Scheuren in het stucwerk

Het is een nachtmerrie van elke stukadoor en schilder en een veel voorkomend probleem bij vers stucwerk: scheuren!

We maken onderscheid tussen 2 soorten scheuren, krimpscheuren en constructiescheuren.

Krimpscheuren

Krimpscheuren komen voornamelijk door, de naam doet al iets vermoeden, het krimpen van materialen. Doordat veel materialen tijdens het (ver)bouwen vocht vasthouden en over het algemeen een lange periode koud zijn, komt dit vocht er pas uit tijdens het verwarmen. En als materialen vocht verliezen, krimpen ze. 

Constructie- of zetscheuren

Bij constructiescheuren heeft het, je verwacht het niet, met de constructie te maken. 
Dit kan eveneens met vochtverlies te maken hebben, maar vaker ontstaat het door het inklinken of zetten van de fundering. Als aan de onderkant van de woning de fundering aan de ene kant een halve cm inzakt kan dat grote gevolgen hebben aan de bovenkant van de woning. Een scheur van een halve cm in uw wand is namelijk enorm. Schrik niet, zetscheuren hoeven niet altijd gevaarlijk te zijn. Heeft u toch twijfels kunt u er altijd een professionele constructeur naar laten kijken. 

Zijn scheuren in stucwerk te voorkomen?

Er zijn hier twee antwoorden voor te geven. Het korte antwoord is ‘nee.’ Het langere antwoord is ‘nee, maar…’ 

Nee, als een pand echt werkt door enerzijds droging, uitzetten of krimpen van materiaal of door een iets ingezakte bouwconstructie rustend op de fundering is hier niets aan te doen. De kracht die bijvoorbeeld met het iets inzakken (zetting) van een gevel gepaard gaat is enorm. Geen gaas, kitnaad of behang houdt dit vol.
Het voordeel wat u wel heeft met stucwerk ten opzichte van behang is dat dit beter te repareren is. Een scheur opvullen met een stuc vuller en na droging met latex over rollen is altijd netter dan een stukje behang over de scheur heen plakken.
Deze scheuren zijn vaak een combinatie van krimp- en zetscheuren en komen het meest voor bij nieuwbouwwoningen in de eerste paar jaar na oplevering. 

Nee maar…in veel gevallen is scheurvorming met een gemiddeld percentage van 90% te reduceren. Dan hebben we het voornamelijk over krimpscheuren. Door voor het stucen of dunpleisteren alle scheur kritieke delen de behandelen met wapeningsgaas. En na het stucen vers (nat) stucwerk in alle inwendige hoeken in te snijden kan het eventuele drukverschillen kwijt in de daarvoor bestemde dilatatie-inkeping. Deze worden na het drogen maar vóór het sauzen of verfspuiten gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. De kitnaad zorgt er tevens voor dat hoeken nóg strakker en netter worden dan dat ze al waren. Bekijk ons blog ‘Stucwerk kitten’ voor meer info.

Grootste oorzaak van scheuren in stucwerk

Het belangrijkste is om het droogproces zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. In de zomer is een goede ventilatie door middel van open ramen al voldoende en vaak het beste. In winterperiodes is dit een ander verhaal. Dan kan er het best een bouwdroger gebruikt worden op een matige stand. Want honderden liters per dag afzuigen is niet erg ‘natuurlijk’ meer. Voorzichtig verwarmen helpt ook. Stook echter nooit te hoog op. Als eventuele houten platen of balken achter de gipsplaten sneller drogen (inkrimpen) dan het gips van het stucwerk is het te laat en zullen er scheuren zichtbaar worden. Zet de kachel bijvoorbeeld elke dag, of om de dag, een graadje hoger. Op deze manier stijgt de temperatuur veel geleidelijker en wordt de kans op scheuren verder geminimaliseerd. Denk er wel aan dat u blijft ventileren zodat het vocht kan worden afgevoerd. 

Wat kan ik zelf doen om scheuren te voorkomen?

De grootste boosdoener zijn we vreemd genoeg vaak zelf, doordat we een strakke planning hanteren. Een strakke deadline in verband met verhuizen kan u op het eerste gezicht geld schelen. Maar processen dusdanig kunstmatig versnellen kan u ook veel geld kosten. Mogelijke herstelkosten van het stuc- en schilderwerk kan aardig in de papieren lopen. Hou dat altijd in uw achterhoofd voordat u een onmogelijke deadline bij de specialist neerlegt. Wenst u stucwerk dat supersnel droogt? Bekijk ons Pleister&Verf pakket. Met het Pleister&Verf pakket voeren wij anti-scheurwerkzaamheden standaard uit en stucen, kitten en latex verfspuiten wij uw hele woning binnen 4 dagen!

thermostaat
Open chat
Powered by