De tegelzetter dankt zijn naam nog aan vervlogen tijden. Vroeger werden de tegels namelijk in de specie ‘gezet’. Tegenwoordig wordt dit zelden tot nooit meer gedaan. De huidige tegelzetters zijn eigenlijk tegelplakkers. Elke tegel wordt met de daarvoor bestemde lijm op een al vlakke wand of vloer geplakt.
Dit neemt echter niet weg dat het nog steeds een zeer specialistisch beroep is en vooral is weggelegd voor de professional. Het aanbod verschillende tegels, ondergronden, hechtmaterialen en gereedschappen is inmiddels zo toegenomen dat dit een studie op zich is.

Hoe wordt een prijs bepaalt?

Elk tegelproject is weer anders en de prijs hangt dan ook af van diverse factoren. Er zijn projecten waar uur- of dagprijzen worden gehanteerd, maar ook totaal- en meterprijzen komen voor. Over het algemeen verzorgt de opdrachtgever de tegels en worden lijm, voeg en andere materialen meegenomen in de prijs van de tegelzetter.

Wat verder van belang, en prijs bepalend kan zijn, is het type, het formaat tegel, de ondergrond en de ruimte waar gewerkt wordt. Een grote tegel van 120x120cm op een badkamerwand is lastig hanteerbaar en wordt door twee tegelzetters gedaan. Ondanks dat dit grote tegels zijn en de gedachte misschien is dat het dan ook sneller gaat is dit vaak niet het geval. Het neemt bijvoorbeeld meer tijd in beslag dan een 10x20cm tegel op een keukenwand die door één tegelzetter wordt geplakt. Een mozaïek motief in een hal vergt meer arbeidsuren dan een woonkamervloer met 60x60cm tegels. Elk denkbare ‘hindernis’ zoals een hoek, een bocht, een hoogte verschil in de ruimte, maar ook bepaalde uitsparingen of het legpatroon van een tegel kan invloed hebben op de prijs. Zelfs de locatie en bereikbaarheid van het project kan prijs bepalend zijn.

Toch zijn er wel enigszins maatstaven te geven voor een project. Een gemiddelde keukenwand van ca. 4 vierkante meter zal één dag in beslag nemen en ongeveer €319,99 kosten. Dit bedrag is de dagprijs exclusief 21% BTW, maar inclusief materiaal (lijm, voeg en strips).
Een badkamer wordt vaak aangenomen op een totaalprijs of een verwacht aantal arbeidsuren. Het aantal uur voor een gemiddelde badkamer van ca. 30 vierkante meter zal tussen de 32 en 40 uur zijn. De uurprijs ligt momenteel op €39,99 exclusief BTW en materiaal.
Een tegelvloer wordt per vierkante meter of per aantal geschatte werkdagen berekend. Stel u heeft een vrij rechte woonkamer van 40m2 zonder veel hoeken en een keramische 60x60cm tegel, dan zal de meterprijs op €44,99 liggen. Dit bedrag is exclusief BTW en tegels, maar inclusief het legmateriaal.
Een steenstrip wand in uw woon- of slaapkamer is te vergelijken met een keukenwand en zal afhankelijk van de steenstrip en de grootte van de wand binnen één tot drie werkdagen realiseerbaar zijn.

Twijfelt u over uw project en wilt u een vrijblijvend advies of een vrijblijvende offerte op maat? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder.

Zeker weten wat uw project zou gaan kosten? Vraag een GRATIS offerte aan.