Leestijd: 3 minuten

Norm behangklaar opleveren

Er bestaat af en toe een discussie over wat nu echt ‘behangklaar’ is en wat niet. Zeker bij recent opgeleverde nieuwbouwwoningen komt deze vraag soms bovendrijven. De hoofdaannemer of bouwonderneming heeft ‘behangklaar Groep 3’ in zijn bestek staan maar bij u heerst er twijfel of dit ook echt zo is. U bent geen expert in deze materie, maar als u de reglementen van het TBA (Technisch Bureau Afbouw) er op naleest heeft u meer het idee dat het Groep 4 of hoger betreft. Hoe komt u hierachter en maakt het ook echt verschil voor uw eindafwerking van de wand?

Wat betekent behangklaar precies?

Allereerst gaan we het woord ontleden. Het is een samenvoeging van twee woorden, ‘behang’ en ‘klaar’. Wikipedia geeft de volgende toelichting op het woord behang: “Behang of behangsel is een decoratieve muurbedekking op een licht soort canvas of sterk papier.” En ‘klaar,’ is een ander woord voor ‘gereed.’ Behangklaar betekent dus niks anders dan ‘Papiergereed,’ de wand is klaar om te worden behangen met papier. Oneffenheden in de vorm van ruwe plekken (bultjes, spaanslagen en kleine niveauverschillen, 1mm) zijn toegestaan.

Goedkoop stucwerk nieuwbouw

Bij recent opgeleverde nieuwbouwwoningen zijn dikke stuclagen op de muur totaal overbodig. Deze wanden worden al behangklaar opgeleverd. Een dunne stuclaag in de vorm van dunpleister is voldoende om deze wanden superglad af te werken. Bekijk ons scherp geprijsde Pleister&Verf totaalpakket. Dit ontzorgpakket bestaat uit dunpleister-, kit en latex spuitwerk in één. Uw totale woning hebben wij binnen 4 dagen klaar!

Uw nieuwbouw wanden in 3 dagen laten stucen en latex spuiten?

Wat is de norm van behangklaar stucwerk?

Als we de officiële reglementen (zie tabel) vanuit het TBA (Technisch Bureau Afbouw) er even bij halen zijn er een aantal kwaliteitsgroepen, hier zijn er 6 in totaal van. Wij focussen ons even op de drie middelste groepen, groep 2, groep 3 en groep 4. Groep 2 en 3 vallen beide onder de noemer ‘behangklaar’ maar herbergen toch andere beoordelingscriteria. We citeren even uit de reglementen van het TBA. Lees ons blog “Tolerantie sausklaar stucwerk” voor meer informatie over sausklaar stucwerk.

norm

Groep 2: “Glad oppervlak dat naderhand wordt voorzien van een afwerklaag zoals dikker behang, sierpleister, betonstuc en dergelijke met een korreldikte vanaf 1 mm.”

Groep 3: “Glad oppervlak met een laagdikte van 0 mm tot maximaal 2 mm, uitgevoerd als filmwerk en dat naderhand kan worden voorzien van een dikker behang, sierpleister en dergelijke met een korreldikte vanaf 2,5 mm.”

Groep 4: “Gelijkmatig gestructureerd (geschuurd of gespoten) oppervlak met een maximale korreldikte tot 3 mm.”

Groep 2 en 3 zijn dus beide geschikt voor dikker behang, beide mogen we dus behangklaar noemen. Groep 4 valt hierbuiten, dit mag geen behangklaar genoemd worden. Of uw woning nu wordt opgeleverd met behangklaar Groep 2 of 3, beide zijn niet geschikt om direct overheen te schilderen. De wanden sausklaar maken voor het schilderen is verstandiger.

Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Wat is het verschil tussen behangklaar Groep 2 en Groep 3

Het belangrijkste verschil is de vlakheidstolerantie. Bij Groep 2 zijn hier nog richtlijnen voor. Bij Groep 3 is dit niet het geval en bepaalt de ondergrond zoals het beton, de gipsplaten, fermacell of de gipswandblokken de vlakheid van het oppervlak. Over het algemeen worden de wanden in nieuwbouwwoningen in Nederland opgeleverd met behangklaar Groep 2 of Groep 3.

behangklaar
Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?

Maakt het voor het sausklaar maken van een wand uit of het Groep 2 of Groep 3 betreft?

Nee, voor het sausklaar maken maakt dit in principe geen verschil. Beide groepen zijn volledig sausklaar te dunpleisteren met ons Pleister&Verf pakket. Het dunpleisterwerk vlakt verschillen tot 2mm moeiteloos uit. Verschillen in de wand groter dan 2mm wordt lastiger. Maar is dit het geval dan behoren uw wanden in Groep 4 en mag het dus geen ‘behangklaar’ genoemd worden. Gelukkig komt dit zelden tot nooit voor.

Voor een dun renovliesbehang kan het echter wel degelijk verschil maken. Groep 2 is van zichzelf vlakker en heeft minder onregelmatigheden dan Groep 3. Ondanks dat de wanden uit Groep 2 en 3 beide eerst volledig opgeschuurd zullen moeten worden, kan het voorkomen dat sommige onregelmatigheden simpelweg te groot zijn om weg te schuren. De kans dat dit zichtbaar blijft door het behang heen is zeer groot. Wij als stukadoorsbedrijf zullen dan ook altijd pleisterwerk adviseren in plaats van behang. Meer weten over de keuze voor stucen of behangen? Lees ons blog De beste wandafwerking voor nieuwbouwwoningen

 

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes