Leestijd: 2 minuten

Beste wandafwerking voor nieuwbouw?

Dit is zo’n beetje de belangrijkste vraag die eigenaren van een nieuwbouwwoning zichzelf stellen wanneer de wandafwerking van hun woning ter sprake komt. De wanden en de plafonds zijn een belangrijk onderdeel van de afwerking van de woning. Een onderdeel waar je nog jaren tegenaan kijkt. Dat wil je wel direct goed aanpakken. Je verwacht de hoogste kwaliteit van de vakman en daarnaast de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Niemand vindt het prettig teveel te betalen voor een product. Komt nog eens bij dat er zoveel meningen bestaan en mensen onnodig bang worden gemaakt voor scheuren in wanden en plafonds. Hoe kan je in hemelsnaam nog de juiste keuze maken? Maar vooral, wat is nu de beste keuze?

Uw nieuwbouw wanden in 3 dagen laten stucen en latex spuiten?

Vliesbehang heeft enkel nadelen

Laten we beginnen met het feit dat elke partij zijn eigen belang in deze discussie heeft. Aangezien wij als stukadoorsbedrijf enkel stucwerk aanbieden en (nog) geen renovliesbehang, is onze mening en misschien ook de titel van deze alinea iets gekleurd. Wij proberen echter een zo eerlijk mogelijk beeld te schetsen om u te helpen de juiste optie in uw situatie te kiezen. Saillant detail is, de kans dat wij in de nabije toekomst renovlies als wandafwerking in de nieuwbouw zullen gaan aanbieden is aanwezig. Dit zal echter niks afdoen aan onze zienswijze wat de beste wandafwerking in nieuwbouw is.

de-beste-wandafwerking-voor-een-nieuwbouwwoning

Eigenlijk kunnen we de twee opties helemaal niet vergelijken. Het zijn optisch namelijk twee totaal verschillende producten die toevallig hetzelfde doel dienen, het leveren van strakke nieuwbouw muren. Hetzelfde soort dilemma als bijvoorbeeld het kiezen van een nieuwe auto. Elke auto ziet er optisch totaal anders uit. Maar ze dienen wel hetzelfde doel, mensen van A naar B vervoeren. Toch is het niet zo zwart-wit als ik hier schets. Ook de meeste auto’s hebben vrijwel dezelfde functies. Zo is het in principe ook in de vergelijking renovlies of stucen. Ze hebben ongeveer dezelfde functies. Denk aan het strakke (witte) uiterlijk, vlak en glad oppervlak, en het snelle resultaat. Prijstechnisch verschilt het nauwelijks (echt waar) en zelfs scheurtechnisch (ja ook echt waar, hier verderop meer over) doen ze niet voor elkaar onder. Waar zit dan het verschil in? Heel eerlijk, vooral tussen onze oren. Net als bij de keuze voor een auto kiezen we op gevoel, maar vooral op wat we het mooist vinden en op wat het meest waardevast is. Een Volkswagen is over het algemeen meer waardevast dan een Alfa Romeo. Weet u wie in dit verhaal de Volkswagen en wie de Alfa Romeo is?

Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Optisch verschil tussen stucwerk en behang?

Zien stucwerk en vliesbehang er optisch hetzelfde uit? Ja absoluut, van afstand zien ze er inderdaad hetzelfde uit. Gaan we echter dichterbij kijken zien we wel degelijk verschillen. Het vliesbehang is zo ontworpen om optisch zo dicht mogelijk bij het origineel te komen, de gestucte wand. En eerlijk is eerlijk, er zijn tegenwoordig zeer mooie dunne types vliesbehang die echt heel erg lijken. Toch blijf je van dichtbij zien dat het behang betreft, voornamelijk door de vezelstructuur van het vliesbehang. Vooral bij uitwendige hoeken is dit goed zichtbaar. Logisch, het is natuurlijk lastiger plakken als je een hoek om moet. Een ander punt is dat naden van het behang op een bepaalde manier altijd zichtbaar blijven. Deze kunnen tevens losraken in de toekomst.

Kosten nieuwbouwhuis stucen?

Als we het hebben over stucwerk op behangklare wanden in nieuwbouwwoningen, hebben we het eigenlijk over dun pleisterwerk. Nieuwbouw stucen met een traditioneel dikke stuclaag van gips op een wand, die al het predikaat behangklaar heeft, is totaal overbodig. De wanden zijn immers al vlak en vrij glad. Een filmlaag stucwerk door middel van spuitpleister of dunpleister kan deze behangklare wanden volledig sausklaar afwerken en het uiterlijk van een traditioneel gestucte wand geven. Dit scheelt enorm in de kosten ten opzichte van wanden traditioneel sausklaar stucen. Het verschil zit hem voornamelijk in de arbeid, het is minder arbeidsintensief en een stuk sneller. Dit komt omdat de filmlaag dunpleister of spuitpleister met behulp van een dunpleistermachine op de wand wordt gespoten. Kostentechnisch zit er hierdoor bijna geen verschil meer tussen stucwerk of vliesbehang. Wel komen we nog even terug op de waarde. Uw woning zal met stucwerk meer waard zijn bij een eventuele verkoop dan een woning met behang. Oftewel: een Volkswagen verkoopt beter dan een Alfa Romeo.

Renovliesbehang voorkomt scheuren!

De allerbelangrijkste reden voor mensen om voor behang te kiezen blijft toch wel de scheurtechnische reden. Dit is goed voor te stellen, gezien de hetze op ‘scheurgebied’. Mensen worden vanaf het beginstadium van de bouw door diverse belanghebbende partijen bang gemaakt met werkelijke horrorverhalen over scheuren in het stucwerk. Voor een groot gedeelte hebben deze partijen natuurlijk gelijk, nieuwbouwwoningen werken nu eenmaal nog voor een paar jaar en hebben de tijd nodig om te zetten. Al zullen ook een hoop partijen vooral bezig zijn om bij voorbaat al hun eigen straatje schoon te vegen. Onder het mom van ‘Bij ons hoeft u niet meer aan te kloppen. We hebben u gewaarschuwd’.

nieuwbouw stucen of renovlies

Weer even terug naar het behang. Mensen kiezen dus voor behang omdat er wordt beweerd dat dit beter is met het oog op scheuren. Als de woning gaat werken zorgt het behang ervoor dat scheuren niet zichtbaar worden, deze worden namelijk afgedekt door het behang. Maar wacht even. Een ultradun behangetje dat een woning van een paar tonnage bij elkaar houdt? Echt? Ongetwijfeld dat het dunne vliesbehang er misschien net voor zorgt dat de kleinste krimpscheuren niet zichtbaar worden, dit is absoluut geloofwaardig. Dit is echter ook het geval bij stucwerk. De meeste kleine krimpscheuren zijn zo dun dat die überhaupt met het blote oog niet waarneembaar zijn. En met de juiste behandelingen voor het stucwerk op scheurkritieke punten, denk aan wapeningsgaas op de PUR-rand aan bovenkant op de gipsblokwanden, wordt de kans op scheuren sterk gereduceerd. Eigenlijk tot op hetzelfde niveau als renovlies behang.

Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?

Repareren van scheuren in stucwerk en behang

Voor beide geldt dat het geen wondermiddelen zijn die 100% garantie tegen scheurvorming bieden, dit kan simpelweg niet. Mocht er een scheur optreden is stucwerk wel beter te repareren. Het gladde pleisterwerk zorgt ervoor dat een scheur makkelijk op te vullen en glad af te smeren is. Dit kan het beste gedaan worden met een kant-en-klare en krimpvrije muurvuller. Na droging hiervan is voorzichtig overrollen met een kleine lakroller de beste optie om de scheur optisch volledig te laten verdwijnen. Zorg er wel voor dat dezelfde latex als op de rest van de wand gebruikt wordt. Is behang echter gescheurd, dan wordt repareren een stuk lastiger. Een klein stukje behang over de scheur heen plakken is geen optie, dit blijft eeuwig zichtbaar. Wanneer er vroeger bij u als kind een lapje over het gat in uw spijkerbroek werd genaaid was dit ook al niet de meest fraaie reparatie. En dan te bedenken dat dit lapje aan de binnenzijde van uw broek werd geplaatst, dat maakt de opdracht bij het behang er niet makkelijker op. Opvullen en overrollen zoals de reparatie bij het pleisterwerk zou kunnen, maar dan ontstaat er een flink verschil in structuur.

Nieuwbouw stucen of renovlies?

Naast de keuze of je nieuwbouw het beste kan stucen of voorzien van renovlies behang horen wij ook wel eens een alternatieve optie. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld: “Wij gaan eerst behangen en over 5 jaar, als de woning uitgewerkt is, alles glad stucen”. Een prachtig idee, als je tijd en geld te veel hebt. Laten we de situatie even schetsen.

Bij oplevering van de woning laat u eerst alles met renovlies behangen en ook sausen uiteraard. U betaalt na de werkzaamheden netjes de factuur. Na 5 jaar ruimt u uw hele woning weer leeg en laat u het vliesbehang verwijderen (u zou het natuurlijk ook zelf kunnen doen). De stukadoor heeft namelijk de ruimte nodig en geeft geen garantie op de hechting van het stucwerk met het behang als onderlaag, heel logisch. U gaat tijdelijk even in een hotel in de buurt wonen, want thuis wonen in de rommel heeft u geen zin in. Ondertussen wordt het iets prijziger dan 5 jaar geleden het geval zou zijn geweest doordat dunpleister inmiddels geen optie meer is door alle lijm- en behangresten van het vliesbehang. Alles moet eerst goed in de voorstrijk en na droging volgt de traditionele stuclaag. Na het drogen van het stucwerk gaat de afwerkingslaag de muur op in de vorm van een primer en de latex. Het ziet er allemaal geweldig en top uit en daarom betaalt u (wederom) maar wat graag de factuur aan de stukadoor.

Wij gaan er voor het gemak even vanuit dat u ons punt begrijpt.

Al met al is en blijft het een moeilijke keuze. Maar wat is nu de beste wandafwerking voor nieuwbouw, stucen of behangen? Deze keuze gaan wij niet voor u maken. Het antwoord kan voor iedereen verschillend zijn. Het enige wat wij u willen meegeven: volg uw gevoel, dan zit u er nooit naast!

Wenst u alvast even bij ons speciaal samengestelde stucen en sauzen ontzorgpakketten te kijken? Deze pakketten herbergen naast het stucwerk zelf ook het stucwerk kitten en het latex spuiten van wanden en/of plafonds.

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

Stukadoor offertes