Leestijd: 3 minuten

Granol muur glad maken

Wanneer u dit leest heeft u waarschijnlijk nog maar net kennis genomen van het bestaan van het woord ‘granol’, laat staan dat u weet wat granol exact is of hoe u het kunt verwijderen. Want laten we eerlijk zijn, de kans is zeer groot dat u hier terecht bent gekomen met de wens om het (lelijke) granol van uw wanden te laten verdwijnen. U wilt de granol muur glad maken. Maar kan dit überhaupt en zo ja, hoe dan? Laten we eerst eens kijken wat granol nu eigenlijk is.

Granol muur glad maken

Wat is granol?

Granol is niks meer dan een type sierpleister om (behangklare) muren af te werken. Granol heeft de twijfelachtige eer dat het een van de eerste populaire sierpleisters is, zegmaar een verre voorloper van beton ciré. Dit was alleen in de jaren zeventig en dat is al even geleden. Granol kan in diverse vormen op de muur worden aangebracht, waaronder een waaiervorm. Het aanbrengen met de stucspaan bepaald de uiteindelijke vorm. Wordt de granol verticaal aangebracht dan wordt de structuur vaak vergeleken met een boomschors. Granol is een van de sterkste sierpleisters en mede door die eigenschap is granol ook geschikt voor buitengevels.

Uw binnenwanden weer glad en wit?

Granol verwijderen?

Hierboven gaven we al aan dat granol een van de sterkste sierpleisters is. Dit is een van de redenen dat deze sierpleister een halve eeuw geleden zo populair was. Wanneer er eenmaal granol op je muur was aangebracht was je ervan verzekerd dat je er jaren geen omkijken meer naar had. Qua beschadigingen bedoelen we dan voornamelijk. Om de zoveel jaar een verse laag latex spuiten of rollen over de granol muur, om de boel weer even op te frissen, was natuurlijk nog steeds noodzakelijk. Granol is een dermate sterke sierpleister dat veel muren in oudere woningen in onze huidige tijd nog steeds zijn voorzien van granol. Nu komen we bij de titel van deze alinea, genaamd ‘granol verwijderen’. Kan je granol verwijderen en is het eigenlijk noodzakelijk?

Granol verwijderen of niet?

Doordat granol zo enorm sterk is laat het zich lastig verwijderen. Om de granol muur glad te maken is dit ook eigenlijk niet nodig. Zolang granol goed vast zit aan de muur is verwijderen niet vereist. Pas wanneer delen los zitten of delen hol klinken wanneer je er op tikt is verwijderen onvermijdelijk. Het voordeel daarvan is wel dat er vaak hele plakkaten tegelijk van de muur afkomen. Kiest u ervoor om losse delen granol te laten zitten kan dit naderhand alsnog volledig loskomen van de muur, enkel nu met uw nieuwe stucwerk erop. Zolang u de vuistregel ‘vast is vast’ aanhoudt komt alles goed. Of granol nu wel of niet verwijderd dient te worden maakt voor het glad maken niet uit. Er is namelijk maar één remedie voor het glad maken van een granol muur en dat is, ‘stucen’!

Granol stucen!

Of je een granol muur nu glad wilt maken om te sausen of de granol muur wilt behangen voor beide doelen dient de granol muur gestuct te worden. Een granol muur egaliseren met dunpleister is geen optie. Dunpleister is enkel geschikt om nieuwbouw te stucen. De wanden worden daar behangklaar opgeleverd en een granol muur is verre van behangklaar. Om de granol muur vlak en glad te maken dient de muur te worden voorzien van traditioneel sausklaar stucwerk van gips.

Granol muur behangen

We refereerde er zojuist al even aan, om een granol muur te behangen is glad laten stucen door een stukadoor absoluut noodzakelijk. Door de grove structuur is een granol muur niet geschikt om direct op te behangen. Wel zou behangklaar stucwerk al voldoende zijn. Doorgaans scheelt dit enigszins in de kosten in vergelijking met sausklaar stucwerk.

Granol glad maken prijs?

De prijs van granol glad maken kan bij elk stukadoorsbedrijf en elk project weer anders zijn. In principe hanteren wij vaste pakketvormen met vaste prijzen per meter. Enkel even het aantal vierkante meter berekenen zou u dus van een reële stukadoors offerte kunnen voorzien. De prijzen van onze pakketvormen gelden in principe voor een afname van 100m2.

Uw granol muur glad maken? Kies voor ons Stuc&Verf totaalpakket. Dit pakket voorziet uw muren van vers sausklaar stucwerk en latex spuitwerk. Tevens zijn alle andere werkzaamheden zoals stucwerk kitten, afplakken en afval afvoeren standaard inbegrepen.

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes