Latex spuiten of rollen?

Een kleine 20 jaar geleden bestond er nog geen discussie tussen verf spuiten of rollen. Waarom niet? Simpel: airless verfspuiten was lang niet zo populair en gebruikelijk als tegenwoordig. 

In de huidige tijd komt deze discussie regelmatig naar boven met aan weerszijden voor- en tegenstanders. Maar wie heeft er nu gelijk? Kan je muurverf (latex) beter spuiten of juist rollen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen en kunnen prima naast elkaar bestaan. Sterker nog, ze vullen elkaar aan. Het is vaak per situatie verschillend wat de beste optie is. 

Misschien is het makkelijker om aan de hand van een paar situatieschetsen hier meer duidelijkheid in te geven. 

Wat moet er geverfd worden?

Stel, u heeft een logeerkamer die nodig van een verse laag witte verf voorzien moeten worden. De huidige verf is namelijk een beetje grauw geworden. Maar de wanden en plafonds zelf zien er verder nog prima uit en kunnen nog jaren mee zonder dat ze opnieuw gestuct hoeven worden. In dit geval is de roller de beste optie. Spullen in de kamer kunnen even aan de kant gezet en afgedekt worden. Verder alles afplakken is niet nodig en er kan direct gerold worden. De verfspuit is voornamelijk interessant wanneer het om grote oppervlakten gaat. Voor alleen een logeerkamer ben je dan duurder uit dan met de roller. 

Betrekt u bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning waar alle wanden van woonkamer tot aan de zolder wit moeten worden kunt u het beste voor airless verfspuitwerk kiezen. Dit gaat om dermate grote oppervlakten dat rollen niet meer interessant is. Hou echter in gedachten dat uw woning waarschijnlijk wordt opgeleverd met behangklare wanden. Deze zijn niet geschikt om direct te schilderen. 
Met ons Pleister&Verf pakket bent u echter verzekerd van glad pleisterwerk en latex verfspuitwerk inéén pakket.

Ander voorbeeld: u gaat verhuizen naar een bestaande woning waar alles opnieuw gestuct wordt. De plafonds wilt u allemaal wit hebben, maar op de wanden wilt u diverse kleuren in de verschillende kamers. 

Verschillende kleuren is zeer lastig voor een verfspuiter door de vrijkomende spuitnevel. Alles moet dan heel zorgvuldig worden afgeplakt om te voorkomen dat er een gekleurde waas op een witte wand komt. Goed afplakken is dus cruciaal, maar ook tijdrovend en duurder. 

Bovendien is de kans groot dat, wanneer de spuiter het al gespoten plafond afplakt voor het spuiten van de wanden, hij na afloop verf van het plafond meetrekt bij het verwijderen van het afplakmateriaal. Zo kan de spuiter weer overnieuw beginnen.
Kortom: in dit voorbeeld kunnen de plafonds en wanden kunnen prima gespoten worden, maar een enkele wand een andere kleur?
Altijd een roller.
 

Op deze manier vullen spuit en roller elkaar dus prima aan. 

Kan je airless verfspuitwerk bijwerken of repareren? 

De eerste buts, kras of zwarte veeg op een nieuw gestucte en gespoten wand, die doet vaak het meest zeer. Het liefst wilt u die direct weer hersteld hebben, maar kan dat? 

Ik zal eerlijk zijn: met gespoten verf is dat lastiger dan op wanden die met de roller zijn gedaan. Dit heeft met de structuur van het verfspuitwerk te maken. Een roller kan nooit die structuur benaderen. En bijspuiten is ook geen optie, omdat dat altijd als een glimmende vlek zichtbaar blijft. 

De beste oplossing is het gebruik van een lakrollertje. De structuur van een lakrollertje komt het dichtst bij de structuur van verfspuiten. Desondanks zult u, zelfs als u exact dezelfde verf gebruikt, bij bepaalde lichtinval de plek altijd een beetje kunnen zien. 

Maar zeg nou zelf, niemand gaat bij elke kras of vlek direct in de weer met een roller om de wand weer bij te werken. De meeste mensen kiezen ervoor om elke zoveel jaar de wand, of het volledige huis, in één keer over te schilderen. 

Bij verfspuiten kiest u voor snel, hoge kwaliteit én voordelig. En dat is toch prettiger dan het traditionele rollen wat trager en duurder is, alleen zodat u krassen iets makkelijker kunt herstellen. De voordelen van verfspuiten versus rollen zijn dus: 

De voor- en nadelen van latex spuiten

Voordelen

  • Goedkoper bij grotere oppervlakten
  • Geen zichtbare strepen of banen
  • Veel sneller dan rollen

Nadelen

  • Alles moet afgeplakt
  • Geen verschillende kleuren mogelijk
  • Lastiger bij te werken bij krassen of vlekken

Ontzorgpakketten

Wij hopen dat u een beter inzicht heeft gekregen in het verschil tussen verf spuiten of rollen, en dat u weet wanneer u het beste voor welke variant kan kiezen. Heeft u interesse in een totaalpakket met stuc-, kit- en verfspuitwerk? Bekijk dan ons Pleister&Verf-pakket voor wanden of het Stuc&Verf-pakket voor plafonds. 

snel, strak en schoon resultaat
Open chat
Powered by