Leestijd: 3 minuten

Spaanplaat op zolder stucen of verven?

Bij veel opgeleverde nieuwbouwwoningen zijn ze aanwezig op zolder: die afgrijselijke groene of bruine dakplaten. Het is het jaar 2022! Waarom verven ze die platen op zolder niet direct wit? Nou, bij steeds meer nieuwbouwhuizen worden ze tegenwoordig wit opgeleverd. Maar uiteraard is er maar één reden waarom aannemers het schuine dak niet wit afwerken. Geld! Als er door de aannemer op elke nieuw op te leveren woning ook maar 1 euro bespaard kan worden zullen ze dat zeker niet nalaten en hun kans grijpen. Dit is de enige reden dat u met deze lelijke groene of bruine spaanplaten opgescheept zit.

Het antwoord op de vraag of je deze spaanplaten het beste kan stucen en/of verven ligt bij uzelf. Beide opties zijn mogelijk. Toch zit er een groot verschil tussen de twee opties.

Uw nieuwbouw wanden in 3 dagen laten stucen en latex spuiten?

Groene of bruine zolderplaten stucen

De dakplaten op zolder zouden zeker voorzien kunnen worden van stucwerk. De stukadoor kan hier echter niet direct overheen stucen. De laag gips is niet geschikt om op hout te stucen, ook niet met een voorstrijk- of primerlaag als hechtbrug. Voordat er gestuct kan worden zullen de houten vezelplaten eerst voorzien moeten worden van gipsplaten of stucplaten. Het voordeel hiervan is dat er geen afdeklatten en naden van de zolderplaten meer zichtbaar zijn. Ook de kans op zichtbare scheuren tussen de zolderplaten zijn verleden tijd. Vervolgens kan er gestuct worden. Na het aanbrengen van de stuclaag zal er een droogtijd van 1 á 2 weken in acht genomen moeten worden. Na de droogtijd van het stucwerk kan het worden voorzien van een primer en vervolgens de latex eindlaag. Op deze manier uw zolderplaten afwerken is veruit de fraaiste manier. Dit is echter ook veruit de duurste manier en tevens de meest tijdrovende optie. Ons Stuc&Verf pakket zou hiervoor geschikt zijn wanneer de zolderplaten zijn voorzien van gips- of stucplaten, deze handeling voeren wijzelf niet uit.

Voordelen en nadelen zolderplaten stucen

Voordelen

 • Geen naden/scheuren meer zichtbaar
 • Strakke afwerking
 • Witte ruimtelijke zolder

Nadelen

 • Stucplaten plaatsen
 • Veel duurder
 • Duurt langer
Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Groene of bruine zolderplaten schilderen

Als we het hebben over zolderplaten schilderen bedoelen we het spaanplaat verven oftewel het latex spuiten van de platen. Het mooie van deze dakplaten is dat zij eigenlijk al direct spuitklaar zijn wanneer uw woning wordt opgeleverd. Dit in tegenstelling tot de rest van uw nieuwbouw wanden die behangklaar worden opgeleverd en nog van dunpleister voorzien moeten worden. De enige handelingen die nog moeten worden uitgevoerd is de afwerking van de platen. Gaatjes van schroeven, spijkers of nietjes moeten worden opgevuld, dit kan met een kant-en-klare en krimpvrije muurvuller. Alle inwendige hoeken en naden worden voorzien van een witte overschilderbare acrylaatkit. Na afronding van deze werkzaamheden zijn de platen echt spuitklaar. Nu volgt de ademende primerlaag. Na droging van de witte voorstrijklaag volgt de eindlaag, de dampdoorlatende latex.

Vooral het ademende en dampdoorlatende aspect hierin is superbelangrijk. Niet elke primer of latex heeft deze eigenschap, vooral de duurdere muurverven hebben deze specificaties wel. Maar waarom is dat ademen zo belangrijk? De dakplaten of zolderplaten zijn samengeperste houten vezelplaten, ook wel spaanplaten genoemd. Hout is een natuurproduct, dit moet kunnen ademen. Anders treedt er vroeg of laat houtrot op. Als het hout zijn vocht niet kwijt kan zal het rottingsproces starten. Hier zult u niet direct iets van merken maar in de loop der jaren zou theoretisch gezien uw hele dak naar beneden kunnen komen. Daar zit u niet op te wachten.

In ons Zolder spuiten pakket zit het plamuren of afwerken van de zolderplaten standaard inbegrepen, evenals het kitten. En de primer en de latex die wij gebruiken zijn ademend, dampdoorlatend en het betreft een kwalitatieve verf die wit is en wit blijft!

Voordelen en nadelen zolderplaten spuiten

Voordelen

 • Supersnel, in 2 dagen klaar!
 • Relatief goedkoop
 • Strakke afwerking
 • Witte ruimtelijke zolder

Nadelen

 • Naden en eventuele scheuren zichtbaar

Slechte kwaliteit spaanplaten op zolder

Het komt sporadisch voor dat de kwaliteit van de groene of bruine beplating ondermaats is. Allereerst gaat dit niet zozeer om de platen zelf maar meer de verwerking ervan. De platen zijn tijdens de bouwfase bijvoorbeeld slecht gemonteerd door de aannemer en liggen ongelijk of de grote nietjes waarmee de platen zijn bevestigd steken uit. In dit geval hebben wij meer werk en het resultaat is simpelweg minder strak.

Tevens zit er nog een kleine ‘maar’ aan de eerder genoemde ‘wit is en wit blijft’ opmerking. Het kan voorkomen dat nadat de spaanplaten wit zijn gespoten er gele en bruine vlekken zichtbaar worden. Hier kunnen wij als stukadoorsbedrijf zijnde niks (meer) aan doen, waarom? Als dit het geval is betekent dit dat de spaanplaten vochtig zijn of zijn geweest. Bijvoorbeeld door een lekkage tijdens de bouwfase. Het lastige hiervan is dat je dit van tevoren in principe niet ziet. De oplossing ligt in dit geval bij de aannemer die de desbetreffende spaanplaat het beste kan vervangen voor een nieuwe plaat. Een lapmiddel als de plekken isoleren met een isolerende verf is niet aan te raden daar deze ervoor zorgt dat de platen niet meer kunnen ademen. Gelukkig komt deze situatie zelden tot nooit voor maar is het melden aan u wel waard.

Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?

En zelf de spaanplaten op zolder schilderen dan?

Zelf de groene zolderplaten witten of schilderen is een prima optie wat sowieso ook de goedkoopste optie is. Toch denken mensen vaak hier net even te makkelijk over. Er worden goedkope rollers, kit en latex en dergelijke ingeslagen en starten maar. Gaandeweg komen ze erachter dat het toch wel heel veel werk is. Het plamuren en kitten is veel en vooral niet leuk werk. Het latex rollen werkt voor geen meter want de platen zijn veel te glad, met een glijdende roller tot gevolg. De latex dekt ook slecht want er is voor een goedkoop type met meer vulstoffen dan pigment als titaanwit gekozen, gevolg daarvan is dat de verf niet wit blijft. Hierdoor moeten de platen niet 2 keer maar wel 3 keer gerold worden. En als klap op de vuurpijl is de nok toch wel erg hoog en slecht bereikbaar, laat staan het gedeelte boven de trap. Het zal niet de eerste keer zijn wij alsnog worden benaderd om de ‘zolderplaten toch maar wel mee te nemen.’

Conclusie: Stucen of spuiten?

Beide opties zijn mogelijk. Maar eerlijk gezegd voeren wij de eerstgenoemde zelden, eigenlijk nooit, uit. De keren dat mensen hun dilemma bij ons aankaarten zullen wij ze altijd de tweede optie aanraden. Dit scheelt gewoon enorm veel geld. En uiteindelijk hebben ze in grove lijnen hetzelfde resultaat, namelijk een witte ruimtelijk ogende zolder tot gevolg! Benieuwd naar ons Zolder spuiten pakket?

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes