Stucwerk kitten

Stucwerk kitten? Moet dat? Nee, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit zeker geen verplichting is. Voor een mooi eindresultaat adviseren we wel om alle inwendige hoeken van de wanden en tussen muur en plafond in te snijden en te kitten. Een woning werkt (beweegt) namelijk, dit is op zich geen probleem en zelfs vrij normaal. Voor het stucwerk is dit alleen iets minder gunstig, omdat stucwerk hard en niet flexibel is. De trillingen van een woning zouden dus kunnen leiden tot scheurvorming in de muur. En voor het eindresultaat is niks vervelender dan een ongecontroleerde (zwarte) scheur op een (witte) muur. Vreemd genoeg gebeurt dit vaak net op een plek waar deze vol in het zicht is.

stucwerk kitten

100% garantie tegen scheuren?

Een 100% garantie tegen scheuren kan geen enkele stukadoor u geven. Sterker nog: u moet zich zorgen maken als u een stukadoor gevonden heeft die deze garantie wel geeft. Dit klinkt niet als een betrouwbare partij. Het uitblijven van scheuren in het stucwerk valt nooit te garanderen. Bij elk vast object, hoe groot het ook is, vindt er beweging plaats. Denk bijvoorbeeld aan wolkenkrabbers of grote bomen die door de wind langzaam heen en weer gaan. Dit is bij woningen soortgelijk. En niemand kan met zekerheid zeggen wat bepaalde weersinvloeden, het zetten van een fundering en de reactie van materialen hierop met een constructie doen. Lees meer over soorten scheuren in ons blog ‘Scheuren in het stucwerk‘.

Door wanden en/of plafonds op de juiste manier te behandelen kan je eventuele scheurvorming wel met zo’n 90% reduceren. Hoe werkt dit precies? In wezen is dit vrij simpel zolang de handelingen op de juiste manier worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat de stukadoor scheurkritieke delen van wanden en plafonds voor het stucen of dunpleisteren behandeld worden met sterk wapeningsgaas. Daarmee zorg je voor een vast geheel van het stucwerk. Vervolgens is het van belang dat de inwendige hoeken van het verse stucwerk voor het drogingsproces worden ingesneden. Denk aan een kleine incisie van maximaal 5mm diep uitgevoerd met een stanleymes. Dit heeft overigens met name nut bij traditioneel stucwerk, niet bij dunpleister. Het zorgt ervoor dat trillingen en drukverschillen tijdens het drogingsproces, maar ook in de jaren erna, worden opgevangen in de daarvoor bestemde ‘gecontroleerde’ scheuren en de muur niet zelf hoeft te zoeken waar hij de druk tot uiting brengt. Deze gecontroleerde scheur noemen we ook wel een dilatatie-punt of dilatatie-inkeping.

Lelijke scheuren in muur!

Nu zit niemand te wachten op scheuren in de muur, ook al is het een gecontroleerde inkeping. We willen natuurlijk een strak geheel hebben. Hier komt kit de helpende hand bieden. Zodra het stucwerk droog is worden alle inwendige hoeken van het stucwerk gekit. Deze overschilderbare acrylaatkit zorgt ervoor dat er altijd een bepaalde mate van flexibiliteit in de hoeken blijft. Hierdoor worden trillingen door het zetten van de woning veelal opgevangen zonder dat er zichtbare scheuren ontstaan. Een groot cosmetisch voordeel van het kitten van de hoeken is dat alles één strak geheel wordt. Na het kitten van het stucwerk en pleisterwerk zijn de wanden en plafonds klaar voor de eindafwerking, het latex spuiten!

Scheuren in stucwerk repareren met kit

Ondanks het behandelen van scheurkritieke delen en het insnijden en kitten van inwendige hoeken blijft er altijd een kans dat er scheuren kunnen ontstaan. Zeker bij nieuwbouwwoningen stucen, waar de woning nog moet gaan zetten, is de kans aanwezig dat er scheurvorming optreedt. Gelukkig is dit goed te repareren. Daarbij is het belangrijk om u zich te realiseren dat glad stucwerk beter te repareren is dan stucwerk met een structuur zoals spackspuitwerk, spachtelputz, betonstuc of renovlies behang. In de hoeken is glad stucwerk prima te repareren met kit. Kies wel voor een witte acrylaatkit die goed overschilderbaar is. Na drogen van de kit is het aantippen met een kwast met dezelfde latex als op de rest van de wand al voldoende om de scheur weer volledig te laten verdwijnen. Op andere plekken kan de scheur beter worden opgevuld met een kant-en-klare en krimpvrije muurvuller in plaats van kit. Na uitharden hiervan is voorzichtig overrollen met weer dezelfde latex de beste keuze. Gebruik hiervoor een kleine lakroller, deze benadert de structuur van het latex spuitwerk het beste.

Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Zelf stucwerk kitten?

Wanneer u een beetje handig bent en over een flink portie geduld beschikt kunt u prima zelf stucwerk kitten. Bezit u deze competenties niet of besteedt u het gewoon liever uit aan iemand ‘die ervoor gestudeerd’ heeft, geen nood. Wij bieden een pakket aan waarbij het kitten van stucwerk standaard zit inbegrepen. Naast het kitwerk bevat het Glad&Wit pakket ook stucwerk en het latex spuiten van het stucwerk.

stucwerk kitten
Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gedoe?

Veelgestelde vragen

Kitten ná het stucen maar vóór het latex spuiten zorgt voor ultra strakke hoeken en aansluitingen bij raam- en deurkozijnen. Daarnaast kunnen kleine drukverschillen worden opgevangen door de enigszins flexibele kitnaad in inwendige hoeken.

Veelgestelde vragen

veel-gestelde-vragen