Spachtelputz op wanden

In onze huidige tijd wil het overgrote deel van de mensen strakke en gladde wanden en geen structuur sierpleister als spachtelputz. Toch is deze korrelpleister zeker nog niet uitgestorven. Spachtelputz is sinds een aantal jaar weer bezig aan een lichte opmars. Door zijn sierlijke uiterlijk in combinatie met zijn krachtige stootvastheid wordt dit type sierpleister langzaamaan weer vaker gekozen als wandafwerking.

granol-muur-glad-maken
Uw nieuwbouw binnen één week laten stucen en latex spuiten?

Spachtelputz, spagtelpoets, spartelpoets of spagtelputz?

Er circuleren diverse benamingen maar vooral diverse spellingswijzen rond voor hetzelfde product. Spachtelputz wordt ook regelmatig geschreven als spachtelpoets, spagtelputz en zelfs spartelpoets komt voor. Ja echt, spartelpoets. Het is bijzonder om te constateren dat een woord, wat mensen blijkbaar niet zo vaak tegenkomen, zo’n eigen leven kan gaan leiden. Bij het lezen van het woord spartelpoets zouden we eerder moeten denken aan een spartelende poes. Uiteraard kan deze interpretatie voor iedereen weer anders zijn. De enige juiste spelling is echter spachtelputz. Het betreft eigenlijk een duits woord wat wij,  Nederlanders, ons hebben toegeëigend. Het woord ‘spachtel’ betekent zoveel als ‘spatel’ of ‘plamuurmes’ en ‘putz’ is de duitse benaming een ‘pleister’ of ‘pleisterkalk’. Vrij vertaald had spachtelputz dus net zo goed voor ‘spatelpleister’ kunnen doorgaan.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een korrelpleister en onderdeel van de sierpleister familie, net zoals granolspackspuitwerk en zelfs betonstuc dat ook zijn. Het is dus een korrelpleister waar logischerwijs dan ook korrels in zitten als een van de bestanddelen. De korrels zijn eigenlijk kleine steentjes van marmer, dit is voor 80% het bestanddeel van spachtelputz. De korrels worden bijeengehouden door de overige 20% bestanddeel, een kunstharsdispersie. Dit is eigenlijk de lijm en dient als hecht- en bindmiddel. De korrelgroottes variëren van 1mm tot 4mm, al wordt hoger dan 2,5mm praktisch nooit gebruikt. Het spachtelen komt voor op binnenwanden maar ook op buitengevels. Wanneer u langs een woning rijdt die aan de buitenzijde is gestuct, is de kans zeer groot dat deze voorzien is van een spachtelputz.

Binnen 1 minuut een richtprijs zónder contact?

Spachtelputz verwijderen of glad maken?

Ondanks de voorzichtige opmars van spachtelputz wensen de meeste mensen hun wanden glad gestuct te hebben. Het komt voor dat mensen hun huidige spachtelputz wanden zat zijn of mensen die bijvoorbeeld een woning hebben gekocht met spachtelputz op de wanden terwijl ze dat afgrijselijk vinden. “Kunnen jullie spachtelputz glad maken?” is dan ook een vaak gestelde vraag. Uiteraard is dit voor ons geen enkel probleem, stucen over spachtelputz komt regelmatig voor en muren glad maken is ons werk! De vraag die mensen vaak daarna stellen is “Moeten wij het spachtelputz verwijderen?”. Nee, dit is in principe niet nodig. Tenzij er delen van het spachtelputz los zitten bijvoorbeeld na vochtprobleem. In dat geval zult u alle loszittende delen spachtelputz eerst moeten verwijderen. Houdt hierbij de stelregel aan, ‘vast is vast’ zodat u geen uren bezig bent met delen te verwijderen die eigenlijk gewoon nog muurvast zitten. Dat is zonde van uw tijd.

Spachtelputz verven

Om bestaand spachtelputz weer nieuw leven in te blazen zonder dat hier enorme kosten mee gepaard gaan kan spachtelputz verven een snelle en relatief goedkope oplossing zijn. Zeker als de spachtelputz zelf er in de kern nog goed uitziet zonder beschadigingen geeft een nieuwe laag verf de ruimte weer een frisse uitstraling. Spachtelputz verven kan op een op een aantal manieren zoals latex spuiten met de airless verfspuit. Maar met de ouderwetse vachtroller is ook nog steeds een prima optie. Vooral wanneer mensen de spachtelputz zelf gaan verven is de vachtroller het meest gebruikte schildersgereedschap. Let er echter op dat de wanden eerst goed gereinigd worden. Spachtelputz reinigen kan bijvoorbeeld met een ontvetter als een ammoniak vervanger.

Spachtelputz repareren

In de alinea hierboven schetste we al even een situatie waarbij bestaande wanden met spachtelputz direct kan worden geschilderd met muurverf. Maar stel nu dat de spachtelputz wel beschadigd is, zoals na een lekkage. Kan je spachtelputz bijwerken in zo’n geval? Absoluut, dit kan zeker. Het blijft echter een lastig klusje om een reparatie te laten verdwijnen en dit volledig onzichtbaar te herstellen. Om een spachtelputz reparatie goed uit te voeren is het belangrijk dat de oude losse delen eerst verwijderd worden alvorens de nieuwe spachtelputz wordt aangebracht. Breng na het verwijderen eerst weer een nieuwe hechtprimer aan op de te repareren delen. Uiteraard is het bij een reparatie van de spachtelputz belangrijk dat dezelfde korrelgrootte gebruikt wordt. Evenals het naderhand misschien van dezelfde latex voorzien als de rest van de wand. Indien deze in een eerder stadium al van een laag latex is voorzien uiteraard.

Uw nieuwbouw laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?

Spachtelputz prijzen

De prijzen voor spachtelputz kunnen nogal uiteen lopen. Allereerst is het een vrije markt dus elke stukadoor bepaald zijn of haar eigen prijzen. Ook zou het type materiaal of merk voor een andere prijsstelling kunnen zorgen. Daarnaast is het belangrijk of de ondergrond geschikt is om hier direct de spachtelputz op aan te brengen. Is de ondergrond niet ‘recht en glad’ genoeg zou het eerst van een traditionele stuclaag voorzien moeten worden. Dit zou het natuurlijk een stuk prijziger maken. In de kern schommelen de prijzen voor enkel spachtelputz altijd tussen de €15,- en €25,- per vierkante meter exclusief btw. De btw voor stucwerk bedraagt 9% of 21% afhankelijk hoe oud uw woning is.

Bij Wandgrimeurs.nl voeren wij momenteel geen spachtelputz werkzaamheden uit. Dit zou in de toekomst echter zomaar kunnen veranderen.