Leestijd: 4 minuten

Uw nieuwbouwwoning sausklaar laten maken vanuit de bouw?

Veel hoofdaannemers bieden het aan, slechts weinigen weten te leveren: een nieuwbouwwoning sausklaar opleveren rechtstreeks vanuit de bouw. Dit klinkt natuurlijk vrij depressief maar toch is het wel het geval. Praktisch alle aannemers doen hun nieuwbouwwoningen standaard behangklaar opleveren. Het sausklaar maken van wanden en plafonds wordt vaak als extra optie door de aannemer aangeboden. Doorgaans wordt hier een hoop geld voor gerekend als je het afzet tegen de geleverde kwaliteit. Is het dan wel verstandig om te laten doen? Goede vraag, die u zelf zal moeten beantwoorden. Wij gaan u echter een aantal redenen geven om het niet te doen!

sausklaar-maken

Top 5 redenen om uw nieuwbouwwoning NIET sausklaar te laten maken tijdens de bouwfase

1. U betaalt teveel!

Als er momenteel iets veel gedaan wordt tijdens de bouw van nieuwbouwwoningen is het wel veel geld verdienen. Door de onderaannemers maar vooral door de hoofdaannemers. Nou is dat op zich niet erg, het zijn allemaal commerciële partijen waar de schoorsteen net als bij ons moet roken, maar wel als je het vergelijkt met de geleverde kwaliteit. Zo ook binnen de afbouwtak met bijvoorbeeld het stucwerk. Om nieuwbouwwoningen vanuit de bouw sausklaar op te leveren legt de onderaannemer een prijs neer, de hoofdaannemer legt er nog iets bovenop en voilà, dat is de prijs die u betaalt. Vervolgens worden de wanden en/of plafonds door werknemers van de onderaannemer, of door onderaannemers van de onderaannemer (dat klinkt ingewikkeld, laten we het vanaf nu houden op werknemers), sausklaar gemaakt. Niks te nadele van deze werknemers maar deze houden er over het algemeen een iets ander idee van de term ‘sausklaar’ op na. Meer daarover in ons blog “tolerantie sausklaar stucwerk

2. Waar betaalt u exact voor?

Bij veel nieuwbouwwoningen komt traditioneel stucwerk niet eens meer voor. De gebruikte materialen als beton, gips- of fermacell platen, gips- of kalkzandsteenblokken zijn al dusdanig vlak en glad dat zij alleen op enkele punten even worden aangesmeerd, nu zijn ze behangklaar. Om deze wanden sausklaar te maken is een dikke stuclaag overbodig. Eén á twee lagen dunpleister zijn voldoende om deze wanden volledig sausklaar af te werken. Hier is an sich niks mis mee, prima zelfs en ook onderdeel van ons meest succesvolle stuc pakket. Veel aannemers maar vooral onderaannemers op de bouw kennen deze methode ook. En u zal niet de eerste zijn die voor traditioneel sausklaar stucwerk betaalt maar dunpleisterwerk geleverd krijgt. Dit komt zelfs voor op plafonds, die hier echt niet geschikt voor zijn. Verschil in kosten? Dit kan uiteenlopen per bouw of aannemer maar €10,- ex. Btw. p/m2 is echt niet vreemd. Op een totaal van 300m2 hebben we het dan over €3000,- ex. Btw. Ai, dat had u best ergens anders aan kunnen uitgeven.

3. Beschadigingen tijdens de bouw

Hier kan je de aannemer niet de schuld van geven, maar het is wel een feit. Tussen de woning sausklaar stucen en de definitieve oplevering aan u zitten weken, vaak zelfs maanden. In deze tussenperiode gaan er nog tal van andere vakmannen door de woning heen. Denk aan timmermannen, tegelzetters of schilders. Al deze vaklieden nemen een hoop materiaal, gereedschap en/of machines mee die rustig tegen de ‘sausklare’ wanden worden aangezet. Tevens nemen zij het niet zo nauw met voorzichtig zijn en lopen rustig met materiaal tegen wanden of plafonds aan. In principe kan je ze dit niet kwalijk nemen, er wordt nog gewerkt in de woning. Maar uw sausklare wanden zijn niet zo dol op deze beschadigingen.

4. Extra kosten van de schilder

In navolging van reden 1 en 3 kon deze reden niet uitblijven. Als de kwaliteit van de ‘sausklare’ wanden ondermaats is door enerzijds slecht geleverd stucwerk en anderzijds beschadigingen zal de schilder er een hele kluif aan hebben om deze wanden weer sausklaar te maken. Als hij deze taak überhaupt al op zich wil nemen, want de kans dat hij de deur uitloopt omdat hij zijn vingers niet wil branden aan andermans prutswerk is namelijk zeer aanwezig. En heel begrijpelijk overigens. Mocht hij het reparatiewerk wel willen doen zal hij waarschijnlijk alsnog een stukadoor inschakelen waarna er een factuur van de reparatie zal volgen. U heeft nu dus dubbel voor het stucwerk betaald, dat is geen fijne gedachte.

5. Er is een oplossing!

Gewoon behangklaar laten opleveren en op zoek gaan naar een betrouwbare partij waarbij nieuwbouw stucen oftewel het sausklaar maken van wanden en/of plafonds van opgeleverde nieuwbouwwoningen tot hun kernwerkzaamheden behoort. Oh wacht, die heeft u al gevonden! Nee, even zonder gekheid. Natuurlijk helpen wij u graag met uw project. Maar wij willen vooral dat u de juiste keuze maakt waar u het beste gevoel bij heeft. En waarschijnlijk hoort het sausklaar laten maken voor de oplevering daar niet meer tussen.

Mocht u na dit betoog toch nieuwsgierig zijn geworden naar wat wij u kunnen bieden kunt u het beste even bij onze pakketvormen kijken. Al onze pakketten zijn ingericht om u volledig te ontzorgen met betrekking tot het stuc- en latex verfspuitwerk van uw woning.

Offerte binnen 1 minuut!

Met onze handige calculator ziet u direct wat uw project gaat kosten en ontvangt u een vrijblijvende offerte per e-mail.

stukadoor offertes
Open chat