Binnendeuren demonteren voordat wij van start gaan?

Bij Wandgrimeurs.nl streven we altijd naar de hoogste mate van gemak en efficiëntie voor beide partijen om samen te werken aan een goedlopend project zonder onaangename verrassingen. Mede daarom hebben wij onze to-do list gecreëerd om als leidraad te dienen in elkaars verwachtingen naar elkaar. Een klein onderdeel van deze lijst is het tijdelijk demonteren van binnendeuren. Over dit punt ontvangen wij relatief meer vragen van mensen in vergelijking tot de andere genoemde punten. Waarschijnlijk mede veroorzaakt door onterechte bangmakerij van aannemers en bouwbedrijven

Dit blog dient als uitleg, een stukje bewustwording en een ontwikkeling van begrip tot elkaars standpunten. Leest u mee?   

binnendeuren demonteren
Stukadoor

Bangmakerij van de aannemer of bouwbedrijf

Hoogstwaarschijnlijk met de beste bedoelingen ontstaan om zichzelf in te dekken, voor vragen of zelfs claims na oplevering, ventileren aannemers hedendaags graag hun mening over het verwijderen of tijdelijk demonteren van deuren. Soms komt het voor dat mensen zich dermate bang gemaakt en/of klem gezet voelen door aannemers dat ze met lichte paniek bij ons aan de telefoon hangen. Laten we vooropstellen dat dit absoluut niet nodig is maar dat de aannemers dit ook doen uit een soort zelfbescherming. Ongetwijfeld mede veroorzaakt door problemen uit het verleden met kromgetrokken deuren.

Binnendeur krom getrokken?

Het merendeel van de binnendeuren in de nieuwbouw zijn hol van binnen en daarom vrij licht van gewicht. Binnendeuren zijn van massief hout maar vaker nog van een houtproduct als samengeperst ‘board’ gemaakt. Hout en vocht is geen fijne combinatie. Het hout zuigt vocht op waardoor het uitzet en ‘slap’ wordt. Indien deuren langdurig in een zeer vochtige omgeving tegen een wand gezet worden, zouden ze daarom krom kunnen trekken. Indien dat zou gebeuren, hangen mensen natuurlijk direct aan de telefoon bij de aannemer om de eerste vorm van reclamatie op te starten. De aannemer heeft hier namelijk niks op gezegd, toch? Vroeger niet nee, tegenwoordig zal je praktisch geen aannemer vinden die mensen er op voorhand niet op wijst.

Is deze waarschuwing vanuit de aannemer terecht?

Absoluut, vanuit de aannemer gezien zeer zeker. Het is juist goed dat zij de kersverse nieuwbouwwoning eigenaren hier bewust van maken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en voorkomen is beter dan genezen!

Hoe weerhouden de werkzaamheden van Wandgrimeurs.nl zich hiertoe?

Laten we vooropstellen dat het ‘vocht en hout’ verhaal zelf bij ons niet anders is. Daarentegen komt de factor vocht er bij onze werkzaamheden niet aan te pas. Vocht komt met name voor bij de traditionele stukadoor die liters water gebruikt bij het mixen van de poederige gipsmortel. Er gaan weken voorbij voordat al dit vocht de woning weer heeft verlaten.

Wij kenmerken ons als modern stukadoorsbedrijf juist dat wij enkel stucen met dunpleister. Dit product is kant en klaar en binnen een paar uur droog. Er is simpelweg geen vocht en tijd voor om in de deuren te kunnen trekken. 

Binnendeuren vervangen

Alle binnendeuren vervangen kan een prijzige aangelegenheid worden. Hier willen wij mensen absoluut niet mee opzadelen. En met een beetje gezond verstand en logisch nadenken is dit ook niet nodig.

Redenen om de binnendeuren te demonteren

In navolging op de beweegredenen van de aannemer hebben wij, als Wandgrimeurs.nl, ook onze redenen om de binnendeuren even tijdelijk gedemonteerd te zien worden. Voor het gemak hebben we onze redenen even in een top 3 gezet. 

Top 3 : Redenen om de deur eruit te halen

Tijd en materiaal- en afvoerkosten

Het afplakken van alle binnendeuren, als de gehele woning gestuct en gespoten wordt, met plastic folie en tape is een tijdrovende klus. De binnendeuren zorgvuldig afplakken vereist naast extra tijd ook extra materiaal, wat uiteraard hogere kosten met zich meebrengt. Daarnaast zal het afplakmateriaal na afloop weer verwijderd dienen te worden, wat ook extra tijd kost. Als laatste speelt in mindere mate de tijd van het afvoeren en de kosten van het afvoeren van het afval bij het afvalstation een kleine rol.

Invloed op het eindresultaat

Het dunne plastic folie dat voor deze klus wordt gebruikt   biedt geen luchtdichte bescherming en kan opbollen bij luchtstromen. Bij tocht in de woning of bij het simpelweg openen van de deur kan de folie tegen de net (nog natte) latex gespoten muur aankomen. Hierdoor is er een verhoogd risico op beschadigingen en kan het een top eindresultaat in gevaar brengen. 

Geen deur = geen beschadiging

Stucwerk is delicaat en deuren zijn vaak onhandig om mee te werken. Het risico op beschadiging is reëel wanneer de deuren in de ruimte blijven terwijl er wordt gestuct. Zelfs kleine botsingen kunnen krassen of deuken veroorzaken op de deuren of het stucwerk. Hier zit u uiteraard niet op te wachten, en wij ook niet. Simpelweg de deur eruit halen maakt dat we dit risico volledig elimineren. 

Gedemonteerde deuren opbergen

U kunt de gedemonteerde binnendeuren het best plaatsen tegen een schuifpui, langs de wand van uw badkamer. Probeer als uitgangspunt altijd aan te houden of er nog werkruimte is voor onze specialisten. Denk er bijvoorbeeld aan dat indien deuren tegen elkaar aangezet worden dit de werkruimte ernstig kan beperken, wat weer een negatief effect op het eindresultaat zou kunnen hebben. Uiteraard is dit niet aan de orde in een ruimte waar er geen stucwerkzaamheden worden uitgevoerd. Denk hierbij aan een technische ruimte, mogelijk een badkamer of vochtvrije berging of schuur.

Wat als tijdelijk opbergen geen optie is?

Waar regels zijn, zijn er uiteraard ook uitzonderingen. Natuurlijk zijn er situaties te bedenken  waarin tijdelijk een deur eruit halen niet zo makkelijk gaat. Bijvoorbeeld als uw woning voorzien is van (plafondhoge) taatsdeuren, massief zware deuren of moeilijk demonteerbare scharnieren.

 In dergelijke gevallen kunnen de deuren in de deurkozijnen blijven zitten, zolang ze maar goed worden afgedekt met geschikte bescherming om schade en verfnevel te voorkomen.

 Beschikt uw nieuwbouwwoning over binnendeuren die zich niet makkelijk laten verwijderen? Meld dit dan tijdig aan ons. Dan kunnen wij dit intern kenbaar maken en hier mogelijk rekening mee houden in onze planning.

 

Minder plastic, meer milieubewustzijn

Een onderbelicht onderwerp maar misschien net zo belangrijk of zelfs belangrijker in dit verhaal is het indirecte effect op het milieu. Bij Wandgrimeurs.nl zijn we ons bewust van de impact van ons werk op het milieu en ondernemen wij graag maatschappelijk verantwoord. Daarom moedigen we het verminderen van plastic afval aan. Het verwijderen van deuren vermindert de behoefte aan plastic folie en tape, wat niet alleen de gebruikskosten verlaagt, maar op de lange termijn ook bijdraagt aan een groenere planeet.

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen of wilt u meer weten over onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Bij twijfel of een binnendeur wel of niet eruit gehaald dient te worden, kunt u ons ook altijd een foto of video sturen via WhatsApp op nummer 0851300479. Wij helpen u graag om de juiste afweging te maken.