Leestijd: 6 minuten

Renovlies behang op nieuwbouw wanden

Een van de meest gebruikte wandafwerkingen voor behangklare wanden in nieuwbouw is zonder meer renovlies behang. Voor veel nieuwbouw eigenaren zal het misschien voelen of er daadwerkelijk maar twee type wandafwerkingen bestaan waar ze uit kunnen kiezen, renovlies of stucen. Nou is dat misschien iets overdreven, maar het zijn wel degelijk de twee waar het meest over gesproken wordt. Zeker in het geval van renovlies worden woningeigenaren vanaf het begin door diverse belanghebbende partijen geattendeerd op mogelijke scheuren in het stucwerk. Met als uitvloeisel dat er het beste gekozen kan worden voor renovlies omdat deze wandafwerking scheuren zou voorkomen.

Renovlies behang op nieuwbouw wanden

In alle eerlijkheid moeten wij direct zeggen dat wij als stukadoorsbedrijf momenteel (nog) geen renovlies als wandafwerking aanbieden en dat onze mening daardoor op sommige punten misschien enige objectiviteit mist. Desondanks willen wij u, op een zo oprecht mogelijke manier, informeren zodat u een goed gefundeerde beslissing kunt maken. Want ondanks dat u zich waarschijnlijk suf leest aan informatie over stucen en renovlies twijfelt u enorm. Tevens voelt u misschien enige druk om een beslissing te maken, gevoed door de gedachte dat de toppers op beide vakgebieden over het algemeen al vele maanden van tevoren over een volle agenda beschikken. Geen paniek, we nemen u op sleeptouw!

Wat is renovlies behang?

Renovlies behang is een type behang wat bestaat uit papier aangevuld met veelal polyester vezels. De naam renovlies is eigenlijk een afkorting van renovatievlies en het product is bedacht om muren snel, goedkoop maar netjes te renoveren. Renovlies is zo ontworpen dat het als serieus alternatief van stucwerk kan dienen, noem het een soort stuc behang. Qua structuur is het praktisch niet te onderscheiden van het origineel, de gestucte muur. Al zijn wij van mening dat het (zeker van dichtbij) altijd zichtbaar blijft. Dit heeft betrekking op de structuur maar misschien nog wel meer op de ondergrond. De ondergrond dient namelijk volledig vrij te zijn van oneffenheden, hetgeen wat nog weleens vergeten wordt wanneer men in nieuwbouw kiest voor renovlies. Op de vraag, “Wat is renovlies?”, zouden wij ook nooit antwoorden dat het een volledige vervanger van stucwerk is. Renovlies is eerder een aanvulling op stucwerk, een ander type (eind)wandafwerking.

Renovlies of glasvlies?

Vaak worden de termen renovlies en glasvlies door elkaar heen gebruikt. Terwijl het gek genoeg twee verschillende producten zijn. Het verschil tussen renovlies en glasvlies zit hem in een aantal punten. Het optische gedeelte, glasvlies herbergt meer structuur dan renovlies. De bestanddelen, glasvlies bestaat uit kleine glasvezels waar renovlies meer uit papier bestaat. Dit bepaald ook in grote mate het verschil in de structuur van beide typen behang. Een ander belangrijk verschil is dat renovlies zich naderhand makkelijker laat verwijderen ten opzichte van glasvlies.

Renovlies 150 gram of 200 gram?

Alsof de keuze voor een type wandafwerking nog niet moeilijk genoeg is blijkt dat er ook nog verschil tussen type renovlies behang zelf zit. Klopt, renovlies bestaat er namelijk in diverse kwaliteiten. Er zijn zelfs verschillende dessins beschikbaar, waarin je eigenlijk kan kiezen tussen verschillende structuren. Als we het hebben over de kwaliteit van renovlies bedoelen we daar voornamelijk de dikte van het behang mee. Dit uit zich in het aantal gram per vierkante meter. De twee meest voorkomende diktes zijn renovlies van 150 gram en renovlies van 200 gram. De 200 gram variant camoufleert meer oneffenheden dan het 150 gram type maar is ook lastiger verwerkbaar doordat het dikker en stugger is. Voor beide diktes geldt dat dit geen wondermiddelen zijn om behangklare wanden volledig strak af te werken zonder voorbehandeling. De nieuw opgeleverde behangklare wanden laten in de praktijk kwalitatief gezien vaak te wensen over. Hierdoor is een extra voorbehandeling in de vorm van een egalisatielaag van dunpleister eerder een vereiste dan een advies is.

Uw nieuwbouw wanden in 3 dagen laten stucen en latex spuiten?

Renovlies inclusief sauzen

Bij menig stukadoors-, wand- en/of plafondafwerkingsbedrijf zijn ze niet meer weg te denken, totaalpakketten inclusief sauzen. Ook wijzelf werken enkel nog volgens onze pakketvormen waarbij het stuc-, kit- en latex spuitwerk in één overzichtelijk pakket wordt aangeboden, zo ook bij behangers. Renovlies inclusief sauzen is globaal gezien simpelweg goedkoper dan wanneer u twee afzonderlijke partijen los zou inschakelen. Om nog maar niet te spreken van het eventuele ‘vingertje wijzen’ over de kwaliteit tussen discussiërende partijen. Door te kiezen voor één partij smoort u deze situatie bij voorbaat in de kiem.

renovlies-behang

Renovlies behang in nieuwbouw

Ondanks dat renovlies in eerste instantie is ontwikkeld voor renovatieprojecten wordt dit type wandafwerking relatief gezien het meest gebruikt in nieuwbouw. Renovlies is eenvoudigweg een zeer fijn product wat zich ten opzichte van traditioneel stucwerk gewoon op veel punten beter manifesteert. Het is goedkoper, sneller verwerkbaar, licht scheuroverbruggend en heeft in grote lijnen hetzelfde resultaat. Toch is renovlies geen garantie op het uitblijven van scheuren en is gescheurd behang naderhand lastiger te repareren dan glad stucwerk. Een ander belangrijk punt is dat behang economisch gezien minder waardevast is dan stucwerk.
Een echt goed alternatief om een wand van behangklaar naar sausklaar te transformeren zou dunpleister kunnen zijn. Dunpleister combineert de beste eigenschappen van renovlies en traditioneel stucwerk. Het is goedkoop, snel verwerkbaar met een korte droogtijd, licht scheuroverbruggend, goed te repareren en net zo waardevast als traditioneel stucwerk.

Uw nieuwbouw wanden glad laten stucen met dunpleister?

Renovlies op het plafond

Een enkele keer komen we het tegen op projecten, renovlies op het plafond. Laten we vooropstellen dat er op zich niks mis is met renovlies op het plafond, zolang het maar op de juiste manier en op de juiste ondergrond wordt toegepast. Bijvoorbeeld een verlaagd gipsplaten plafond van renovlies voorzien nadat de naden goed zijn afgewerkt is zelfs een prima oplossing. De kans is groot dat eventuele kleine haarscheurtjes veroorzaakt door lichte spanningen in de plafondconstructie worden opgevangen door het renovlies behang. Helaas hebben we in het verleden ook wel eens partijen gezien die renovlies op de kale breedplaten van beton aanbrachten. Renovlies is ongeschikt (evenals dunpleister overigens, meer hierover in ‘Dunpleister Feiten&Fabels‘) om mogelijke niveauverschillen tussen de platen doen te laten verdwijnen. Nog even los gezien van het feit dat deze ‘oplossing’ eventuele spanningen veroorzaakt door de enorme krachten die gepaard gaan bij het zetten van een woning kan opvangen. Met scheuren in het plafond tot gevolg die, door de keuze voor renovlies, lastiger onzichtbaar te repareren zijn. Naar onze mening kan een nieuwbouw plafond maar op één manier glad afgewerkt worden. En dat is het plafond stucen op traditionele wijze met gips!

Uw nieuwbouw plafond laten stucen en latex spuiten?

Wat zijn de kosten voor renovlies behang?

De kosten voor renovlies behang kunnen erg uiteenlopen. Mede voortgebracht door het feit dat elke renovlies behanger er een andere werkwijze, met andere handelingen, met verschillende kwaliteiten aan gebruikte producten op kan nahouden. Het is echter wel duidelijk dat de totale kosten van renovlies laten aanbrengen de kosten van traditioneel stucwerk niet zullen overstijgen. Qua kosten zal renovlies eerder rond het niveau van dunpleisterwerk schommelen.

Voordelen renovlies

De voordelen van renovlies behang zijn voor veel mensen inmiddels wel duidelijk. Zoals eerder genoemd is het goedkoper en sneller verwerkbaar dan traditioneel stucwerk. Tevens heeft een licht scheuroverbruggend karakter. Maar zijn er ook een aantal nadelen van renovlies te benoemen? Absoluut, het zijn er zelfs aardig wat. Allereerst pakken we er even een voordeel van renovlies bij. Dit voordeel is namelijk een wolf in schaapskleren. Bij veel mensen valt de keuze op renovlies doordat deze keuze is gebaseerd op scheur gerelateerde motieven. Er wordt vaak ten onrechte het beeld geschetst dat renovlies dé oplossing is tegen scheurvorming bij nieuwbouw stucen. Het staat iedereen natuurlijk vrij om te denken wat hij of zij wilt maar de gedachte dat een gigantische woning van een paar tonnage bij elkaar wordt gehouden door een dun vliesbehang gaat er bij ons niet in.

Nadelen renovlies

Naast enkele ‘voordelen’ zijn er nog een aantal andere aanwijsbare nadelen van renovlies te benoemen. In navolging van het zojuist genoemde scheursprookje zijn we genoodzaakt om het repareren van een scheur in het renovlies behang te bestempelen. Wanneer behang eenmaal gescheurd is wordt onzichtbaar repareren een moeilijke opgave. Gescheurd is gescheurd en opvullen met een klein stukje behang is geen optie. Zodoende is opvullen met een krimpvrije muurvuller, even licht opschuren en rollen met latex de beste optie. Door het verschil in structuur zal deze reparatie er optisch gezien bij glad stucwerk fraaier uitzien dan bij renovlies behang. Een ander nadeel is dat naden (ook al wordt hier de grootste zorg aan besteedt) nooit volledig verdwijnen. De naden van behang compleet camoufleren of wegwerken is gewoon zeer lastig en misschien zelfs wel onmogelijk. Het allergrootste nadeel van renovlies behang is echter het laten verdwijnen van kleine oneffenheden. Of beter gezegd het gebrek daaraan. Het uiteindelijke eindresultaat hangt in grote mate af van de kwaliteit van de ondergrond. Elke onregelmatigheid zal door het behang heen komen. Een goede voorbereiding van de behangklare wand is dus essentieel.

Zelf renovlies aanbrengen of laten behangen?

Zelf renovlies aanbrengen is zeker een goede optie en met zekerheid te zeggen ook de goedkoopste optie. De vraag is enkel of dit ook de mooiste optie betreft. Renovlies plakken is zeker geen hogere wiskunde maar kan zonder enige ervaring best complex zijn. De kans is zeer groot dat het uiteindelijke eindresultaat minder hoge ogen zal gooien dan dat wanneer het door professionele renovlies behangers is gedaan. Denk bijvoorbeeld aan inwendige hoeken en uitwendige hoeken bij stucprofielen, aansluiting spack plafond en een naadloze overgang. Zelfs voor een professionele renovlies behanger blijven dit lastige punten. Daarnaast zal er ook een ruime hoeveelheid tijd in geïnvesteerd moeten worden. Waar een professionele renovlies behanger in één dag een hele woning plakt is de kans groot dat de doe-het-zelver er een totale week voor kan uittrekken.

renovlies-behang

Renovlies verwijderen

Anders dan gewoon behang is renovlies verwijderen naar verhouding makkelijker. Waar ‘gewoon’ behang tot in den treuren gestoomd dient te worden en constant in kleine stukjes scheurt is dit bij renovlies behang verwijderen niet het geval. Vaak zijn hele lappen renovlies zelfs prima te verwijderen door het behang enkel met een spons te bevochtigen. Toch kan dit per situatie verschillen, denk aan oorzaken als de gebruikte kwaliteit renovlies, behang lijm, verf en de ondergrond. Ook is het renovlies behang verwijderen niet altijd noodzakelijk. Wanneer er opnieuw wordt behangen is behangen over renovlies een prima oplossing die een hoop energie en tijd scheelt.

Benieuwd naar onze pakketvormen met stucen en sauzen?

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes