Leestijd: 2 minuten

Scheuren in het stucwerk

Het is een nachtmerrie van elk stukadoorsbedrijf en een veel voorkomend probleem bij vers stucwerk: scheuren!

We maken onderscheid tussen 2 soorten scheuren, krimpscheuren en constructiescheuren

scheuren in stucwerk

Krimpscheuren

Krimpscheuren komen voornamelijk door, de naam doet al iets vermoeden, het krimpen van materialen. Doordat veel materialen tijdens het (ver)bouwen vocht vasthouden en over het algemeen een lange periode koud zijn, komt dit vocht er pas uit tijdens het verwarmen. En als materialen vocht verliezen, krimpen ze.

Constructie- of zetscheuren

Bij constructiescheuren heeft het, je verwacht het niet, met de constructie te maken.

Dit kan eveneens met vochtverlies te maken hebben, maar vaker ontstaat het door het inklinken of zetten van de fundering. Als aan de onderkant van de woning de fundering aan de ene kant een halve cm inzakt kan dat grote gevolgen hebben aan de bovenkant van de woning. Een scheur van een halve cm in uw wand is namelijk enorm. Schrik niet, zetscheuren hoeven niet altijd gevaarlijk te zijn. Heeft u toch twijfels kunt u er altijd een professionele constructeur naar laten kijken.

Zijn scheuren in stucwerk te voorkomen?

Er zijn hier twee antwoorden voor te geven. Het korte antwoord is ‘nee.’ Het langere antwoord is ‘nee, maar…’

Nee, als een pand echt werkt door enerzijds droging, uitzetten of krimpen van materiaal of door een iets ingezakte bouwconstructie rustend op de fundering is hier niets aan te doen. De kracht die bijvoorbeeld met het iets inzakken (zetting) van een gevel gepaard gaat is enorm. Geen gaas, kitnaad of behang houdt dit vol.

Deze scheuren zijn vaak een combinatie van krimp- en zetscheuren en komen het meest voor bij nieuwbouwwoningen in de eerste paar jaar na oplevering.

Het voordeel wat u wel heeft met stucwerk ten opzichte van behang is dat dit beter te repareren is. Een scheur opvullen met een krimpvrije muurvuller en na droging met latex over rollen is altijd netter dan een stukje behang over de scheur heen plakken.

Scheuren in het stucwerk

Nee maar…in veel gevallen is scheurvorming met een gemiddeld percentage van 90% te reduceren. Dan hebben we het voornamelijk over krimpscheuren. Door voor het stucen of dunpleisteren alle scheur kritieke delen de behandelen met wapeningsgaas. En na het stucen vers (nat) stucwerk in alle inwendige hoeken in te snijden kan het eventuele drukverschillen kwijt in de daarvoor bestemde dilatatie-inkeping. Deze worden na het drogen maar vóór het sauzen of verfspuiten gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. De kitnaad zorgt er tevens voor dat hoeken nóg strakker en netter worden dan dat ze al waren.

Grootste oorzaak van scheuren in stucwerk

Het belangrijkste is om het droogproces zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. In de zomer is een goede ventilatie door middel van open ramen al voldoende en vaak het beste. In winterperiodes is dit een ander verhaal. Dan kan er het best een bouwdroger gebruikt worden op een matige stand. Want honderden liters per dag afzuigen is niet erg ‘natuurlijk’ meer. Voorzichtig verwarmen helpt ook. Stook echter nooit te hoog op. Als eventuele houten platen of balken achter de gipsplaten sneller drogen (inkrimpen) dan het gips van het stucwerk is het te laat en zullen er scheuren zichtbaar worden. Zet de kachel bijvoorbeeld elke dag, of om de dag, een graadje hoger. Op deze manier stijgt de temperatuur veel geleidelijker en wordt de kans op scheuren verder geminimaliseerd. Denk er wel aan dat u blijft ventileren zodat het vocht kan worden afgevoerd.

Wat kan ik zelf doen om scheuren te voorkomen?

De grootste boosdoener zijn we vreemd genoeg vaak zelf, doordat we een strakke planning hanteren. Een strakke deadline in verband met verhuizen kan u op het eerste gezicht geld schelen. Maar processen dusdanig kunstmatig versnellen kan u ook veel geld kosten. Mogelijke herstelkosten van het stuc- en schilderwerk kan aardig in de papieren lopen. Hou dat altijd in uw achterhoofd voordat u een onmogelijke deadline bij de specialist neerlegt. Wenst u stucwerk dat supersnel droogt? Bekijk ons Pleister&Verf pakket. Met het Pleister&Verf pakket voeren wij anti-scheurwerkzaamheden standaard uit en stucen, kitten en latex verfspuiten wij uw hele woning binnen 4 dagen!

thermostaat

Kan je scheuren in het stucwerk repareren?

Scheuren in het stucwerk zijn absoluut te repareren. Zeker glad stucwerk is prima te repareren. Bij stucwerk met structuur is dat lastiger. Sterker nog, dit is praktisch onmogelijk ‘onzichtbaar’ te herstellen. Als het een vrij rechte scheur op een gladde wand in een inwendige hoek van het stucwerk betreft is de scheur repareren met kit een goede optie. Na droging van de kit kunt met een kwast en dezelfde latex de scheur definitief onzichtbaar maken.

Bij een scheur ‘midden’ op de wand kan de scheur het beste eerst dieper worden uitgesneden of uitgekrabd met bijvoorbeeld een stanleymes. Nadat de scheur is uitgekrabd kan hij het beste worden opgevuld met een krimpvrije muurvuller met behulp van een plamuurmes. Als de muurvuller is uitgehard dient de plek even licht te worden geschuurd met schuurpapier met een fijne korrel. Vervolgens is met een verfroller, uiteraard weer met dezelfde verf als de rest van de wand of plafond, één á twee keer overrollen voldoende om de scheur volledig te laten verdwijnen. Welke verfroller u daar het beste voor kunt gebruiken hangt af waarmee de verf in eerste instantie mee is aangebracht, met een verfspuit of een roller? Indien het een verfspuit betreft kunt u het beste kiezen voor een kleine lakroller. Als de muurverf destijds met een roller is aangebracht kunt u beter voor een vachtroller kiezen.

stukadoor offertes

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

Open chat