Muur verven op kleur

Bij het ontstaan van Wandgrimeurs.nl was een van de belangrijkste doelen destijds om ‘het ingewikkelde nieuwbouw stucen en latex spuiten van wanden en plafonds in nieuwbouwwoningen’ zo eenvoudig mogelijk te vertalen naar de klant. Er is bewust gekozen voor één hoogwaardige pakketvorm met één vaste prijs. Dit gaat al jaren perfect met Glad&Wit pakket, wat de ideale basis voor elke woning is. Hetzelfde doel qua eenvoud hebben we betreft het aanbieden van kleuren na maanden (bijna jaren) testen noodgedwongen laten varen en gekozen voor een meer maatoplossing, bekeken per project. 

 
muur-op-kleur-verven

Muur verven op kleur in pakketvorm?

Een vaste pakketvorm voor muren op kleur verven met een bijpassend vast tarief wat de lading dekt voor alle mogelijkheden qua wensen voor het aanbrengen van kleuren is simpelweg niet in een allesomvattende pakketvorm te gieten. Zoveel mensen, zoveel wensen. Bij zoveel verschillende situaties betaal je als klant dan al snel te veel of wij ontvangen te weinig. En zoals bij elke transactie ligt de sleutel juist bij het feit dat het mes aan twee kanten dient te snijden. Geen van de betrokken partijen wenst achteraf met een ‘benadeeld’ gevoel te blijven zitten.

Muur in kleur verven, wat kost dat?

De totale woning in één andere kleur dan onze standaard RAL9016 wit heeft logischerwijs een ander tarief dan diverse wanden in een woning van verschillende kleuren voorzien. Om deze reden ontvangen wij graag eerst iets meer informatie om hier op voorhand een richtprijs voor te geven. De richtprijs zal een ‘kleurtoeslag’ per m2 worden bovenop de standaard scherp geprijsde pakketprijs van het Glad&Wit pakket. De extra informatie omtrent uw wensen qua het aanbrengen van kleuren kunt u kenbaar maken in het opmerkingenveld in onze offertetool. Laten we wel alvast drie mogelijke basis situaties schetsen waar u uw project mogelijk al in kunt herkennen.

gladde-witte-wanden-en-plafonds
Benieuwd naar onze pakketvorm met stucen en latex spuiten?

Alles in één andere kleur verven

Indien alle muren (en mogelijk plafonds) van één en dezelfde kleur voorzien moeten worden, wordt enkel de witte kleur RAL9016 uit de pakketvorm ingewisseld voor een andere gewenste kleur. Dit is relatief gezien de goedkoopste vorm van muren op kleur verven. Los van de iets hogere kosten van de verf zitten de extra kosten met name in het voorbereidende werk als het afplakken evenals de aanschaf- en afvoerkosten van het afplakmateriaal. Doorgaans zal de toeslag zich begeven tussen de €1,- en €3,- p/m2 ex. btw.

het-beste-merk

Muren en plafond in een andere kleur verven

Bij de wanden in een andere kleur spuiten dan het plafond wordt het al een stukje lastiger dan de situatie hierboven beschreven. Allereerst om het feit dat de twee verschillende kleuren op twee afzonderlijke dagen aangebracht dienen te worden. Na het spuiten van de ene kleur dient deze de dag erna weer afgeplakt te worden voordat de tweede kleur gespoten kan worden. Hier zit dan ook veruit het meeste werk in qua tijd. Uiteraard spelen de extra kosten betreft de verf en de materiaal- en afvoerkosten van het afplakwerk hier ook een aanzienlijke rol in. Wat bij het aanbrengen van verschillende kleuren overigens ook meespeelt is dat de verfspuit tussentijds ook volledig gereinigd moet worden, wat ook tijd in beslag neemt. Doorgaans zal de toeslag zich begeven tussen de €4,- en €6,- p/m2 ex. btw.

Diverse muren in verschillende kleuren verven

Het aanbrengen van een accentkleur op een wand is in verhouding veruit het meeste werk met in navolging daarvan de ‘hoogste’ kosten uiteraard. Zeker indien het bijvoorbeeld meerdere kleuren op verschillende wanden betreffen. Nog even los gezien als er verschillende kleuren op aan elkaar grenzende wanden aangebracht dienen te worden. In dat geval dient elke kleur op een afzonderlijke dag te worden aangebracht. Natuurlijk moet elke aangebrachte kleur de dag erna ook weer zorgvuldig afgeplakt worden, dient de spuit tussentijds gereinigd te worden en spelen extra materiaal- en afvoerkosten etcetera ook weer mee om tot een gerichte toeslag per m2 te komen. Doorgaans zal de toeslag zich begeven tussen de €7,- en €10,- p/m2 ex. btw.

Zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn?

Er zijn wel degelijk meer algemene factoren die van invloed kunnen zijn om de toeslag te kunnen bepalen. De hoogte van de kleurtoeslag kan, naast van de al hierboven beschreven situaties, bepaald worden door zaken als het totaal aantal m2, het aantal kleuren en werkgebied. En van de laatstgenoemde hebben we het dan met name over het geschatte aantal werkdagen vermenigvuldigd met de brandstofkosten. Ook kan een moeilijkheidsgraad als bijvoorbeeld werken op hoogte een rol spelen. Denk hierbij aan een hoog plafond, een trapgat en/of een vide. 

Uit welke kleuren kan gekozen worden?

Een zeer goede en terechte vraag! Wij werken uitsluitend met onze eigen hoogwaardige schrobklasse 1 verf, direct afkomstig van een Duitse fabrikant. In principe kunnen praktisch alle type kleuren gemengd en/of nagemaakt worden. Er kan met name gekozen worden voor alle kleuren uit het RAL en NCS kleurcodering systeem. Daarnaast zijn type kleuren van de grote merken als Sigma en Sikkens mogelijk en zelfs de kleuren van het relatief nieuwe hippe merk Farrow&Ball behoren tot de mogelijkheden. Onthoudt dat wij altijd een specifieke kleurcode nodig hebben en dit uiterlijk twee weken voor aanvang van de werkzaamheden willen ontvangen, zodat er tijdig besteld kan worden. Ook is het voor ons van belang om vooraf te weten hoeveel m2 er ongeveer met welke kleur afgewerkt dient te worden. Op deze manier wordt er nooit te weinig of juist veel te veel besteld.

Zou een kleur kunnen verschillen van hetgeen wat besteld is?

Een kleine nuance in de kleur is altijd mogelijk. Zelfs tussen verschillende batches van exact dezelfde verf van hetzelfde merk kan een minimaal verschil zitten. Daarnaast kan een ‘nagemaakte’ verf net een lichte divergentie herbergen, soms doordat de opbouw van de verf uit net andere bestanddelen (ingrediënten) bestaat dan het origineel. Over het algemeen is dit met het blote oog nauwelijks waarneembaar. 

Kleuren kunnen prima later toegevoegd worden aan de offerte!

De oplossing, zelf een muur op kleur verven?

Dit is zeker een hele goede oplossing en in veel gevallen misschien de goedkoopste oplossing. Wanneer uw nieuwbouw muren zijn afgewerkt met ons Glad&Wit pakket heeft u een perfecte basis om zelf een accentkleur aan te brengen. Uw muur is nu volledig vlak en glad en optimaal geprepareerd tegen de zuiging. Afhankelijk van de klasse latex verf, kwaliteit van de roller en de soort kleur is de kans groot dat u de muur al na één keer verven dekkend heeft. Op deze manier is het zelfs heel leuk om zelf aan de slag te gaan. Tevens is het natuurlijk fijn dat u zelf ook nog enige inbreng heeft gehad tijdens de klus fase in uw eigen woning. Al is het enkel maar om te pochen tijdens verjaardagen. 

Zelf een muur schilderen

Zoals hierboven aangegeven is zelf een muur schilderen een prima oplossing. Eén of twee muren op kleur schilderen op een perfect geprepareerde ondergrond van dunpleister en latexverf is leuk. Een totale woning van twee lagen witte verf voorzien met een roller is helemaal niet leuk. Zeker niet indien u vers gestucte muren verven moet. De gladde en sterk zuigende ondergrond zorgt ervoor dat een strak en egaal eindresultaat een schier onmogelijke opgave wordt. Weer even terug naar de enkele wand van een kleur voorzien op een perfect geprepareerde ondergrond. Zelfs voor een beginnende doe-het-zelver is dit prima uitvoerbaar. Niet in de laatste plaats door onze onderstaande schildertips!

Gladde witte wanden aan de specialist overlaten?

Voldoende droogtijd latex

Voordat u gaat beginnen is het van belang dat u zich afvraagt of de delen geschilderde muur of plafond die u gaat schilderen en/of afplakken al volledig uitgehard zijn. Hoe lang moet verf uitharden? Dit kan voor elke situatie anders zijn maar doorgaans heeft latex 2 tot 4 weken nodig om uit te harden. Vooral voor het afplakken is dit belangrijk zodat u bij het verwijderen van de schilderstape geen delen van de eerder aangebrachte verf meetrekt.

Juiste kwaliteit latex en schildergereedschap

Een top eindresultaat begint met top materiaal. Bezuinig dus niet op schildergereedschap en de latex. Goede kwasten en een kwalitatieve vachtroller is naast de juiste latex essentieel voor een goed eindresultaat. Laat u goed informeren door de stukadoor, schilder of in een verfspeciaalzaak voordat u iets aanschaft.

Afplakken voor een strakke lijn langs plafond en hoeken

Voor een netjes en schoon eindresultaat is goed afplakken onmisbaar. Voor één muur zou een baan (brede) stucloper voldoende moeten zijn om uw vloer schoon en vrij van verf te moeten houden. Om ervoor te zorgen dat u een strakke lijn langs het plafond en in de hoeken krijgt is schilderen zónder afplakken met schilderstape geen optie. Met de juiste schilderstape zijn strakke randen echter binnen handbereik. Let er vooral op dat u schilderstape aanschaft met beperkte plakkracht. Bij veel merken gaat dit om de paars of roze gekleurde variant. De gematigde plakkracht zorgt ervoor dat de kans op delen verf meetrekken, naast voldoende uithardingstijd, bij het verwijderen van de tape nog verder verminderd wordt.

Nat in nat schilderen

Een super belangrijke tip voor het verven van een muur is om ‘nat in nat te schilderen’. Simpel gezegd zorgt u ervoor dat bij het rollen van de volgende baan de vorige baan nog nat is en dat u deze overlapt. Door nat in nat schilderen wordt een muur verven zonder strepen een fluitje van een cent.

Toch alle kleurwerkzaamheden ook bij ons stukadoorsbedrijf neerleggen? Geef uw wensen direct aan in de offertetool. Liever eerst nog wat info? Bel, mail of app ons voor de mogelijkheden. 

Veelgestelde vragen

In principe zijn wij specialist in gladde witte wanden en plafonds en schilderen wij geen woonkamers in twee kleuren. Daarentegen komt het moment dat wij een woonkamer wel in twee kleuren schilderen steeds dichterbij. Bel, mail of WhatsApp ons voor de actuele status.

Momenteel verven wij geen 2 kleuren in een slaapkamer. Dit zou binnen afzienbare tijd echter kunnen veranderen. De kans is zeer aanwezig dat wij het verven van 2 kleuren in uw slaapkamer binnenkort wel standaard aan ons productaanbod zullen toevoegen.

Over het algemeen verven wij plafonds uitsluitend wit. Wit is letterlijk de standaard kleur voor plafonds. Het verven van plafonds op kleur zou in theorie kunnen maar houdt rekening met hogere kosten.

Welke muren u een kleur dient te geven ligt helemaal bij uzelf. In het overgrote deel van de gevallen houden mensen in de basis alles wit en spelen zij met her en der een muur op kleur. Bijvoorbeeld een lange wand in de woonkamer leent zich prima voor het verven met kleur.

Welke muur je uiteindelijk van een accentkleur voorziet kan van een aantal factoren afhangen. Dit bepaal je bijvoorbeeld door te kijken naar de lichtinval, de grootte van de muur maar ook welke meubels er voor de muur staan gecombineerd met de kleur van de meubels.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen