Leestijd: 2 minuten

Zelf een vloer afplakken

In principe is dit niet noodzakelijk daar wij deze handeling zelf ook aanbieden als meerwerk optie. In sommige situaties kan het echter wenselijk zijn om dit zelf uit te voeren. Denk aan de timing zodat de vloer direct na het plaatsen wordt afgedekt om tussentijdse beschadigingen te voorkomen of dat u misschien wel tegen onze plaatsingskosten aanhikt. Ondanks dat het geen hogere wiskunde betreft is het wel belangrijk dat het plaatsen van een stucloper op de juiste manier wordt uitgevoerd. Zodat deze volledig dicht en vastgeplakt zit en blijft zitten. Dit om ervoor te zorgen dat de vloer zelf uiteraard netjes blijft maar net zo goed dat de kwaliteit van de wanden gewaarborgd blijft. Hetgeen waar u ons tenslotte voor ingehuurd heeft.

Zelf vloer afplakken

Hoe moet je een stucloper neerleggen en vastplakken?

Er bestaan nog wel eens onduidelijkheden bij het neerleggen en vastplakken van stucloper wanneer mensen ervoor kiezen om deze handeling zelf uit te voeren. Allereerst is het van belang om te weten dat wanneer u de vloer plaatst voordat wij gaan dunpleisteren en/of latex spuiten u enkel de vloer plaatst en nog niet de plinten. Het plaatsen van de plinten voordat wij de genoemde werkzaamheden komen uitvoeren staat de kans op een topresultaat met bijbehorende strakke aansluitingen in de weg.

Wanneer u de stucloper uitrolt hou er dat rekening mee dat de stucloper nog vastgeplakt dient te worden aan de vloer. Hou daarom altijd 2 cm van de vloer vrij zodat u mogelijkheid behoudt om de stucloper rondom de ruimte vast te plakken. Dit is zeer belangrijk om los wapperende stucloper te voorkomen wanneer wij met hoge druk airless spuiten. Als u de eerste baan stucloper heeft uitgerold en afgeplakt heeft begint u met de volgende. Deze rolt u strak tegen de andere baan uit zodat u ze naderhand aan elkaar vast kunt plakken. Bij het vastplakken van de banen stucloper aan elkaar is het van belang dat deze voor de totale lengte aan elkaar vastgeplakt worden. Een stukje tape om de zoveel cm is niet voldoende omdat de stucloper in z’n totaliteit zo nooit water- en luchtdicht kan worden waardoor er alsnog vocht of spuitnevel de vloer kan bereiken.

Moet je een dekvloer afplakken?

Afhankelijk van de type stukadoorswerkzaamheden is het afplakken van een dekvloer als zandcement of anhydriet in principe niet noodzakelijk. Tijdens de bouwfase wordt een anhydrietvloer immers ook niet afgedekt. De klodders gips, spack, pur, lijm of kit worden er naderhand weer met een vloerenschraper afgestoken waarna de woning wordt opgeleverd.

Wanneer wij plafonds stucen dekken wij de dekvloer standaard als service af. Bij het stucen van plafonds zou de vloer naderhand kunnen ogen als een ‘slagveld’ door vallende klodders gips. Tijdens deze werkzaamheden ligt de stucloper er echter los op. De banen stucloper zijn enkel aan elkaar vastgeplakt. Rondom vastplakken is hiervoor niet vereist aangezien de stucloper enkel bescherming moet bieden tegen gips wat van boven valt. Na de werkzaamheden wordt de stucloper direct afgevoerd.

Indien onze stukadoors komen dunpleisteren en/of latex spuiten is de dekvloer afplakken niet nodig. Bij beide disciplines wordt relatief schoon gewerkt. Tevens wordt de dekvloer na de werkzaamheden aan geschraapt waarna de woning ‘bezemschoon’ aan u wordt opgeleverd. Overigens is het goed om te weten dat wij een dekvloer tijdens het dunpleisteren en latex spuiten überhaupt niet afplakken. Omdat wij in deze fase met hoge druk airless spuiten is het een vereiste dat een stucloper muurvast moet zitten langs de kanten bij de muur. Doordat de tape niet hecht aan de ruwe en stoffige dekvloer is dit een onmogelijke opgave. Met loslatende en wapperende stuclopers tijdens het spuiten als gevolg. En nog erger, het heeft effect op het eindresultaat, in negatieve zin welteverstaan. Wapperende stuclopers kenmerken zich door tegen vers gespoten wanden aan te klapperen. Tevens zal het vuil wat mogelijk op de stucloper ligt tegen de natte latex gespoten wand aanslaan.

Moet je een trap afplakken met stucloper?

Het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen in Nederland worden opgeleverd met in de grondverf gezette vurenhouten trappen. Enkel de zijkanten (wangen) van de trap zijn vaak al afgeschilderd, deze worden door ons afgeplakt. Doordat de treden zelf enkel nog maar gegrond zijn is afplakken tijdens onze werkzaamheden niet noodzakelijk. Viezigheid als een eventuele klodder dunpleister wordt voor het einde van de werkzaamheden verwijderd alvorens wij de woning bezemschoon aan u opleveren. Vervolgens zal de traditionele schilder de treden schuren en aflakken waarna de trap er picobello uitziet.

In uitzonderlijke gevallen kan het echter voorkomen dat een trap wel degelijk afgeplakt dient te worden. Bijvoorbeeld wanneer het een onbehandelde hardhouten trap of dat de trap al is voorzien van trapbekleding. In een dergelijk scenario is goed afplakken voordat wij starten met het stucwerk essentieel maar wel een tijdrovende klus. Het beste is om deze trap trede voor trede met stucloper af te plakken i.c.m. een geschikte stuclopertape die geen lijmresten achterlaat bij het verwijderen. Ook zou een zelfklevend afdekvlies uitkomst kunnen bieden. Al wil de plakkracht van dergelijke producten nog wel eens tekort schieten. Mocht u het afplakken van een dergelijke trap door ons willen laten uitvoeren hou dan rekening met een eenmalige financiële toeslag.

Hoe moet je tapijt of vloerbedekking afplakken?

In tegenstelling tot alle harde en gladde vloeren dienen gestoffeerde varianten als tapijt of karpet net even anders afgedekt te worden. Stucloper is hier niet het geschikte materiaal voor, deze zal loskomen wanneer er op gelopen wordt. Een betere optie hiervoor is zelfklevend afdekvlies of zelfklevende folie. Deze afdekmaterialen veren enigszins mee waardoor zij vast blijven zitten indien er op gelopen wordt. Wel is het raadzaam om langs te randen bij een gestucte muur en de banen onderling even extra vast te plakken met geschikt stuclopertape. Ook bij vloerbedekking op de trap kunt u het beste kiezen voor zelfklevend folie of afdekvlies.

Toch nog vragen over vloeren afplakken? Laat het ons weten. We helpen graag!

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes