Betonstuc en beton ciré

Betonstuc of beton ciré is niet meer weg te denken uit de huidige interieurs. Nadat wanden en plafonds in nieuwbouw- of renovatiewoningen van vers strak sausklaar stucwerk zijn voorzien dienen zij nog te worden afgewerkt met een afwerkingslaag. Standaard worden wanden en plafonds van een laag muurverf of latex spuitwerk voorzien. Of behang, bijvoorbeeld renovlies. De meer gewaagde opties om wanden af te werken zijn steenstrips of een microcement als betonstuc. Maar ook een vloer voorzien van betonstuc behoort tot de mogelijkheden. Maar wat is betonstuc eigenlijk en zou je dit bijvoorbeeld ook zelf kunnen aanbrengen?

betonstuc-op-wanden-en-vloeren

Wat is beton ciré en betonstuc?

Beton ciré is een cementgebonden pleister, ook wel microcement genoemd, waar je diverse ondergronden zoals beton, stucwerk, fermacell, gipsplaat en zelfs hout een natuurlijk industriële betonlook kunt geven. Door de verschillende gekleurde pigmenten is het, afhankelijk van het merk, in praktisch elke kleur af te leveren. Het grote voordeel van beton ciré is, naast de stoere betonlook, de waterdichte eigenschap waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes als badkamers en keukens. Bij de meeste betonstuc producten dient de eindlaag als de waterdichte beschermingslaag, ook wel de impregneerlaag of coating genoemd. Toch bestaan er ook producten die van zichzelf al waterdicht zijn, daarbij dient de coating als beschermingslaag om het oppervlak gladder te verkrijgen zodat het makkelijker te reinigen is.

Wat is het verschil tussen betonstuc en beton ciré?

Daar kunnen we heel kort over zijn, NIKS! Het zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde product. Vandaar gebruiken wij de beide begrippen door elkaar in dit blog. De benaming beton ciré komt van het franse woord ‘béton ciré’ wat vrij vertaald betonstuc betekent. ‘Beton ciré’ is qua naam wat bekender bij het grote publiek dan ‘betonstuc’. Het ‘franse’ woord oogt luxer dan het hollandse betonstuc en zal beter verkoopbaar zijn, puur marketing dus. In de kern is het echter hetzelfde product. Toch zijn er binnen deze productgroep verschillende merken en producten met verschillende samenstellingen.

Verschillende soorten betonstuc en beton ciré

Laten we voorop stellen dat er vele merken en typen betonstuc of beton ciré bestaan. De verschillende merken kunnen net weer even anders van samenstelling zijn en een iets andere verwerking hebben. Simpel gezegd onderscheiden we twee typen betonstuc. De droge mortel in poedervorm en de kant-en-klare stucpasta.

De droge mortel moet vaak worden aangelengd met kleurstof of kleurpigment en hars. Enige precisie is hierbij geboden aangezien de onjuiste verhoudingen het eindresultaat ernstig kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de kleurstelling en de sterkte van het eindproduct.

De meeste kant-en-klare betonstuc producten bestaan uit gemalen beton, cement, kwarts, pigment en een hars. Als we het hebben over hars bedoelen we een kunstharsdispersie. Dit is een kunstmatig gefabriceerde hars wat bijvoorbeeld ook in latex en dunpleister te vinden is. Het bestanddeel hars kan per merk betonstuc verschillen. Het toegevoegde percentage kunsthars is bepalend voor de mate waarin het product waterdicht en vetbestendig is. Hoe hoger het percentage hars, des te beter is de betonstuc bestand tegen water en vet.

Op welke ondergronden kan je een betonlook aanbrengen?

Het grote voordeel van betonstuc is zoals eerder aangegeven dat het op praktisch elke ondergrond verwerkt kan worden. Denk aan kalkzandsteen, zandcement, beton, gips- en stucplaten, giboblokken en gasbeton. Betonstuc op hout is zelfs een mogelijkheid. Zolang de ondergrond maar vlak en glad is en redelijk spanningsvrij is. Sterk zuigende ondergronden als kalkzandsteen en gasbeton worden vaak nog voorbehandeld met een extra primer- en egalisatielaag. Overigens zou betonstuc ook over bestaand tegelwerk kunnen worden aangebracht. Zolang de tegels maar goed vastzitten en voorbehandeld worden met primer en wapeningsgaas op de scheur kritieke delen.

Betonstuc in keuken, badkamer en toilet

Door de waterdichte eigenschap kom je betonstuc relatief het vaakst tegen in ‘natte’ ruimtes als de keuken, toilet en de badkamer. In keukens zie je betonstuc bijvoorbeeld terug op het aanrechtblad maar ook op wanden als vervanging van de tegels. In badkamers en toiletten worden wanden met bijbehorende nisjes en vloeren voorzien van betonstuc. Maar ook meubels in de badkamer en zelfs wasbakken worden gestuct met betonstuc. 

Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Beton ciré op vloeren

Ook beton ciré op wanden in woonkamers of slaapkamers zijn geen uitzondering meer. Door het natuurlijk stoere en decoratieve karakter geeft het uw woonkamer een serene en industriële look. Weer een stap verder is beton ciré op de vloer. Wanneer een gevlinderde betonvloer geen optie is, vaak veroorzaakt door de minimaal vereiste dikte van 7cm of juist de totale kosten hiervan, is beton ciré op de vloer een prachtige oplossing. Het grote voordeel van beton ciré ten opzichte van gevlinderd beton is de keuze voor kleur. Beton ciré is praktisch in elke kleur te realiseren, dit is bij gevlinderd beton maar beperkt.

Voordat uw vloer kan worden voorzien van een betonstuc is de kans is echter groot dat uw vloer eerst geëgaliseerd moet worden voordat deze geschikt is voor beton ciré. Dit zou overigens ook bij wanden het geval kunnen zijn wanneer deze ondergrond onregelmatig van aard is. Om de wand geschikt te maken voor betonstuc en vrij te waren van onregelmatigheden zou deze bijvoorbeeld eerst vlak en glad gestuct moeten worden.

Metallic stuc op wanden

Een van de meest populaire betonstuc en beton ciré’s is de variant met de metallic accenten. De ouderwetse typen metalen zoals tin, koper en ijzer maar ook de edelmetalen zoals goud, zilver en brons geeft een beton ciré wand of vloer vaak net even dat chique maar soms ook een rauwe industriële look. Door de diverse typen metallic gecombineerd met de diverse kleuren betonstuc zijn er oneindig veel mogelijkheden om van uw wanden en vloeren en waar kunstwerk te maken. Vooral de beton ciré wanden afgewerkt met een roestig of oxiderend effect kunnen als zeer chique en industrieel worden ervaren. In de ‘tekeningen’ van de verschillend gebruikte gereedschappen als stucspanen, kwasten en sponzen en de diepte van de kleuren beton ciré in combinatie met de metallic stuc accenten kunt u eindeloos ‘verdwalen’. De metallic stuc is Rolls Royce onder de betonstuc.

Wat kost beton ciré en betonstuc?

De kosten van betonstuc lopen erg uiteen en is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het aantal de stucen vierkante meters en de moeilijkheidsgraad hiervan. Een rechte wand van 10m2 is makkelijker dan een cinewall met diverse nisjes en hoekjes met een totaal van 6m2. Maar ook ondergronden kunnen een belangrijke rol spelen in de totstandkoming van de betonstuc prijs. Evenals het type of het merk betonstuc en de afwerking van het betonstuc kan bepalend zijn voor de totaalprijs of de prijs per m2. De betonstuc prijzen kunnen dus voor elk project totaal verschillend zijn en zijn moeilijk te standaardiseren als een simpele pakketvorm, hetgeen wat ons handelsmerk is en waar wij om bekend staan.

Zelf betonstuc kopen en aanbrengen

In principe zou elke doe-het-zelver met enige stuc ervaring zelf betonstuc kunnen aanbrengen. Qua look kan je er namelijk weinig verkeerd aan doen, een spaanslag meer of minder zal niet zo snel opvallen op een totale wand. Door de volgorde van de werkzaamheden onjuist of onvolledig uit te voeren kan het eindresultaat echter ernstig beïnvloed worden en zelfs mislukken. Bij veel merken kan je zelf niet eens betonstuc kopen. Deze merken werken enkel samen met gecertificeerde stukadoors die bewezen hebben het desbetreffende product tot in de puntjes te kunnen verwerken. Ons advies zou ook zijn: ‘Laat dit over aan de specialisten’.

Een betonstuc en beton ciré expert in Amsterdam

Wandgrimeurs.nl is specialist in nieuwbouw stucen en niet zozeer in betonstuc. Bent u op zoek naar een echte specialist in betonstuc, een beton ciré expert die niks anders doet dan elke wand of vloer omtoveren tot een kunstwerk? Een beton ciré expert werkzaam in bijvoorbeeld Amsterdam en omstreken? Mail ons direct met uw wensen en wij koppelen u graag aan een beton ciré expert die het vak volledig beheerst. Een vakman die zich daadwerkelijk een beton ciré expert van Amsterdam mag noemen.

Wenst u toch nog even te wachten met betonstuc en wilt u de focus eerst even op gewoon gladde en witte wanden en/of plafonds houden? Bekijk ons Glad&Wit pakket met super glad stucwerk, kitwerk en latex spuiten in één pakket!

Gladde witte wanden of plafonds in uw nieuwbouwwoning?​

Veelgestelde vragen

Wanneer je de oppervlakte van iets wilt uitrekenen wil je eigenlijk gewoon het aantal m2 uitrekenen. Ook het oppervlakte uitrekenen doe je dus door de lengte te vermenigvuldigen met de hoogte. In het geval van het aantal m2 van een muur te berekenen maak je de volgende rekensom. 2,7m (270cm) hoogte x 5m (500cm) breedte = 13,5m2.

Beton ciré kan net zoals elk andere wandafwerking scheuren. Dit heeft echter niets met het product zelf te maken maar vooral met de ondergrond waar het op aangebracht is. Indien een woning echt gaat werken ben je kansloos. Welke afwerking je ook hebt aangebracht, het zal gaan scheuren.

Beton ciré is over het algemeen vrij aan de prijs door een aantal factoren. Bijvoorbeeld de inkoopprijs van het product zelf, de relatief veel benodigde arbeidsuren en het risico wat aan het verwerken kleeft. Denk hierbij aan een badkamer die ook echt waterdicht dient te zijn.

De totale kosten voor uw betonstuc of beton ciré project zijn sterk afhankelijk van de situatie. Prijzen van €100,- tot €200,- zijn echt niet vreemd en komen regelmatig voor.

Nada, niks, noppes! Het zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde product. Eigenlijk is beton ciré de franse vertaling voor betonstuc. Het een klinkt iets luxer dan het ander.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen