Leestijd: 4 minuten

Dunpleisteren van nieuwbouw wanden

Echt traditioneel, dik stucwerk van gips is op wanden in de nieuwbouw totaal overbodig. De wanden van deze woningen worden namelijk al behangklaar opgeleverd. Simpel gezegd betekent dit dat de wanden al vrij vlak en recht zijn. Het aanbrengen van een dunpleister filmlaag is voldoende om deze wanden sausklaar te stucen.

dunpleisteren van nieuwbouw wanden

Wat is dunpleister?

Dunpleister is een kant-en-klare en kalkvrije egalisatiepleister op basis van kunstharsdispersie. Dunpleister wordt ook wel spuitpleister genoemd. In de meeste dunpleisters zijn dusdanig veel hecht- en bindmiddelen verwerkt dat een primer of voorstrijkmiddel niet nodig is. Belangrijke eigenschappen van goede dunpleisters zijn dat ze machinaal verspuitbaar zijn (vandaar de benaming ‘spuitpleister’) d.m.v. een airless dunpleister machine, het goed vullende karakter (maximaal 2 á 3 millimeter laagdikte) en het feit dat ze goed schuurbaar zijn. Daarnaast zijn de mate van viscositeit (vloeibaar- en stroperigheid) en de daarbij horende soepele verwerking van de dunpleister erg belangrijk.

Zie je het verschil tussen dunpleisteren of stucen?

Nee, als de stukadoor alle facetten en de bijbehorende handelingen van de muur bepleisteren juist uitvoert is het verschil niet waarneembaar, zelfs niet door een vakman. Enkel de kleur na droging van de dunpleister zou dit kunnen onthullen. Veel spuitpleisters zijn na droging spierwit terwijl traditioneel stucwerk vaak een beetje zandkleurig is. Na een eindlaag zoals latex verfspuitwerk is het verschil tussen dunpleister of traditioneel sausklaar stucwerk al helemaal niet meer zichtbaar.

Het is echter wel van belang dat de stukadoor de juiste keuzes maakt. Denk aan het plaatsen en afsmeren van wapeningsgaas op de scheurkritieke delen zoals PUR randen en kunststof gibo strippen, voldoende lagen dunpleister om onregelmatigheden en ruwe delen uit te vlakken, en de wanden na drogen van het dunpleister volledig opschuren met een goede schuurmachine met een fijne korrel. Het is zelfs zo dat sausklare dunpleister wanden na het schuren er netter en gladder uitzien dan sausklare wanden van traditioneel stucwerk. Na het schuren van de dun gepleisterde wanden mag je deze zelfs ‘spuitklaar’ noemen in plaats van ‘sausklaar’. 

Wat is het voordeel van dunpleister spuiten?

Het spuiten van dunpleister heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van traditioneel stucwerk van gips. De prijs is goedkoper, het is sneller verwerkbaar door het machinaal verspuiten, de korte droogtijd en het plaatsen van aluminium hoekbeschermers is in principe niet nodig. Een ander groot voordeel is dat het minder bende en rommel geeft dan traditioneel stucwerk waardoor het ook prima na het plaatsen van de gietvloer gerealiseerd kan worden. Uiteraard zal de vloer dan wel afgeplakt moeten worden maar met stucloper is dit een relatief kleine handeling. Zelfs nieuwbouw met dunpleister stucen na het plaatsen van de keuken behoort tot de mogelijkheden.

dunpleister-op-wanden

Waarom kiest niet iedereen voor dunpleisterwerk?

Het dunpleisterwerk is dus niets anders dan een goedkopere manier van stucen met hetzelfde resultaat. De prijs van een muur bepleisteren is doodeenvoudig lager doordat het minder arbeidsintensief is dan traditioneel stucwerk. Maar u krijgt dezelfde strakke nieuwbouwmuren. Dan ben je gek als je hier niet voor kiest, toch? Als het zo simpel was zou je dat wel denken inderdaad. Toch zijn er wel een aantal mogelijke redenen te geven waarom niet iedereen voor dunpleisterwerk kiest. 

De hoofdreden hiervoor zal zijn dat mensen niet van het bestaan afweten en misschien ongewild kiezen voor traditioneel stucwerk. Het is een unieke werkmethode die pas een jaar of 10 gebruikt wordt. Niet elke stukadoor biedt dunpleisterwerk aan. Er zijn nog steeds meer stukadoors die niet werken volgens deze methode dan stukadoors die wel volgens deze methode werken. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat veel stukadoors het niet kennen, een oudere generatie stukadoors staat wellicht niet open voor vernieuwing. Anderzijds zullen er vooraf ook hoge investeringen gedaan moeten worden in de vorm van nieuwe machines waar niet elke stukadoor om staat te springen.

Een andere reden kan zijn dat mensen toch een beter gevoel bij behang hebben. Mensen die een nieuwbouwwoning aankopen worden vaak vooraf terecht, maar ook vaak onterecht, bestookt met scheurpropaganda door belanghebbende partijen. Ten onrechte ontstaat de perceptie dat vliesbehang de Messias onder de wandafwerkingen  is die scheuren tegengaat.

Een andere mogelijkheid is dat mensen kiezen voor een andere wandafwerking, bijvoorbeeld een sierpleister als spackspuitwerk, spachtelputz of een microcement als betonstuc. Of er wordt gekozen voor tegelwerk in de vorm van steenstrips.

Het kan ook zijn dat de wanden in hun woning niet geschikt zijn. Bij veel zelfbouwprojecten binnen de nieuwbouw moeten nog ‘kale’ kalkzandsteenblokken toch eerst worden voorzien van traditioneel stucwerk. Of bij renovatiewoningen waarbij verschillen in de ondergrond net als bij de hierboven genoemde ‘kale kalkzandsteenblokken’ simpelweg te groot zijn. Dunpleister is maar geschikt tot een laagdikte van 2mm.

In de regel brengen wij enkel dunpleister aan op behangklare wanden bij recent opgeleverde nieuwbouwwoningen. Bij elke andere situatie is traditioneel stucwerk een veel betere optie.

Is dunpleister ook direct de eindlaag?

Nee, net zoals bij traditioneel stucwerk zal de dunpleister wand nog van een eind- en beschermlaag voorzien moeten worden in de vorm van latex of muurverf. Dit zou u kunnen rollen maar latex verfspuiten is veruit de mooiste oplossing. Dit is tevens ook de goedkoopste en de snelste oplossing. Wist u dat wij een totale nieuwbouwwoning met een gemiddeld aantal van 300m2 aan wandoppervlak binnen 4 dagen voorzien van dunpleister-, kitwerk en latex verfspuitwerk? De spuitpleister wordt namelijk dun aangebracht op de behangklare wand en droogt ontzettend snel. Meer weten over hoe snel en efficiënt wij de verschillende werkzaamheden uitvoeren? Lees ons blog “Hoelang duren de stucwerkzaamheden?”

Dunpleister offerte

Een dunpleister offerte aanvragen voor het laten dunpleisteren van uw behangklare nieuwbouw wanden is bij ons zo gedaan. U heeft al een offerte binnen 1 minuut! Selecteer het Pleister&Verf pakket, vul het aantal m2 en uw gegevens in en ontvang uw dunpleister offerte direct per mail.

stukadoor offertes
Open chat