Plafond stucen in nieuwbouw- en renovatiewoningen

Plafond stucen in uw woning? Een plafond vol met onregelmatigheden, scheuren, beschadigingen, lelijk spackspuitwerk of de V-naden van de betonnen kanaalplaten. Sommige mensen storen zich hier niet aan en vinden het wel prima, een plafond is een plafond, toch? Gelukkig is het niet voor iedereen zo simpel, anders hadden we waarschijnlijk een stuk minder stukadoorsbedrijven in Nederland. Al zou ons dat commercieel gezien misschien geen windeieren leggen, maar dat terzijde. Maar wanneer is het nu noodzakelijk om een plafond te laten stucen? Een lastige vraag waar het antwoord bij elk persoon en situatie weer anders kan zijn. Toch gaan we ons best doen om een antwoord te formuleren.

plafond laten stucen

Wanneer moet een plafond gestuct worden?

Er kan van alles aan de hand zijn met uw plafond maar laten we vooropstellen dat de voornaamste reden dat mensen ervoor kiezen om hun plafond(s) te laten stucen toch vooral cosmetisch van aard is. Vaak hebben we er lang over nagedacht en ons voorgehouden dat we wanneer we een nieuwe woning betrekken we het plafond glad laten maken. Of wanneer we kiezen voor een nieuwe keuken het direct een mooi moment is om de gehele woonkamer te stucen. Soms ligt er een andere, meer vervelende reden aan ten grondslag. Bijvoorbeeld wanneer er een lekkage heeft plaatsgevonden en er flinke waterschade is ontstaan dat hersteld moet worden. Of het stucwerk is zo oud en poreus dat het letterlijk naar beneden komt. Per definitie maakt het niet uit wat uw reden is, als hij voor uzelf maar legitiem is.

Wat zijn de kosten van een plafond stucen?

Sommige stukadoors houden er ingewikkelde berekeningen op na zodat de m2 prijs van een plafond stucen altijd weer anders is. Zij maken bijvoorbeeld onderscheid in kosten tussen verschillende ondergronden, een wand en een plafond, een boven- of benedenverdieping, het aantal strekkende meters gebruikte wapeningsgaas, gaasband of gitex. Of er komen extra kosten bij doordat er een totale steiger over het gehele vloeroppervlak gebouwd moet worden. Klinkt omslachtig? Dat is het ook. Zouden ze er zelf niet moe van worden vraag je je bijna af. Wij houden het liever simpel, het leven is al lastig zat. Wij hebben een pakketvorm met een vaste meterprijs waarbij het stuc- en latex spuitwerk standaard zit inbegrepen. Zo staat u nooit voor verrassingen en zijn de kosten direct duidelijk. Dit betreft echter een pakketvorm die uitsluitend geschikt is voor breedplaten van beton in nieuwbouwwoningen.

Plafond stucen nieuwbouw

Ondanks dat wij in alle type woningen werkzaam zijn ziet u ons het vaakst in nieuwbouw stucen. Zo ook voor het stucen van de plafonds. In principe is het stucen van de plafonds in een nieuwbouwhuis niet noodzakelijk. Het plafond in de woning wordt voor oplevering immers al afgewerkt met wit spackspuitwerk. Toch komt het veelvuldig voor dat mensen ook de plafonds net zo glad als de wanden willen hebben omdat ze de structuur van het spackspuitwerk simpelweg niet mooi vinden. Of ze willen het liefst één geheel omdat de V-naden van de betonnen platen de storende factor is. Deze naden wilt u dichten en niet meer in het zicht hebben. Uiteraard is dit geen enkel probleem. Wel maken wij onderscheidt tussen breedplaten en kanaalplaten. Waar breedplaten gestuct kunnen worden met dunpleister, is dit bij kanaalplaten niet mogelijk. In beide gevallen worden de naden voorzien van een wapeningsgaas tegen scheuren waarna het kanaalplaat plafond helemaal wordt glad gestuct op de traditionele wijze met gips. Op deze manier is er geen naad of kanaalplaat meer zichtbaar. Hetzelfde resultaat wordt bij breedplaten verkregen door de V-naden af te werken waarna er met dunpleister gestuct wordt. Houdt wel rekening met een eenmalige toeslag per m2 indien het plafond op de traditionele wijze gestuct dient te worden. Tevens zal de doorlooptijd van de werkzaamheden iets meer zijn aangezien het traditionele stucwerk eerst zal moeten drogen alvorens er met latex gespoten kan worden.

Ons Glad&Wit pakket zorgt ervoor dat uw plafond volledig glad, strak en wit afgewerkt wordt. Deze pakketvorm herbergt naast het stucwerk ook direct het latex spuiten van het plafond. Zodat u niks meer hoeft te doen en compleet ontzorgd bent.

Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Woonkamer plafond afwerken

Ondanks dat wij gespecialiseerd zijn in het afwerken van plafonds in nieuwbouwwoningen zijn wij met hoge uitzondering nog te vinden in renovatiewoningen. Waar wij de meeste plafonds in nieuwbouwwoningen uitsluitend nog met dunpleister stucen is deze vorm van stucen niet mogelijk in bestaande woningen. De enige juiste keuze qua stucvorm op het plafond in dit type woningen is en blijft nog steeds traditioneel stucwerk van gips.  Naast de plafonds in renovatiewoningen maken we ook de muren glad met traditioneel stucwerk van gips.  Bij renovatiewoningen is het wel van belang dat oude loszittende lagen verwijderd worden voor het stucplafond wordt afgewerkt met een nieuwe stuclaag.

In oude woningen uit de jaren 70 of ouder is er vaak gebruik gemaakt van een ander type plafondafwerking met verouderde pleistertechnieken. Er werd bijvoorbeeld nog niet gestuct met gips maar een soort cement-achtige stuc. Plafonds werden in die tijd niet voorzien van een voorstrijk of primerlaag. De cementstuc werd direct aangebracht op beton, riet/stro of ouderwets stalen stucnet. Na verloop van tijd kan dit poreus worden. Door het vocht van een nieuwe stuclaag kan dit versterkt worden. Het oude pleisterwerk hecht dan niet meer waardoor het los laat en het totale stucplafond naar beneden kan komen. De oude maar ook de nieuwe stuclaag.

Hoe weet je wanneer oud stucwerk op het plafond verwijderd moet worden?

Wanneer je met je knokkels van je vingers tikt op delen van het plafond (dit geldt overigens ook voor wanden) en er een hol geluid volgt weet je dat het foute boel is. Alles wat hol klinkt zal verwijderd moeten worden. Als er ergens een start gemaakt wordt is er vaak geen redden meer aan en laten delen vanzelf los. Maar dit is niet altijd het geval, soms zitten delen ineens weer muurvast (huh, we hebben het toch over plafonds? Klopt, maar plafondvast bestaat nu eenmaal niet). Hou de volgende regel altijd in het achterhoofd ‘vast is vast.’ Zijn het echter maar een paar plekken die ‘vast’ zitten kunnen deze alsnog het beste verwijderd worden. Door deze ontstane hoogteverschillen van de ‘vaste’ stukken zou er anders een verschrikkelijk dik pak (raapwerk) stucwerk op het plafond aangebracht moeten worden. Hier zit de stukadoor qua werk en u qua kosten niet op te wachten.

Gipsplaten plafond stucen

Uw plafond stukadoren kan op diverse ondergronden maar de meest voorkomende ondergronden zijn gipsplaten, fermacell en beton. Bij allen is voorstrijken noodzakelijk en moeten de ondergronden van een voorstrijk of primer worden voorzien voor het aanbrengen van het stucwerk. Enkel bij stucplaten is voorstrijk niet noodzakelijk. Dit zijn speciale gipsplaten waar al reeds een hechtbrug in het ‘karton’ verwerkt zit. Het is goed om te weten dat er één type materiaal is waar geen stucwerk op aangebracht kan worden en dat is hout. Hout, zoals bijvoorbeeld spaanplaat, zal altijd eerst moeten worden voorzien van gipsplaten of stucplaten voor er op gestuct kan worden. Bij stucen op een houten plafond kan geen enkele stukadoor garantie op de hechting geven.

Sierlijst op het plafond

Sierlijsten op het plafond komen relatief gezien minder vaak voor dan pakweg 20 jaar geleden. De voornaamste reden hiervan is dat we tegenwoordig alles zo strak en glad mogelijk willen hebben. Een sierlijke lijst met diverse bollingen en randen past simpelweg niet meer in dit plaatje. Een van de weinige plafondlijsten die de tand des tijds heeft weten te overleven is de platte sierlijst. Ook wel een perklijst of een amsterdamse of een joodse plint genoemd. Deze platte plint is niets meer dan een plint van gips van bijvoorbeeld 10 of 12 cm breed en 1 cm hoog. In een ver verleden werden deze plinten ‘in het werk’ aangebracht. Voor het stucen werd een aluminium hoekprofiel of stucstop geplaatst die direct met het stucen van het plafond werd opgevuld met gips. Deze manier komt overigens nog steeds voor maar momenteel is het hoofdzakelijk ‘prefab’ wat de klok slaat. De plinten worden machinaal voor gefabriceerd waarna deze na droging van het vers gestucte plafond in de hoeken van het plafond geplakt worden. Er bestaan zelfs bedrijven die zich hierin gespecialiseerd hebben en die niks anders doen dan prefab sierlijsten of platte plinten plakken. Qua kosten moet u denken aan €15,- tot €25,- per strekkende meter exclusief btw. Wenst u een platte plint op uw plafond? Neem contact met ons op om uw wensen kenbaar te maken.

Gladde witte wanden of plafonds in uw nieuwbouwwoning?​