Vochtplekken plafond? Laat uw waterschade herstellen

Ongetwijfeld dat er ergere zaken in het leven zijn dan waterschade na een lekkage. Toch moeten we de nasleep van een lekkage niet onderschatten. Een waterlekkage in de muur of vochtplekken op het plafond kan nare gevolgschade met zich meebrengen wat de gezondheid op den duur ernstig kan schaden. Langdurig vocht in muur of plafond zorgt voor een te hoge luchtvochtigheid en veroorzaakt schimmels die schadelijk zijn voor onder andere luchtwegen van mensen en huisdieren. Het zo spoedig mogelijk oplossen van een lekkage heeft dus naast een cosmetisch belang vooral een lichamelijke en geestelijke importantie.

waterschade

Lekkage opsporen en verhelpen

Wat te doen bij een lekkage? Voordat u een waterlekkage kan verhelpen zult u hem eerst moeten opsporen. Logischerwijs zal een lekkage aan plafond of bovenkant van een muur zijn oorzaak vinden op het dak of de verdieping erboven. Wanneer de lekkage is gelokaliseerd zal deze verholpen moeten worden. In sommige gevallen kunt u dit misschien zelf oplossen maar vaker zal er een specialist aan te pas moeten komen. Denk aan een loodgieter voor een lekkage aan een waterleiding of een dakdekker voor een daklekkage. Zij kunnen het probleem bij de daadwerkelijke wortel aanpakken en repareren.

Lekkage dak of badkamer verzekering

Een van uw eerste vragen zal misschien zijn, “ben ik verzekerd tegen lekkage?”. Voordat u stappen neemt om de lekkage te repareren kan het daarom raadzaam zijn om eerst even uw verzekering te raadplegen. Waterschade op het plafond door een daklekkage wordt een veel gevallen vergoedt door uw verzekering. Wel hebben zij een aantal voorwaarden over de aard van de lekkage. Het zou kunnen dat de lekkage niet door elk type verzekering gedekt wordt. Indien de oorzaak van het probleem zich begeeft in de badkamer van uw buren heeft u niks aan uw eigen opstalverzekering maar is de aansprakelijkheidsverzekering van uw buren een betere optie. Terwijl er bij een daklekkage van uw dakkapel of schoorsteen er aanspraak gemaakt kan worden op uw opstalverzekering. In uitzonderlijke gevallen zou het zelfs kunnen voorkomen dat enkel de gevolgschade wordt vergoedt en niet zozeer de oorzaak van de lekkage zelf. Dit zou kunnen voorkomen indien er een vermoeden bestaat dat eventuele nalatigheid of slecht onderhoud aan de basis staat van de lekkage.

Offerte voor verzekering waterschade

Na overleg met uw verzekeraar zullen zij waarschijnlijk aansturen op het aanvragen van diverse offertes voor het herstel van de waterschade. Dit kan opgedeeld worden in twee type offertes. Een offerte voor het repareren van de oorzaak van de lekkage en een offerte voor het herstellen van de gevolgschade van de lekkage. Met gevolgschade wordt bijvoorbeeld het herstellen van pleisterwerk of bruine vlekken in het plafond. Maar ook het vernieuwen van vloeren of plinten valt onder gevolgschade. Met name het herstellen van gevolgschade zouden wij uit handen kunnen nemen voor u. Wenst u een realistische offerte voor de verzekering? Bel of mail ons direct, wij helpen u graag!

Binnen 24 uur offerte voor herstelwerkzaamheden waterschade?

Vochtige muur behandelen

Hoe een vochtige muur te behandelen hangt van de kern van het probleem. Bij een kortstondige waterlekkage is er een kans dat het aanbrengen van een of meerdere lagen fixerende en isolerende verf voldoende is om de muur te herstellen. In veel gevallen komt het echter voor dat het pleister- of stucwerk dermate is aangetast en soms zelfs poreus is dat het in zijn geheel verwijderd dient te worden. Hierna dient de muur gefixeerd te worden en is het aanbrengen van een nieuwe verse stuclaag de volgende stap. Na droging van het stucwerk dient de wand voorzien te worden van een dampdoorlatende muurverf of latex. In beide gevallen dient de muur volledig uitgedroogd te zijn. Het is een stelregel dat de herstelwerkzaamheden pas van start kunnen gaan na minimaal 6 weken drogen nadat de lekkage zelf is gerepareerd.

vochtplek muur
Eerlijk advies betreft uw waterschade?

Waterschade plafond verzekering

Waterschade in het algemeen is nooit prettig. Betreft het enkel het plafond zou de schade zelf nog enigszins mee kunnen vallen en is het goed te herstellen of weg te werken. In de volgende alinea’s zullen we hier dieper op ingaan. Bij waterschade aan het plafond is de kans groot dat er zich een lekkage begeeft in uw badkamer, op uw dak of bij uw buren. Uw bovenburen welteverstaan maar uiteraard enkel als u in een appartement of een flat woont. Indien het probleem zich bij de buren voordoet zou u hun verzekering aansprakelijk kunnen stellen zodat u de kosten van het herstellen van de waterschade op hen kan verhalen.

lekkage plafond

Vochtplek plafond na lekkage

Een vochtplek op het plafond is super vervelend maar geen ramp en prima op te lossen. Indien u weet waar het probleem vandaan komt kunt u de plafond lekkage laten repareren. Nadat de lekkage bij de bron aangepakt en gerepareerd is kunt u de waterschade aan uw plafond laten herstellen of wegwerken. Het plafond repareren kan op diverse manieren en de manier van oplossen hangt nauw samen met de oorzaak van het probleem. Voor het plafond geldt, evenals eerder genoemd bij de muur, in hoeverre het pleister- of stucwerk zelf nog voldoet. Betreft het enkel een bruine of gele vochtplek of laat het plafond los? Bij enkel wat geel of bruine kringen zou het plafond isoleren en latex spuiten of rollen een goede optie kunnen zijn.

Vochtplekken op uw plafond verwijderen?

Vochtplekken plafond verwijderen

In de meeste gevallen prefereren wij een grondige herstelaanpak om de vochtplekken op het plafond te verwijderen. Dit is toch vaak de beste en de veiligste oplossing om een plafond goed te repareren. De afgebladderde, losse en/of poreuze delen dienen hierbij verwijderd te worden. Betreft het een gipsplaat plafond kan het zelfs zo zijn dat delen van het plafond vervangen dienen te worden voor nieuwe gips- en/of stucplaten. Op de overige vaste delen van het plafond wordt een fixatiemiddel aangebracht. Het fixeren zorgt ervoor dat deze delen ook echt blijven zitten waar ze zitten, zie het als een soort lijmlaag. Vervolgens worden alle lagen weer opnieuw opgebouwd. De chronologische volgorde van de opbouw zal zijn, hechtprimer, stuclaag (gips/finish), verfprimer en aansluitend de muurverf of latex. Afhankelijk van de situatie wordt bepaald of het raadzaam is om lokaal of juist het hele plafond te stucen.

Spack plafond repareren

Bij de oplossing beschreven in de alinea hiernaast/hierboven doelde wij voornamelijk op glad stucwerk. Maar wat nou als u een wit structuur plafond heeft? Ook dit is prima te repareren maar heeft een iets andere behandeling nodig. Als we het hebben over een wit structuur plafond hebben gaat het over het algemeen over wit spackspuitwerk (uitzonderingen daargelaten). Bij het repareren van een spack plafond is er een spackspuit en een luchtcompressor nodig om de korrelstructuur aan te brengen. Dit maakt een spack plafond repareren vaak tot een relatief prijzige reparatie met hogere kosten in vergelijking met een glad gestucte oplossing.

Bij kleine reparaties op het spack plafond kan met hoge uitzondering met een spack reparatie spuitbus gewerkt worden. Om dit qua kleur tot een mooi geheel met de rest van het plafond te maken zou het plafond naderhand in z’n totaliteit voorzien kunnen worden van latex spuitwerk.

Schimmel door lekkage

Wanneer een lekkage lang voortduurt zou er schimmel kunnen ontstaan op een binnenmuur. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer de lekkage zich achter een kast of een andere beschutte plek bevindt. Maar ook wanneer het een lekkage betreft die langzaam doorsijpelt door het stucwerk. Schimmel op een muur is prima te behandelen met verschillende verven maar het begint bij het oplossen van de kern van het probleem. Het lokaliseren en repareren van de lekkage.

Een professionele offerte voor de verzekering?