Leestijd: 6 minuten

Top 6 dunpleister Feiten&Fabels

Als consument is het soms lastig te doorgronden wat wel of juist niet te geloven. Als leek op een bepaald gebied wilt u juist kunnen vertrouwen op de expertise van mensen die er verstand van hebben zodat u zelf een goed gefundeerde beslissing kunt maken. Wij onderwijzen u graag op het gebied van stuc- en latex spuitwerk. In onze vaste rubriek ‘Feiten&Fabels’ onderscheiden wij aan de hand van een aantal stellingen waarheid van klinkklare onzin. Met deze keer in de hoofdrol, dunpleister!

feiten en fabels dunpleister

Dunpleister is kwetsbaarder dan stucwerk

Dunpleister is kwetsbaarder dan stucwerk

Een prachtige fabel die naar alle waarschijnlijkheid is verzonnen om dunpleister in diskrediet te brengen. En de kans is groot dat dit de fantasie van een verstokte stukadoor of een renovlies behanger is geweest! Feitelijk zijn het beide zacht minerale producten die kwetsbaarder en minder stootvast zijn als bijvoorbeeld beton. Even hypothetisch, stel u slaat met een hamer op de wand. Als voor beide producten de ondergrond, hetgeen waar zij op zijn aangebracht, beton zou zijn is het zelfs zo dat de wand van dunpleister uiteindelijk minder beschadigd is dan de wand van traditioneel stucwerk. Puur om het feit dat de dunpleister laag dunner is en dus dichter op het harde beton zit. De ondergrond waarop de dunpleister of het stucwerk wordt aangebracht bepaald dus in grote mate de hardheid en de uiteindelijke kwetsbaarheid van het product. In werkelijkheid zouden beide afwerkingen natuurlijk moeite hebben met het verwerken van de hamerslag. Maar in alle eerlijkheid, welke wandafwerking zou dit niet hebben?

Dunpleister laat snel los en hecht niet aan ondergrond

Dunpleister laat snel los en hecht niet aan ondergrond

Eigenlijk is deze stelling een toevoeging op de eerste stelling doordat het verband houdt met de kwetsbaarheid. Dunpleister wordt nog weleens verward met het ouderwetse kalkpleister. Mensen hebben zelf de ervaring (of van horen zeggen) dat er bij dun pleisterwerk, bij het minste geringste contact, de plakkaten pleisterwerk van de wand af vallen. Dit betreft echter geen dunpleister maar het gedateerde pleisterkalk. In tegenstelling tot dunpleister (bijvoorbeeld van Knauf en Gyproc) zitten er in kalkpleister geen hecht- en bindmiddelen verwerkt. Hierdoor hecht de kalkstuc niet goed aan de ondergrond en kan er zich lucht tussen de lagen vormen. Wanneer er vervolgens mate van druk ontstaat door er bijvoorbeeld tegenaan te stoten laten de delen los met vallende plakkaten tot gevolg. Tevens kan vocht ervoor zorgen dat er onthechting van de kalklaag op de ondergrond plaatsvindt. Dit is ook de reden dat er bij renovatie woningen alle oude en losse (en hol klinkende) delen pleisterwerk verwijderd moeten worden voordat de stukadoors de muren glad maken.

Overigens zou er bij dunpleister ook onthechting op delen wand kunnen plaatsvinden. Dit komt voor als behangklare wanden van dunpleister worden voorzien terwijl zij nog vochtig zijn, dit scenario speelt zich vooral tijdens de bouwfase af. Anderzijds wanneer er bijvoorbeeld twee lagen dunpleister te snel over elkaar aangebracht worden. Bij het airless aanbrengen van de tweede laag is het belangrijk dat de eerste laag volledig droog is. Indien er nog plekken van de eerste laag vochtig zijn wanneer de tweede laag wordt aangebracht zou er onthechting van de dunpleister op deze plekken kunnen plaatsvinden.

Bij dunpleister worden geen hoekprofielen gebruikt!

Bij dunpleister worden geen hoekprofielen gebruikt!

Deze stelling is hoofdzakelijk een feit, maar berust toch ook enigszins op een fabel. Over het algemeen worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met aluminium stucprofielen op elke uitwendige hoek. Het dunpleister proces heeft ten opzichte van het traditionele stucen het voordeel dat er gebruik kan worden gemaakt van bestaande, reeds vanuit de bouw geplaatste, hoekprofielen. Doordat de dunpleister dikte van 2 naar 0mm gebracht kan worden, wordt er tegen de bestaande profielen aan gewerkt. De feitelijke kant is dus dat er bij dunpleister geen hoekprofielen worden gebruikt. Zo nu en dan komt het echter voor dat nieuwbouwwoningen worden opgeleverd zonder aluminium hoekprofielen op de uitwendige hoeken bij raamkanten. In dat geval zou het dunpleisterwerk alsnog uitgevoerd kunnen worden, maar de hoeken zullen zonder profielen nooit zo strak worden als met profielen. Wij adviseren daarom altijd om alsnog hoekprofielen te laten aanbrengen. Op deze manier zorgt het gebruik van hoekprofielen ervoor dat de stelling alsnog een fabel is.

Met dunpleister kunnen wanden niet uitgevlakt worden!

Met dunpleister kunnen wanden niet uitgevlakt worden!

Als je de dunpleister afzet tegen traditioneel stucwerk klopt deze stelling volledig. Het feit is dat grotere verschillen dan 2mm met dunpleister niet uit te vlakken zijn. Bij het dunpleisteren wordt er eigenlijk ‘met de wanden mee gesmeerd’. Een wand 100% haaks, recht en waterpas maken gaat simpelweg niet met dunpleister. In dat geval kan er beter voor traditioneel stucwerk gekozen worden. De vraag is echter of dit noodzakelijk is. De dunpleister prijs per m2 ligt een stuk lager dan de meterprijs van traditioneel stucwerk. En beide afwerkingen zijn in principe niet te onderscheiden.

Wanden in de nieuwbouw worden behangklaar opgeleverd, dit is al vrij vlak en recht. Bij behangklare wanden zijn verschillen groter dan 2mm over het algemeen vrij zeldzaam. En als dit het geval zou zijn zou je jezelf kunnen afvragen of dit überhaupt waarneembaar is. Enkel in uitzonderlijke gevallen, met bepaalde lichtinval of strijklicht, zou dit te zien kunnen zijn. Denk aan binnenwanden van Ytong separatiepanelen (lange/hoge cellenbeton blokken van vloer tot plafond) die net niet recht genoeg geplaatst zijn. En waarbij de ochtendzon er met zijn strijklicht ervoor zorgt dat de overgangen van blok naar blok zichtbaar worden. Het vervelende hiervan is dat je dit altijd pas achteraf ziet, juist omdat het zo lastig waar te nemen is.

Met dunpleister kan je plafonds stucen

Met dunpleister kan je plafonds stucen

Laten we vooropstellen dat alles kan en mogelijk is in het leven. Of iets ook echt geschikt is voor een bepaalde toepassing is weer een ander verhaal. Als je favoriete voetbalclub drie geblesseerde keepers heeft wordt de kans groter dat de spits het doel moet verdedigen. Kan het? Jazeker, alles kan! Is de spits er geschikt voor? Geen idee, maar hij is vast niet zonder reden spits geworden. Een andere nog. Je wilt even langs je tante in Maastricht maar je partner heeft de auto mee. Geeft niks, dan maar op de fiets! Klopt, maar je woont zelf in Groningen. Kan het? Jazeker, alles kan! Is de fiets er geschikt voor? Een racefiets wel, maar bezit je gewoon een omafiets en geen getraind lichaam als Tom Dumoulin had ik hem persoonlijk laten staan.

Om een lang verhaal kort te maken dunpleister is niet ontwikkeld om (mogelijk) scheef liggende betonnen platen met spackspuitwerk volledig glad en strak te krijgen. Wanneer mensen het spackspuitwerk in hun woning laten vervallen en de breedplaten van beton volledig recht liggen zou deze toepassing het gewenste resultaat kunnen opleveren. Deze situatie komt in de praktijk echter zelden voor. Vooral de niveauverschillen tussen de platen onderling maken het tricky. De kans is groot dat de V-naden na het plafond dunpleisteren zichtbaar blijven in het plafond in de vorm van knikken. Dunpleister heeft immers zijn beperkingen m.b.t. niveauverschillen groter dan 2mm uitvlakken. Naar onze mening is deze stelling dus een fabel. Plafonds stucen op de traditionele wijze, met gips i.c.m. water, blijft de beste oplossing om een optisch volledig vlak en glad resultaat te behalen.

Dunpleister wanden worden enkel wit opgeleverd zodat niet opvalt dat wanden niet volledig vlak zijn

Dunpleister wanden worden enkel wit opgeleverd zodat niet opvalt dat wanden niet volledig vlak zijn

Dit betreft een bijzondere stelling die we toch echt even moeten ontkrachten. Wit opleveren is de standaard! Dit wordt eigenlijk enkel gedaan omdat de massa (de klant) dit verlangt, puur de publieke opinie. En wie betaalt, bepaalt! Wit (voornamelijk RAL9016) is dé kleur voor wanden en plafonds, iedereen heeft thuis een witte wand en/of plafond. Net als dat iedereen thuis een deur, ramen, keuken en iets van Ikea heeft. Als de banketbakker zijn aardbeienslof niet verkoopt zal hij de dag daarop een slof van bosbessen of framboos maken. De markt bepaalt uiteindelijk wat de norm is. Deze norm had voor wanden en plafonds echter net zo goed roze of paars kunnen zijn.

Toch zit er wel een kleine kern van waarheid in de stelling. Wit kan ervoor zorgen dat we een bepaalde mate van sneeuwblindheid kunnen ervaren. Door te lang naar een witte wand te staren kan het voorkomen dat je geen diepte meer ziet. Stel u bent aan het skiën.  Af en toe zijn er dagen dat u de piste niet meer kan ‘lezen’ en zomaar een kuil over het hoofd kan zien. Met een flinke valpartij tot gevolg, vandaar sneeuwblind.

Onze pakketvormen herbergen enkel RAL9016 wit. Wij hebben onze producten volledig gestandaardiseerd. Dit is echter een bewuste strategische keuze. Wilt u naderhand uw muur verven op kleur is dit geen enkel probleem. Sterker nog u heeft een perfect geprepareerde ondergrond waarbij de zuiging is opgeheven en het oppervlak is uitgevlakt!

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes