Leestijd: 2 minuten

Behangklare wanden schilderen

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of wij de muren van opgeleverde nieuwbouwwoningen ook alleen even willen schuren zodat de wanden geschilderd kunnen worden. Kun je deze behangklare wanden schilderen? Daar hebben wij een heel kort antwoord op: nee! Hier zijn de wanden niet geschikt voor!

Behangklaar in de nieuwbouw

De muren in de nieuwbouw worden ‘behangklaar’ opgeleverd door de aannemer. De naam impliceert het al, het is ‘klaar voor behang’, niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf. Om deze wanden schilderklaar of sausklaar te maken is even opschuren van de wand bij lange na niet voldoende. Sterker nog, aannemers gaan wel eens makkelijk om met de norm van behangklaar, zodat zelfs bij behang een voorbehandeling noodzakelijk is. Laat staan dat er direct overheen geschilderd kan worden.

Laten we vooropstellen dat we niet in ieder zijn portemonnee kunnen kijken en dat er misschien soms mensen zijn die door hun financiële situatie geen andere keus hebben. Wij als stukadoors vinden het echter eeuwig zonde dat wanneer er voor een hoop geld een nieuwbouwwoning wordt aangekocht, er wordt bezuinigd op de afwerking. Nota bene hetgeen waar u de komende jaren dagelijks tegenaan kijkt.

Waarom zijn behangklare wanden niet geschikt om te schilderen?

De wanden in een nieuwbouwwoning bestaan allemaal uit verschillende materialen met verschillende eigenschappen. Veelvoorkomende materialen zijn beton, kalkzandsteen, gipsblokken (gibo), gipsplaat, fermacell en promatec. Al deze materialen hebben een andere werking, een andere zuiging, een ander oppervlak qua structuur en hebben een andere dichtheid. Beton is een vrij dicht materiaal maar bestaat uit hele kleine gaatjes (pinholes), Kalkzandsteen is vrij open en bestaat voornamelijk uit lucht waardoor de zuiging enorm is. Giboblokken zijn qua structuur weer vrij dicht maar bestaan uit opgestapelde blokken die nooit volledig kaarsrecht ten opzichte van elkaar staan.

Zonder de behangklare wanden voor het verven te voorzien van een stuc- en/of pleisterlaag wordt het een ongeregeld zooitje op de wanden. De wanden zullen na het schilderen vol zitten met vlekken, gaatjes, beschadigingen, onregelmatigheden en contouren van de blokken blijven eeuwig zichtbaar. Zonder stucwerk of dunpleister op de wanden is het dus onmogelijk om van de woning één mooi en egaal geheel te maken. Het is dus niet zozeer de vraag of het kan om behangklare muren te schilderen. Natuurlijk kan het, alles kan! Is het fraai? Nee, verre van dat zelfs. Als professioneel stukadoorsbedrijf dat staat voor kwaliteit willen wij hier ook niet aan meewerken.

Dunpleister nieuwbouw

Hoge kosten wanden stucen in nieuwbouw?

En kostentechnisch hoeft stucwerk op wanden van nieuwbouwwoningen niet eens zo duur te zijn. Dikke traditionele stuclagen zijn niet nodig. Door uw wanden te laten stucen met dunpleister wordt zelfs de beste stukadoor een goedkope stukadoor. Zo houdt u de kosten laag en heeft u meer te besteden voor andere zaken. Maar heeft u wel hetzelfde effect op uw wanden als traditioneel gestucte wanden. Voor de wanden in recent opgeleverde nieuwbouwwoningen hebben wij het Pleister&Verf pakket. Dit is een speciaal geselecteerd pakket bestaande uit dunpleister, kitten en latex spuiten in één overzichtelijk pakket met de beste materialen voor de scherpste prijs.

Open chat