Leestijd: 3 minuten

Airless latex spuiten of rollen?

Een kleine 20 jaar geleden bestond er nog geen discussie tussen muurverf spuiten of rollen. Waarom niet? Simpel: airless latex spuiten was lang niet zo populair en gebruikelijk als tegenwoordig.

In de huidige tijd komt deze discussie regelmatig naar boven met aan weerszijden voor- en tegenstanders. Maar wie heeft er nu gelijk? Kan je muurverf (latex) beter spuiten of juist rollen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen en kunnen prima naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze vullen elkaar aan. Het is vaak per situatie verschillend wat de beste optie is.

Misschien is het makkelijker om aan de hand van een paar situatieschetsen hier meer duidelijkheid in te geven. Allereerst zetten we even de vergelijking tussen latex en muurverf uit.

verfspuit vs roller

Uw nieuwbouw wanden in 3 dagen laten stucen en latex spuiten?

Wat is het verschil tussen muurverf en latex?

Hier kunnen we heel kort over zijn, NIKS! Muurverf en latex zijn eigenlijk twee verschillende benamingen voor hetzelfde product. De benaming latex stamt uit een tijd dat de verf, de latex, nog een ‘natuurproduct’ was. Het grootste bestanddeel van de latex was namelijk rubber van de rubberboom, ook wel de latexsappen genoemd. Inmiddels zijn alle ‘latexen’ synthetisch van aard en worden deze in fabrieken gemaakt met als grootste grondstof een kunstharsdispersie of acrylaatdispersie. De naam latex is echter bijna groter dan het product zelf geworden waardoor het meer een soort marketingnaam is. Nu snel weer even terug naar de situatieschetsen. Wanneer spuit je muurverf en wanneer rol je de muurverf?

latex-spuiten-of-rollen

Wat moet er geverfd worden?

Stel, u heeft een logeerkamer die nodig van een verse laag witte muurverf voorzien moeten worden. De huidige verf is namelijk een beetje grauw geworden. Maar de wanden en plafonds zelf zien er verder nog prima uit en kunnen nog jaren mee zonder dat ze van nieuw stucwerk voorzien hoeven te worden. In dit geval is de roller de beste optie. Spullen in de kamer kunnen even aan de kant gezet en afgedekt worden. Verder alles afplakken is niet nodig en er kan direct gerold worden. Airless latex spuiten is voornamelijk interessant wanneer het om grote oppervlakten gaat. Voor alleen een logeerkamer ben je dan duurder uit dan met de roller.

Laat u nieuwbouw stucen en moet de totale woning van woonkamer tot aan de zolder na wanden en plafonds stucen wit worden, kunt u het beste voor airless latex spuiten kiezen. Dit gaat om dermate grote oppervlakten dat rollen niet meer interessant is. Hou echter in gedachten dat uw woning waarschijnlijk wordt opgeleverd met behangklare wanden. Deze zijn niet geschikt om direct te schilderen. Het is verstandiger om deze wanden eerst sausklaar te maken. De voordeligste manier om dit te bewerkstelligen is stucen met dunpleister. Met ons Pleister&Verf pakket bent u echter verzekerd van glad dun pleisterwerk en latex spuitwerk inéén pakket.

Wenst u supergladde en witte nieuwbouw plafonds?

Ander voorbeeld: u gaat verhuizen naar een bestaande woning waar de stukadoor alle wanden en plafonds van een nieuwe stuclaag voorziet. Na het drogen van het stucwerk wilt u de plafonds allemaal wit hebben, maar op de wanden wilt u diverse kleuren in de verschillende kamers.

Verschillende kleuren is zeer lastig voor een latexspuiter door de vrijkomende spuitnevel. Alles moet dan heel zorgvuldig worden afgeplakt om te voorkomen dat er een gekleurde waas op een witte wand komt. Goed afplakken is dus cruciaal, maar ook tijdrovend en duurder. Bovendien is de kans groot dat, wanneer de latexspuiter het al gespoten plafond afplakt voor het spuiten van de wanden, hij na afloop muurverf van het plafond meetrekt bij het verwijderen van het afplakmateriaal. Zo kan de latexspuiter weer overnieuw beginnen.

Kortom: in dit voorbeeld kunnen de plafonds en wanden kunnen prima gespoten worden, maar een enkele gestucte muur verven in een andere kleur? Altijd een roller! Op deze manier vullen de airless spuit en roller elkaar dus prima aan.

Uw woning laten stucen en latex spuiten zonder gezeur?

Kan je airless latex spuitwerk bijwerken of repareren?

De eerste buts, kras of zwarte veeg op een nieuw gestucte en latex gespoten wand, die doet vaak het meest zeer. Het liefst wilt u die direct weer hersteld hebben, maar kan dat? Eerlijk gezegd: met airless gespoten latex is dat lastiger dan op wanden die met de roller zijn gedaan. Dit heeft met de structuur van het latex spuitwerk te maken, of beter gezegd: het gebrek aan structuur. Een roller kan nooit die structuurloze look benaderen. En bijspuiten is ook geen optie, omdat dat altijd als een glimmende vlek zichtbaar blijft.

De beste oplossing is het gebruik van een kleine lakroller. De structuur van een lakroller komt het dichtst bij de structuur van airless spuiten. Desondanks zult u, zelfs als u exact dezelfde muurverf gebruikt, bij bepaalde lichtinval de plek altijd een beetje kunnen zien. Maar zeg nou zelf, niemand gaat bij elke kras of vlek direct in de weer met een roller om de wand weer bij te werken. De meeste mensen kiezen ervoor om elke zoveel jaar de wand, of het volledige huis, in één keer over te schilderen. Bij airless latex spuiten kiest u voor snel, voordelig én hoge kwaliteit. En dat is toch prettiger dan het traditionele rollen wat trager en duurder is, alleen zodat u krassen iets makkelijker kunt herstellen. De voordelen van airless spuiten versus rollen zijn dus:

De voor- en nadelen van airless latex spuiten

Voordelen

  • Goedkoper bij grotere oppervlakten
  • Geen zichtbare strepen of banen
  • Veel sneller dan rollen

Nadelen

  • Alles moet afgeplakt
  • Geen verschillende kleuren mogelijk
  • Lastiger bij te werken bij krassen of vlekken

Verfspuit vs roller

Dus wie wint de wedstrijd: verfspuit vs roller? Lastige vraag, de winnaar kan op elk speelveld weer anders kan. Zij hebben beide hun eigen kwaliteiten om te winnen op het voor hun beste terrein. Wij hopen dat u een beter inzicht heeft gekregen in het verschil tussen latex verfspuiten of rollen, en dat u weet wanneer u het beste voor welke variant kan kiezen. Heeft u een nieuwbouwwoning en interesse in een totaalpakket met stucen, stucwerk kitten en latex spuiten inéén? Bekijk dan ons Pleister&Verf pakket voor wanden of het Stuc&Verf pakket voor het sausklaar stucen en latex spuiten van plafonds. Of vraag direct een offerte aan!

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes