Stucprofielen op uitwendige hoeken

Over het algemeen komen extra of onvoorziene kosten naast onze pakketvormen gelukkig zelden voor. Toch springt er een handeling uit die wij steeds vaker tegenkomen tijdens nieuwbouwwoningen stucen en die voor hogere kosten zou kunnen zorgen. Het is een handeling die wij relatief vaker dan andere type handelingen aantreffen. Wanneer wij mensen het proberen uit te leggen kunnen ze zich het vaak moeilijk voorstellen waar wij het nu exact over hebben. Zodoende voelen wij de verantwoordelijkheid om dit nader te verklaren. Waar we het over hebben? Metalen stucprofielen!

aluminium-stucprofielen

Hoekprofiel, hoeklijn, stucprofiel, hoekbeschermer of hoekspeer?

Er circuleren diverse soorten benamingen voor hetzelfde type product in de rondte. Elke stukadoor kan het net weer anders noemen. Waar de ene stukadoor het heeft over een hoeklijn zal de ander het hebben over een hoekprofiel of een stuc hoekprofiel. En waar de een rept over een hoekbeschermer geeft de ander voorkeur aan een stucprofiel. Zelfs een ‘hoeknaald’ of een ‘hoekspeer’ komt voor. Het maakt ook verder niet uit hoe het precies genoemd wordt. Het gaat er hoofdzakelijk om dat iedereen het over hetzelfde product heeft en vooral dat u weet wat er precies mee bedoelt wordt.

Wat zijn stucprofielen precies?

Een stucprofiel is niks anders dan een hoekprofiel wat bij het stucen wordt gebruikt om strakke en sterke hoeken te creëren. Het hoekprofiel wordt voor het stucen (waterpas) gesteld op uitwendige hoeken van een muur en/of plafond, waarna er tegenaan gestuct kan worden. Het stuc profiel dient tevens als maatvoering voor de stukadoor tijdens het reien.

Er zijn diverse soorten stucprofielen. Denk aan types voor verschillende diktes en soorten stucwerk. Ze bestaan er in diverse materialen zoals verzinkt staal, aluminium, RVS en kunststof. Zelf gebruiken wij eigenlijk uitsluitend het dunste stuc profiel, dit is het 3mm type. Deze is gemaakt van verzinkt staal en in principe geschikt voor alle type (binnen) stucwerken en zorgt voor de meest elegante, fijne en strak ogende hoeken.

stucprofielen

Stucprofielen in de nieuwbouw

De stucprofielen worden dus geplaatst op uitwendige hoeken zoals bij raamkanten (negge- of dagkanten) of bijvoorbeeld op de plek waar twee haaks op elkaar staande wanden bij elkaar samen komen. Het is onmogelijk om een strakke hoek te creëren zonder deze profielen door enkel de materialen van de muur zelf te gebruiken. Of het nu beton, gipsplaat, gibo, kalkzandsteen, fermacell of een ander materiaal betreft, om een echt strakke hoek te kunnen maken zal er altijd een stucprofiel geplaatst moeten worden. Helaas denken veel hoofdaannemers in de nieuwbouw daar steeds vaker anders over. Woningen waarbij de uitwendige hoeken van muren bij raamkanten worden opgeleverd zonder stucprofielen komen frequenter voor dan enkele jaren geleden.

Stucprofielen plaatsen na oplevering

Is er een oplossing? Absoluut, die is er zeker. De stucprofielen kunnen prima na oplevering geplaatst worden. Het plaatsen van stucprofielen zit echter niet standaard in ons Glad&Wit pakket inbegrepen. Als wij constateren dat uw nieuwbouwwoning zonder hoekprofielen bij raamkanten wordt opgeleverd adviseren wij om dit alsnog door ons te laten doen. Dit is echter een advies, geen verplichting. Wij voelen ons verplicht om u dit te melden aangezien het eindresultaat van ons product hier ernstig door wordt beïnvloed, in negatieve zin welteverstaan. Wij krijgen deze uitwendige hoeken namelijk nooit zo strak als dat er wel hoekprofielen op zouden zitten. Sterker nog, wij zijn er in vergelijking meer tijd aan kwijt en het resultaat is minder fraai. Het plaatsen van stucprofielen na oplevering draagt enkel een tweetal nadelen met zich mee. Er zitten extra kosten aan verbonden voor u en zorgt voor een andere planning voor ons. De kosten hiervoor zijn 12,- ex. btw. per strekkende meter (m1). Doorgaans gaat het om 30 tot 90 m1 per woning, uitzonderingen daargelaten. Voor een iets gerichtere inschatting van de kosten zou u het altijd even globaal zelf kunnen inmeten tijdens bijvoorbeeld een kijkdag. Qua nieuwbouw planning betekent het voor ons dat wij vooraf een extra dag zullen moeten langskomen om de stucprofielen te plaatsen. Idealiter tackelen we dit probleem dan ook al ruimschoots voor aanvang van de stucwerkzaamheden zodat het voor ons beide geen verrassing meer is.

Dunpleister hoekbeschermer

De dunpleister hoekbeschermer is niks meer dan een dunne variant van het stucprofiel. Het is exact het model waar wij eerder in dit blog al aan refereerde, het type waar wij gebruik van maken, ook bij het plaatsen van hoekprofielen voorafgaand aan het dunpleisteren. Het gaat om het 3mm type, ook wel bekend als het dunpleister profiel. De 3mm staat voor minimale de dikte van de stuclaag om dit profiel ‘weg’ te smeren wanneer deze volledig strak (‘koud’ in stukadoors termen) op de ondergrond geplaatst wordt. Aangezien dunpleister uitsluitend wordt aangebracht in diktes van 0 tot 2mm zal de dunpleister hoekbeschermer voorafgaand aan het dunpleisterwerk geplaatst moeten worden, waarna deze dient te worden afgesmeerd met gipsmortel of een hechtpleister. In de meeste gevallen worden de stucprofielen minimaal een dag van tevoren aangebracht. Door het dunne profiel is de droogtijd van het stucwerk (gipsmortel) vrij kort.

Stucprofielen hoekbeschermer

Stucstops

Een ander type binnen de familie stucprofielen is de stucstop. Waar het hoekprofiel echt voor uitwendige hoeken wordt gebruikt, aan weerszijden van het profiel bevindt zich stucwerk, ligt dat bij het stucstopprofiel iets anders. De stucstop dient ervoor om (zijn naam doet al iets vermoeden) het stucwerk te stoppen. Stel een muur eindigt zonder dat deze grenst aan een kozijn of misschien een andere muur moet de stukadoor toch een punt hebben om ergens te eindigen met het stucwerk. Hier komt de stucstop bij van pas. Wanneer er in een dergelijke situatie wordt gekozen voor een stucstop stopt het stucwerk altijd met een strakke lijn. Tevens kan het voorkomen dat een muur of plafond dermate groot is dat het misschien niet in één keer gesmeerd kan worden. Om dan toch ergens te kunnen eindigen wordt een stucstop gebruikt. Net als bij hoekprofielen bestaan er ook stucstopprofielen in diverse materialen en types. Toch komen de aluminium stucstops van 3 en 6mm relatief het meest voor.

stucstops stucprofiel
flexcorner stucprofiel

Flexcorner

Een ander gebruikt product bij het afwerken van uitwendige hoeken is de flexcorner. Een flexcorner is een flexibele hoekstrip die wordt geleverd op rol en is uitsluitend geschikt om de hoeken van gipsplaten af te werken. Het betreft een soort papier of karton achtig materiaal waarin aan twee kanten een smal stukje metaal aan de achterzijde is verwerkt. Vanaf de rol wordt de strip op maat geknipt waarbij deze met een hechtpleister op de uitwendige hoek wordt aangebracht. De ‘metalen’ delen worden zo om de hoek gevouwen waarna zij worden aangedrukt en afgesmeerd. Een nadelige eigenschap van flexcorners ten opzichte van het reguliere metalen stucprofiel is dat dit type hoekafwerking minder sterk is. Bij het minste geringste contact kunnen hoeken beschadigd raken. Dit is de hoofdreden dat wij als Wandgrimeurs.nl geen fan zijn van deze hoekafwerking en deze nooit zullen toepassen. Sterker nog, wanneer wij deze hoekafwerking in uw woning constateren adviseren wij u om hier alsnog een stevig stucprofiel door ons overheen te laten zetten.

Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?