qua stevigheid zou vervolgens traditioneel stucwerk een goede keuze zijn. Traditioneel stucwerk is iets dikker en kan meer ‘body’ geven aan de scheurkritieke delen. Voor stucen met dunpleister en spackspuitwerk zouden de delen met wapeningsgaas eerst van een hechtpleister moeten worden voorzien. Voor vliesbehang is wapeningsgaas niet nodig, het behang zelf fungeert al als wapeningsgaas. Bij alle wandafwerkingen is het zaak om inwendige hoeken in te snijden om zo ‘een gecontroleerde scheur’ aan te brengen. Deze insnede dient als plek waar drukverschillen zich gecontroleerd tot uiting kunnen brengen en wordt voor het latex spuiten of rollen voorzien van een overschilderbare acrylaatkit. Door op deze manier te werk te gaan wordt de kans op scheurvorming bij fermacell platen sterk verminderd.

Garantie op scheuren bij fermacell?

Ondanks als al de genoemde stukadoorswerkzaamheden juist worden uitgevoerd is dit zeker geen garantie dat scheuren zullen uitblijven. De kans dat scheuren naar de ‘gecontroleerde scheur’ in de inwendige hoeken gedreven worden is op de manier wel een stuk groter. En een scheur in een hoek waar twee wanden of een wand en het plafond samenkomen is ten alle tijden beter te repareren dan een scheur midden op een wand. Mocht er na verloop van tijd een scheur bevinden in de inwendige hoeken is dit prima op te vullen met een acrylaatkit. Als u de kit na het drogen even met een kleine kwast van dezelfde latex voorziet als de rest van de wand ziet u er zelfs niks meer van.

Conclusie

Fermacell platen kunnen prima worden voorzien van een wandafwerking als stucwerk, dunpleister, spackspuitwerk of renovliesbehang. Maar het blijven op het gebied van scheuren lastige platen. Ook al worden er de juiste keuzes gemaakt om scheuren drastisch te verminderen, de kans blijft aanwezig. En de kans op scheurvorming is simpelweg iets groter dan op veel andere plaatsen in uw nieuwbouw- of renovatiewoning.

Toch is er nog een andere optie die de kans op scheurvorming bij fermacell platen verder kan reduceren. Een optie die maar zelden tot nooit wordt uitgevoerd omdat mensen er zich niet van bewust zijn of dat er simpelweg geen tijd meer voor is. Welke optie is dit dan? Voordat we ons hier verder over uitweiden maken we eerst even de vergelijking tussen twee type materialen.

Fermacell vs gipsplaten

Om een goede vergelijking tussen de platen kunnen maken moeten we weten uit welke bestanddelen ze bestaan en welke eigenschappen ze hebben. Fermacell hebben we al eerder behandeld en daarvan weten we dus dat de platen bestaan uit gerecycled papier, gips en water. De voornaamste eigenschappen zijn geluidsisolerend, brandwerend en een goede vochtregulering. Tevens zijn het sterke platen waar in principe geen houten plaat meer achter hoeft. De gipsplaten, stucplaten of de gipskartonplaten bestaan, heel verrassend, uit gips, water en karton. De platen staan niet zo bekend om hun geluidsisolerende, brandwerende karakter. De vochtregulering van de platen is oké maar niet zoals de fermacell platen, de gipsplaten ademen maar daar is alles mee gezegd. Tevens zijn de platen minder sterk. Afhankelijk van de plek waar ze worden geplaatst is een houten plaat als OSB, underlayment of dun multiplex achter de gipsplaat zeker aan te raden. Het is inmiddels wel duidelijk dat qua specificaties de fermacell platen beter scoren dan de gipsplaten. Waarom wordt er dan niet overal fermacell gebruikt? Simpel, de fermacell platen zijn duurder, ze zijn zwaarder en mede daardoor moeilijker te hanteren dan de gipsplaten. En de geluidsisolerende, brandwerende en vochtregulerende eigenschappen zijn over het algemeen niet noodzakelijk. Tenzij het een binnenzijde van een voor- of achtergevel of een technische ruimte van een woning betreft.

Oplossing tegen scheuren Fermacell platen

Zoals hierboven bij ‘Conclusie’ aangegeven gaat het hier om een oplossing die scheurvorming bij fermacell platen verder kan reduceren. Ook dit betreft geen 100% oplossing. De kans op scheuren blijft, zeker bij een nieuwbouwwoning, altijd aanwezig. Door deze stappen uit te voeren zal de kans op scheurvorming bij fermacell platen echter niet hoger zijn dan in de rest van de woning. Maar over welke oplossing hebben we het nu? Om scheuren bij fermacell platen verder te reduceren kan er voor gekozen worden om stucplaten (9mm dikte) te verlijmen over de fermacell platen. Het is hierbij van belang dat de naden van de fermacell platen worden overlapt door de stucplaten en dat de naden van beide materialen dus niet op hetzelfde punt samenkomen. Door de stucplaten te verlijmen met een sterke maar flexibel blijvende lijmkit i.p.v. bijvoorbeeld vast te schroeven hou je altijd een kleine mate van flexibiliteit tussen de twee lagen platen. Hierdoor blijven drukverschillen veroorzaakt door de vochtregulering, het inkrimpen en uitzetten, van de fermacell platen en de constructie hiervan beperkt tot de fermacell platen. Nadat de stucplaten zijn geplaatst en de lijmkit hiervan droog is dienen de stucplaten te worden voorzien van wapeningsgaas en sausklaar stucwerk.

Welke pakketvormen die jullie aanbieden zijn geschikt voor fermacell platen?

In principe hebben wij drie pakketvormen die geschikt zijn om de fermacell platen af te werken. Voor een gladde afwerking kunt u kiezen uit het Pleister&Verf en het Stuc&Verf pakket. Voor een fijne korrelstructuur kunt u het beste kiezen voor het Spackspuiten pakket.

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

Open chat